Για το σχέδιο αντιμετώπισης του υπουργείου υγείας, ύστερα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου Κοροναϊού SARS-2CoV2019, ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας. Σε έκτακτη συνεδρίαση του σώματος, παρουσίασε τα αποτελέσματα της σύσκεψης που έγινε πρόσφατα υπό την προεδρία του υπουργού υγείας Β. Κικίλια στην οποία συμμετείχε τόσο ο ίδιος, όσο και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (3ης και 4ης ΥΠΕ) καθώς και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων. Επίσης ο κ. Νίτσας ενημέρωσε και για όσα συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν σε σύσκεψη με τους προέδρους άλλων ιατρικών συλλόγων της χώρας, μέσω Skype, με πρωτοβουλία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Στην έκτακτη σύσκεψη του ΙΣΘ πήρε μέρος και η πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Τζίνα Λεπτοκαρίδου η οποία μίλησε για την προετοιμασία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και του ΕΚΑΒ, καθώς και όλου του κρατικού μηχανισμού που εμπλέκεται στη διαχείριση των κρουσμάτων του Κοροναϊού. Κατόπιν όλων αυτών, ο ΙΣΘ αποφάσισε τη διοργάνωση ενημερωτικής ημερίδας για τους γιατρούς-μέλη του συλλόγου, στην οποία ήδη έχουν κληθεί ειδικοί επιστήμονες προκειμένου να απαντήσουν σε απορίες και να ενημερώσουν για τα μέτρα προφύλαξης και τον τρόπο αντιμετώπισης του Κοροναϊού. (Η ημερίδα -που θα μεταδίδεται και μέσω διαδικτύου- πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Μαρτίου στις 8.00μμ στα γραφεία του ΙΣΘ, Πλ. Αριστοτέλους 4). Αποφασίστηκε, επίσης, οι ελλείψεις υλικών -ειδικά στα Κέντρα Υγείας και Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ)- καθώς και άλλα προβλήματα που θα προκύψουν να αντιμετωπίζονται άμεσα με συνεχείς και επίμονες παρεμβάσεις προς το υπουργείο υγείας και την πολιτεία.

«Οι επιστήμονες, όπως αντιμετώπισαν αποτελεσματικά στο παρελθόν όλες τις άλλες απειλές για την ανθρωπότητα, έτσι θα αντιμετωπίσουν και τον COVID-19», επεσήμανε ο κ. Νίκος Νίτσας προσθέτοντας ότι «η εγρήγορση και η ψυχραιμία των συναδέλφων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα συμβάλλει καθοριστικά στη διαχείριση για τη μη εξάπλωση του κοροναϊού». Ο ΙΣΘ θα ενημερώνει, όπως τόνισε ο πρόεδρος Νίκος Νίτσας, καθημερινά τα μέλη του με επικαιροποιημένες οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αλλά και το κοινό της Θεσσαλονίκης εκτιμώντας ότι η καλύτερη και εγκυρότερη ενημέρωση μας απομακρύνει από τις υπερβολές, την παραπληροφόρηση και τον πανικό.

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι «οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν το ιστορικό των ασθενών με σχολαστικό τρόπο και σύμφωνα με το παραπεμπτικό που έχουν λάβει. Σε περιπτώσεις ύποπτων περιστατικών, θα πρέπει αμέσως να επικοινωνούν με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για περαιτέρω οδηγίες στο τηλέφωνο τηλ. 210-5212000». Να θυμίσουμε ότι σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ιογενούς πνευμονίας με ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού σε χώρες υψηλής επικινδυνότητας συστήνονται τα παρακάτω: -χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή -εξέταση και νοσηλεία του ασθενή σε ξεχωριστό θάλαμο -εφαρμογή βασικών προφυλάξεων, προφυλάξεων επαφής και προφυλάξεων σταγονιδίων από το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείριση του ασθενή -άμεση ενημέρωση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων -άμεση δήλωση του περιστατικού στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
CoViD: 4 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - 1 από γρίπη
Ευλογιά: Ανάγκη για νέα εμβόλια και φάρμακα - Τι αναφέρεται σε αμερικανική έκθεση
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]