Κενά παρουσιάζει το σύστημα διαλογής "ύποπτων" για κοροναϊό περιστατικών στα δημόσια νοσοκομεία.

Μέχρι να εντοπιστούν και απομονωθούν, οι φορείς του μπορούν να περιφέρονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, διασπείροντας ενδεχομένως τον ιό.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση με τις δύο Κινέζες, οι οποίες προσήλθαν τη Δευτέρα - αρχικά σε ιδιωτική κλινική και στη συνέχεια στο Θριάσιο - προκειμένου να εξεταστούν για τον κοροναϊό.

Εξ αρχής, δεν πληρούσαν τα κριτήρια για να χαρακτηριστούν "ύποπτα" κρούσματα, αλλά η κίνησή τους στο σύστημα αποκάλυψε το κενό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο (φωτογραφία κάτω), τα κενά ασφάλειας είναι πολλά:

"Εάν φθάσει κρούσμα στα επείγοντα νοσοκομείων των νησιών, όπου παρατηρείται ανεξέλεγκτη είσοδος προσφύγων και μεταναστών, τι σχεδιασμός υπάρχει;", αναρωτιέται ο κ. Γιαννάκος, για να σημειώσει:

"Τα νοσοκομεία στα νησιά αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν σήμερα την αυξημένη ζήτηση σε υπηρεσίες, λόγω των χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων και της νοσηρότητας που υπάρχει από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης".

Αναφοράς

Προβλήματα, όμως, υπάρχουν και στα αποκαλούμενα "νοσοκομεία αναφοράς" για τον κοροναϊό, τα οποία έχουν σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό:

"Στην Κίνα φτιάχνουν νοσοκομεία και εμείς δεν μπορέσαμε να κάνουμε 2.000 προσλήψεις με διαδικασίες – εξπρές. Εάν όχι τώρα, πότε θα τις κάνουμε;", τονίζει στο Iatronet ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί, σημειώνει πως, έως σήμερα, όλα τα ύποπτα κρούσματα έφτασαν στα νοσοκομεία με όλα τα μέτρα προστασίας. Τι θα γίνει εάν οι ασθενείς καταφύγουν απροειδοποίητα; Ο κ. Γιαννάκος εξηγεί:

"Ο χώρος απομόνωσης στο νοσοκομείο 'Αττικόν' είναι εντός του τμήματος επειγόντων περιστατικών, όπου περιμένουν εκατοντάδες ασθενείς και συνοδοί. Το ύποπτο κρούσμα περνάει εν μέσω άλλων ασθενών".

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για κακό σχεδιασμό στους θαλάμους αρνητικής πίεσης (3 στο "Αττικόν", 4 το ΑΧΕΠΑ και 8 στο "Σωτηρία"). Η εκτίμηση αυτή αμφισβητείται, πάντως, από το υπουργείο Υγείας, πηγές του οποίου επισημαίνουν πως η υποδομή είναι ίδια από την εποχή που είχε υπάρξει θέμα με τον ιό Έμπολα.

Όπως καταγγέλλει ο κ. Γιαννάκος, στο ΑΧΕΠΑ δεν έχουν ξεχωριστή είσοδο και η πόρτα είναι στο διάδρομο της Παθολογικής κλινικής, όπου νοσηλεύονται άλλοι 57 ασθενείς.

Τα ελληνικά νοσοκομεία είναι "ανοικτά" σε παρόμοιους κινδύνους, καθώς μόλις το 20% των ασθενών προσέρχονται με ασθενοφόρο και το 80% με ιδιωτικό μέσο.

Δωμάτιο

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, τα εφημερεύοντα νοσηλευτικά ιδρύματα που δεν είναι νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό, διαμόρφωσαν δωμάτια διαλογής στην είσοδο.

Στο "Γ. Γεννηματάς" της Θεσσαλονίκης διαμόρφωσαν για τον σκοπό αυτό κτίσμα των τραυματιοφορέων, ο οποίος δεν κλείνει καλά - καλά η πόρτα, όπως φαίνεται και στiις φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα το Iatronet (πάνω).

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για χώρο ο οποίος δεν πληροί τους όρους ασφαλείας ως απομόνωση: "Εάν προσέλθει στο τμήμα επειγόντων περιστατικών χωρίς να έχει εντοπισθεί, εν μέσω πολυάριθμων ασθενών τι θα γίνει";

Μιλώντας στο Iatronet, ο αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Πέτρος Κετικίδης (φωτογραφία πάνω), παρουσιάζει την κατάσταση ως εξής:

"Το νοσοκομείο μας δέχεται περίπου 800 άτομα σε κάθε εφημερία. Για τη διαλογή των ασθενών, έχει οριστεί μία νοσηλεύτρια, η οποία επιτηρεί την κύρια είσοδο και ρωτάει τους ασθενείς εάν έχουν ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα. Δεν συμβαίνει, ωστόσο, το ίδιο με τη δεύτερη είσοδο.

Αναγνωρίζουμε την προσπάθεα της διοίκησης, αλλά ο χώρος που διαμορφώθηκε για ύποπτα περιστατικά έχει προβλήματα.

Αποτελούσε τη 'στάση' των τραυματιοφορέων. Χρειάζεται νέα τουαλέτα, ενώ η διαμόρφωσή του δεν επιτρέπει να υποβάλλονται οι ασθενείς σε ακτινογραφίες. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί φορητό μηχάνημα ή αλλιώς να μεταφερθεί το περιστατικό περνώντας μέσα από άλλους ασθενείς"...

Απάντηση

Η Επιτροπή Λοιμώξεων και η διοίκηση του νοσοκομείου "Γ. Γεννηματάς" σχολίασαν στο Iatronet τα εξής:

"Σάς κάνουμε γνωστό ότι ήδη η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του 'Γ.Ν.Θ. Γ. Γεννηματάς' αποφάσισε μετά από συνεδρίαση της 27ης Ιανουαρίο 2020  να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα σχετικά με τη διαχείριση ύποπτων περιστατικών COVID-19 σύμφωνα με τις τελευταίες  οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Έτσι, επιλέχθηκε ως χώρος προδιαλογής, ο χώρος της μοναδικής κυρίας πύλης εισόδου του νοσοκομείου, όπου η διαλογή θα πραγματοποιείται από ειδικά εκπαιδευμένο νοσηλευτή του τμήματος επειγόντων περιστατικών.

Αναφέρουμε ότι ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος τύπου BOX χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για περιστατικά που έχρηζαν ειδική αντιμετώπιση όπως ανάλογα κρούσματα επιδημιών. Στον σχεδιασμό προβλέφθηκε και η κατασκευή χώρου υγιεινής (WC) και εξαερισμού. Η διαμόρφωση του χώρου υποδοχής ύποπτου περιστατικού περιλαμβάνει:

  • Απομονωμένο γραφείο γιατρού και νοσηλευτή,  
  • Πλήρη εξοπλισμένο τροχήλατο διάγνωσης και νοσηλείας,
  • Δυνατότητα παροχής οξυγόνου και
  • Πλήρη εξοπλισμό ατομικής προστασίας του εμπλεκόμενου προσωπικού.

Τονίζεται ότι ο χώρος που επιλέχθηκε είναι εντελώς απομονωμένος από τη ροή των υπόλοιπων ασθενών που χρήζουν ιατρικής περίθαλψης σε γενική εφημερία και δεν εγκυμονεί κινδύνους διασποράς και μετάδοσης του ιού.

Στο νοσοκομείο μας έχει οριστεί και θάλαμος απομόνωσης ύποπτου περιστατικού στην Παθολογική Κλινική.

Επιπρόσθετα επισημαίνουμε ότι  η εκπαίδευση και η ενημέρωση του προσωπικού επιτελείται σε καθημερινή βάση από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ