Έκκληση στους επιστήμονες να μην ανακοινώνουν θεραπείες ή άλλες προσεγγίσεις στο θέμα του κοροναϊού, απευθύνει η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών.

Σε επιστολή, που παρατίθεται πιο κάτω, αναφέρεται πως η πανδημία της COVID -19 και οι πιεστικές συνθήκες που δημιουργεί για έγκαιρη πληροφόρηση του κοινού και ανακάλυψη αποτελεσματικών θεραπειών, επιβάλλει αυξημένη επαγρύπνηση για την αυστηρή τήρηση επιστημονικών διαδικασιών που προστατεύουν πρώτα τους ασθενείς, αλλά και την βιοιατρική κοινότητα από πιθανά λάθη.

Το προεδρείο της Εταιρείας υπογραμμίζει πως "είναι σημαντικό να διαφυλαχθεί η διαδικασία της εξέτασης και κρίσης των επιστημονικών προτάσεων ή ευρημάτων από 'ομοτέχνους' εμπειρογνώμονες με επιστημονική επάρκεια και χωρίς συγκρούσεις συμφερόντων υπέρ ή κατά συγκεκριμένων απόψεων ή ερευνητών, μία διαδικασία που διεθνώς ονομάζεται peer review".

Αυτή η αξιολόγηση και κρίση αποτελεί την βάση για τον αυστηρό έλεγχο της ποιότητας και αξιοπιστίας της ιατροβιολογικής έρευνας διεθνώς εδώ και δεκαετίες.

Προς αυτή τη κατεύθυνση, το προεδρείο της Εταιρείας τονίζει πως θα ήταν καλό να συζητηθούν από την ιατροβιολογική κοινότητα της χώρας μας τα εξής:

  • Η εθελοντική επιβολή αυτοελέγχου (self - embargo).
  • Η αποχή από δημόσιες ανακοινώσεις στο ευρύ κοινό, επιστημονικών προτάσεων ή ευρημάτων για νέες μορφές διάγνωσης ή θεραπείας πριν αυτές αξιολογηθούν από τις αρμόδιες Επιτροπές Βιοηθικής και Δεοντολογίας ή τις επιτροπές κρίσης συνεδρίων και επιστημονικών περιοδικών.

Ειδικότερα για την αξιολόγηση νέων κλινικών δοκιμών για τη θεραπεία της λοίμωξης COVID19, είναι απαραίτητη η συμμόρφωση με τις συστάσεις του Ethical standards for research during public health emergencies.

Ζητείται, επίσης, η τήρηση των βασικών αρχών της επιστημονικής εγκυρότητας, της ανεξάρτητης αξιολόγησης από επιτροπή εμπειρογνωμόνων, της μεγιστοποίησης της σχέσης οφέλους προς βλάβη και της ισότιμης πρόσβασης όλων των κοινωνικών ομάδων.

Εμπιστοσύνη

"Για μικρές χώρες όπως η Ελλάδα, με περιορισμένο αριθμό ειδικών για ένα αναδυόμενο πρόβλημα δημόσιας υγείας, η αξιολόγηση από εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό - είτε Έλληνες της διασποράς είτε ξένοι - και η εξαίρεση από τη ψηφοφορία μελών με ενεργό συνεργασία με την προτείνουσα ερευνητική ομάδα κατά τα τελευταία τουλάχιστον δυο έτη, θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στη διαδικασία της αξιολόγησης", αναφέρεται στην επιστολή.

Το διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας υπογραμμίζει πως σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η Ιατροβιολογική κοινότητα της χώρας καλό θα ήταν να επιδοθεί απερίσπαστη στη προστασία του κοινού, στη φροντίδα των ασθενών και στην αναζήτηση νέων θεραπειών μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

"Σε αυτή τη προσπάθεια συντασσόμαστε με τα αρμόδια θεσμικά όργανα και πρόσωπα της Πολιτείας που έχουν και την τελική ευθύνη των αποφάσεων", καταλήγει η επιστολή.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες - Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή
Υπογραφή συμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση 8 Κέντρων Υγείας στην 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης