Σε έκτακτη επιχορήγηση του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) με 3 εκατομμύρια ευρώ, προχώρησε το υπουργείο Υγείας.

Το ΙΦΕΤ είναι θυγατρική επιχείρηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), με αρμοδιότητα την εισαγωγή φαρμάκων που δεν είναι διαθέσιμα στη χώρα μας.

Με απόφασή του, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ενισχύει τους πόρους του Ινστιτούτου, με σκοπό την κάλυψη αυξημένων αναγκών σε υγειονομικό υλικό και ατομικά μέτρα προστασίας, "λόγω της έκτακτης ανάγκης προστασίας της Δημόσιας Υγείας από τη διάδοση του κοροναϊού".

Η χρηματοδότηση εντάσσεται στα μέτρα που προβλέπονται στην πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με θέμα "Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού του κοροναϊού".

Φάρμακο

Στο μεταξύ, ελπίδες για περιορισμό της COVID-19 δίνει ένα φάρμακο, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί κατά του Έμπολα.

Πρόκειται για το Remdesivir, που σύμφωνα με τη Wall Street Journal, έχει ήδη χορηγηθεί σε Αμερικανούς ασθενείς, δείχνοντας πως μπορεί να ανακόψει την επιδημία.

Αυτή τη στιγμή, διεξάγονται κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία. Τα αποτελέσματά τους αναμένονται στα μέσα ή στα τέλη Απριλίου, αλλά είναι πιθανό να υπάρξουν ενδιάμεσες ανακοινώσεις μέσα στον τρέχοντα μήνα.

Μιλώντας στον Σκάι, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής και της Ελλάδας στις κλινικές μελέτες.

Τα φάρμακα αυτής της κατηγορίας "μιμούνται" τα νουκλεοτίδια που συμμετέχουν στη διαδικασία αναπαραγωγής των ιών και εμποδίζουν τη διαδικασία αναπαραγωγής τους.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας