Μείζον ζήτημα αποτελεί η εξασφάλιση και προετοιμασία των κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οι οποίες θα περιθάλψουν τα σοβαρά περιστατικά μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Προς το παρόν, η επιδημική κλίμακα της χώρας διατηρείται σε ένα ελεγχόμενο επίπεδο, εντούτοις, οι ειδικοί αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων και κατά συνέπεια των αναγκών για νοσηλεία εντός και εκτός ΜΕΘ.

Πριν από 2 μήνες το ΕΣΥ διέθετε 565 κλίνες ΜΕΘ στις οποίες είχαν προστεθεί άλλες 80 κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες από την έξαρση του ιού της γρίπης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού υγείας, αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνολικά 870 διαθέσιμες κλίνες (685 κρεβάτια ΜΕΘ και ΜΑΦ συν 39 ΜΑΦ που έγιναν ΜΕΘ, συν 107 έξτρα κλίνες με αναπνευστήρες από τον ιδιωτικό τομέα συν 38 κλίνες από τα στρατιωτικά νοσοκομεία), ενώ αναμένεται να «ανοίξουν» άλλες 17 στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ εντός της εβδομάδος.

Από την στιγμή που ξέσπασε η κρίση του κορωνοϊού, το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα εξασφάλισε 55 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, προκειμένου να νοσηλεύσουν περιστατικά που θα χρήζουν νοσηλείας σε περίπτωση έξαρσης του κορωνοϊού, έτσι ώστε οι δημόσιες ΜΕΘ να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά του κορωνοϊού αποκλειστικά. Σήμερα, υπάρχουν διαθέσιμες 215 ΜΕΘ, όπως δήλωσε στην τακτική ενημέρωση για το θέμα του κορωνοϊού την Κυριακή (29/3/2020), ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Μιλώντας στο iatronet.gr, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγήτρια Πνευμονολογίας, κα Αναστασία Κοτανίδου, αναφέρει: «Αυτή τη στιγμή κινούμαστε με πολύ χαμηλούς ρυθμούς ως προς τις ανάγκες νοσηλείας σε ΜΕΘ. Εάν συνεχίσουμε έτσι και δεν υπάρξει στο μεταξύ κάποια κορύφωση, θα έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε όλα τα περιστατικά τα οποία χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ».

Όπως η ίδια σημείωσε, για την περίπτωση που θα υπάρξει κορύφωση, ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει την αξιοποίηση όλων των χειρουργείων και όλων των καρδιολογικών και καρδιοχειρουργικών μονάδων που υπάρχουν στα νοσοκομεία, μία κίνηση η οποία σύμφωνα με υπολογισμούς αναμένεται να διπλασιάσει τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ μέσα σε ελάχιστο χρόνο. «Οποιαδήποτε μονάδα διαθέτει τη δυνατότητα παρακολούθησης και μηχανικής αναπνοής, μπορεί να μετατραπεί σε ΜΕΘ μέσα σε μία ημέρα», αναφέρει η κα Κοτανίδου.

Τονίζει, ωστόσο, την ανάγκη γρήγορης αερομεταφοράς ασθενών που προέρχονται από τη νησιωτική Ελλάδα.

«Δεν μπορεί να υπάρχει ΜΕΘ σε όλα τα νησιά. Αυτό που πρέπει να οργανώσει πολύ καλά η χώρα είναι η γρήγορη αεροδιακομιδή των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ στα αστικά κέντρα», υπογραμμίζει η κα Κοτανίδου

Απλή νοσηλεία

Στο μεταξύ, για την απλή νοσηλεία ασθενών με COVID-19, έχουν αναπτυχθεί ήδη περισσότερες από 3.100 κλίνες, αριθμός ο οποίος θα συνεχίσει να αυξάνεται, με βάση τις ανάγκες και το πλάνο που έχει εκπονήσει το υπουργείο Υγείας, περνώντας από τη μία φάση εξάπλωσης του ιού στην άλλη.

Σε αυτή τη φάση το νοσοκομείο ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ με 60 κλίνες, το ΝΙΜΤΣ, πτέρυγες στο ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ με 56 κλίνες και το ιδιωτικό θεραπευτήριο ΑΤΤΙΚΑ στην Ελευσίνα με 300 κλίνες, θα νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με COVID-19.

«Θέλω σε αυτό το σημείο να τονίσω, ότι ενώ βλέπετε ήδη ότι άλλα πολύ ισχυρά συστήματα υγείας έχουν φτάσει στα όριά τους και τα έχουν ξεπεράσει, το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε αυτή τη φάση την οποία βρισκόμαστε ακόμα αντέχει», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας.

Προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού

Η υποστελέχωση των νοσοκομείων αποτελεί ένα πάγιο πρόβλημα του δημόσιου συστήματος Υγείας, με τους εργαζόμενους να ζητούν διαχρονικά προσλήψεις, αλλά κυρίως μετά την το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης.

Προκειμένου να καλύψει τα κενά και να αντεπεξέλθει στις ανάγκες, το υπουργείο Υγείας, έχει ήδη ανακοινώσει προσλήψεις 2.000 ατόμων (εκ των οποίων 1.500 νοσηλευτές και 500 λοιπό επικουρικό προσωπικό), ωστόσο, μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί από τον υπουργό Υγείας περισσότερες από 4200, όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό.

Πάνω από 1.700 άτομα έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία, ενώ οι υπόλοιποι αναμένεται να αναλάβουν καθήκοντα μέσα στις επόμενες μέρες.

Παρόλα αυτά, προς το παρόν η υποστελέχωση σε πολλά νοσοκομεία παραμένει, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Σωτηρία», το οποίο έχει οριστεί και νοσοκομείο αναφοράς.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι,  παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Υγείας, της 1ης Υ.Π.Ε. και της Διοίκησης ότι, μιας και το νοσοκομείο, ορίστηκε νοσοκομείο αναφοράς και δέχεται τα περισσότερα περιστατικά στην Αττική, θα στελεχωθεί με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, οι προσλήψεις δεν έχουν πραγματοποιηθεί.

Ελλείψεις υλικών

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει το υπουργείο Υγείας είναι οι ελλείψεις μέσων ατομικής προστασίας αλλά και εξοπλισμού και ανταλλακτικών, ένα φαινόμενο το οποίο βέβαια έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις εξαιτίας της πανδημίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, σε πολλές περιπτώσεις καταφεύγουν σε αυτοσχέδια μέσα (μάσκες, στολές κλπ) προκειμένου να προστατευτούν, τα οποία ωστόσο είναι αμφιβόλου ασφάλειας.

Ειδικά όσον αφορά τους αναπνευστήρες, σύμφωνα με δηλώσεις του κου Κικίλια, έχουν ήδη παραγγελθεί παραπάνω από 600 σε διάφορους προμηθευτές σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα καταφθάσουν με ειδικές πτήσεις στην Ελλάδα, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται και άλλες προμήθειες από το εξωτερικό.

Επιπλέον, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τραγικές ελλείψεις, το υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει, σε συνεργασία με τις εταιρείες που διαθέτουν τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης, την εκτύπωση προστατευτικών μασκών, ενώ αναμένεται η τεχνολογία να αξιοποιηθεί και για άλλα αναλώσιμα υλικά και ανταλλακτικά εξοπλισμού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία