Η βία στα νοσοκομεία δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Στην Γερμανία το πρόβλημα είναι εξίσου σοβαρό και ειδικά στα επείγοντα των νοσοκομείων.

Η διαφορά είναι ότι στην χώρα μας, αν και προβλέπονται ποινικές κυρώσεις για την περίπτωση άσκησης βίας κατά ιατρών και νοσηλευτών, το νοσηρό αυτό φαινόμενο είναι πολύ διαδεδομένο και συχνό.

Ο Έλληνας υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχει προαναγγείλει αυστηρότερες ποινές κατά όσων ασκούν βία στους χώρους παροχής πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής φροντίδας.

Οι πληροφορίες από την Αριστοτέλους αναφέρουν πως το θέμα απασχολεί το νομικό επιτελείο του υπουργού, προκειμένου να βρεθούν τρόποι παρέμβασης στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας και του Συντάγματος.

Σχετική διάταξη, ωστόσο, δεν περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία, που είναι σε δημόσια διαβούλευση και το ερώτημα που τίθεται είναι εάν θα υπάρξει σε επόμενη νομοθετική παρέμβαση.

Την αυστηροποίηση του πλαισίου ζητούν γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργο Πατούλη να κάνει στο Iatronet λόγο για άμεση προστασία των λειτουργών της Υγείας.

Έρευνα που έχει γίνει στη χώρα μας έδειξε πως το 25% των γιατρών που εργάζονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, αντιμετωπίζουν σωματική ή λεκτική βία, με τα ποσοστά να αυξάνονται θεαματικά στα Ψυχιατρικά Τμήματα.

Το θέμα δεν είναι ελληνικό. Τον περασμένο Μάιο, μία παιδίατρος οδηγήθηκε στην εντατική στο τουρκικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο “Harrah”, έπειτα από επίθεση πατέρα ασθενούς, επειδή δεν ικανοποιήθηκε από την απάντηση που τού έδωσε.

Τον Δεκέμβριο, ένας ένοπλος άνοιξε πυρ μέσα σε αίθουσα αναμονής ενός νοσοκομείου στην ανατολική πόλη Οστράβα της Τσεχίας, σκοτώνοντας τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες. 

Στη Γερμανία, είχε υπάρξει το προηγούμενο διάστημα εκστρατεία των εργαζομένων στην Υγεία, σχετικά με την ασφάλεια στους χώρους εργασίας τους. Στο πλαίσιο αυτό, είχε τυπωθεί η αφίσα που φαίνεται στην πιο κάτω φωτογραφία, με σύνθημα "Στην άσκηση βίας δεν χωρούν αστεία". 

Νομοσχέδιο

Η γερμανική Βουλή ψήφισε προχθές σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση του δεξιού εξτρεμισμού και της εγκληματικότητας λόγω μίσους. Σε αυτό, περιλαμβάνονται διατάξεις για αυστηρές κυρώσεις κατά του προσωπικού στους σταθμούς πρώτων βοηθειών και στις ιατρικές εφημερίες.

Με το νομοσχέδιο, διευρύνεται η υφιστάμενη παράγραφος του Ποινικού Κώδικα που εμπεριείχε τους εργαζόμενους στην Πυροσβεστική και στην Πολιτική Προστασία, αλλά όχι τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Με το νέο πλαίσιο, θα είναι δυνατή μελλοντικά ποινή μέχρι και πέντε χρόνια.

Στο υγειονομικό προσωπικό περιλαμβάνονται γιατροί, νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Υγείας.  

Η ρύθμιση ισχύει για τα εξωτερικά ιατρεία στις νυχτερινές βάρδιες ή το Σαββατοκύριακα, τα τμήματα επείγουσας φροντίδας σε κλινικές ή κέντρα περίθαλψης, ακόμη και το προσωπικό που παρέχει φροντίδας στο σπίτι ή σε ιδρύματα.

Όπως επισημαίνει η πολιτική ηγεσία, η γερμανική κυβέρνηση αντιδρά έτσι στον αυξημένο αριθμό βίαιων περιστατικών κατά του ιατρικού προσωπικού: "Γιατροί και νοσηλευτές δέχονται ολοένα και συχνότερα λεκτικές και όχι μόνο επιθέσεις κάτι που δεν μπορεί να δεχθούμε", δήλωσε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός Υγείας, Jens Spahn. (φωτογραφία πάνω δεξιά).

Ο γερμανικός Ιατρικός Σύλλογος δια του προέδρου του, Klaus Reinhardt,  κρίνει ως θετικό και καλό μέτρο την αυστηροποίηση των ποινών κατά όλων αυτών που ασκούν βία στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Επισημαίνεται όμως ότι η ρύθμιση αυτή θα πρέπει να αφορά και τους γιατρούς που υφίστανται βία εκτός των τμημάτων επειγόντων περιστατικών. 

ΙΣΑ

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης (φωτογραφία πάνω).

Μιλώντας στο Iatronet, ο κ. Πατούλης επισημαίνει πως η χώρα μας υστερεί σε περιφρούρηση των χώρων, όπου παρέχονται υπηρεσίες Υγείας: "Υπάρχει ελλιπής προστασία των λειτουργών, οι οποίοι φροντίζουν τους συνανθρώπους τους". Πού οφείλονται τα περιστατικά επιθέσεων; Ο πρόεδρος του ΙΣΑ εξηγεί:

"Σε πολλές περιπτώσεις και λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, οι ασθενείς δεν εξυπηρετούνται όσο γρήγορα θα ήθελαν οι ίδιοι, αλλά και το προσωπικό των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να προκαλείται εκνευρισμός". 

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με την αποτελεσματική φύλαξη των χώρων παροχής υγειονομικής φροντίδας, την αυστηροποίηση του πλαισίου που διέπει τις ποινές σε όσους επιτίθενται σε υγειονομικό προσωπικό.

 

Εργαζόμενοι

Την άσκηση βίας σε ελληνικά νοσοκομεία έχει καταγγείλει και η Ομοσπονδία εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ). Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ αποδίδει τα περιστατικά στις ελλείψεις κονδυλίων και προσωπικού.

Ζητεί να προσληφθούν περισσότεροι φύλακες και να ληφθούν επαρκή μέτρα προστασίας. Προτείνει την πρόσληψη επαρκούς αριθμού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να εξυπηρετούνται έγκαιρα οι ασθενείς και να μη χρειάζεται να περιμένουν 10 ώρες στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ):

"Οι λιγοστοί γιατροί και νοσηλευτές δεν μπορούν να εξυπηρετούν ταυτόχρονα δεκάδες περιστατικά που περιμένουν", αναφέρουν οι εργαζόμενοι, για να προτείνουν τα εξής:

Θα πρέπει άμεσα να γίνονται μηνυτήριες αναφορές από τις διοικήσεις προς τα άτομα που ασκούν βία και να συλλαμβάνονται με τη διαδικασία του Αυτοφώρου.

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει πως δεν είναι εύκολο να αναλαμβάνουν τη διαδικασία οι εργαζόμενοι που υφίσταται τη βία:

"Ποιος εργαζόμενος θα τρέχει στα Δικαστήρια, στοχοποιημένος ο ίδιος και η οικογένειά του από τα εν λόγω παραβατικά άτομα;", αναρωτιούνται οι εργαζόμενοι.

Περιστατικά

Τους τελευταίους μήνες, έχουν καταγραφεί δεκάδες περιστατικά επιθέσεων σε γιατρούς και εργαζόμενους σε ελληνικά νοσοκομεία. Σταχυολογούμε ορισμένα από αυτά που καταγράφηκαν το 2019:

  • Τον Ιανουάριο, άγνωστος επιτέθηκε και τραυμάτισε με μαχαίρι νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός".
  • Τον Μάιο, Ρομά μπήκε στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων, όπου έσπασε παράθυρα και κατέστρεψε έναν απινιδωτή.
  • Τον ίδιο μήνα, δέκα άτομα προσήλθαν στην εφημερία του Κρατικού της Νίκαιας και έδειραν ειδικευόμενο χειρουργό, ο οποίος σώθηκε επειδή προσήλθε έγκαιρα η Αστυνομία.
  • Λίγες μέρες αργότερα, προσήλθε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Ναυπλίου ένας Ρομά συνοδεύοντας την αιμορραγούσα έγκυο γυναίκα του. Όταν ο τραυματιοφορέας πήγε να την κατεβάσει από το αυτοκίνητο, ο σύζυγός της άρχισε ξαφνικά να τον γρονθοκοπεί στο κεφάλι προκαλώντας ρήξη τυμπάνου.
  • Τον Ιούνιο, άνδρας ξυλοκόπησε τον γυναικολόγο που εξέταζε την έγκυο σύζυγό του, στο νοσοκομείο Αγρινίου.
  • Τον Σεπτέμβριο, συνοδός ασθενούς επιτέθηκε σε ειδικευόμενη γιατρό, κατά τη διάρκεια αιμοληψίας σε ασθενή, στην Α' Παθολογική κλινική του Θριάσιου νοσοκομείου.
  • Τον Οκτώβριο, ασθενής που διακομίσθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Σύρου, έβρισε χυδαία και μαζί με τον πατέρα του πετούσαν φιάλες οξυγόνου προς το προσωπικό.
  • Λίγες μέρες αργότερα, στο νοσοκομείο Καλαμάτας μαινόμενος ασθενής επιτέθηκε σε νοσηλεύτριες.
  • Τον περασμένο Νοέμβριο, η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) κατήγγειλε σεξουαλικές επιθέσεις σε νοσηλεύτριες του ΑΧΕΠΑ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου