Οι αποφάσεις που ελήφθησαν από την κεντρική γερμανική κυβέρνηση και τα ομοσπονδιακά κρατίδια στην Γερμανία στον αγώνα  κατά του κορωνοϊού φαίνεται πως αποδίδουν καρπούς σύμφωνα με το Ινστιτούτο “Robert Koch”. "Βλέπουμε πως έχουν αποτέλεσμα", είπε ο πρόεδρος του ιδρύματος καθ. Lothar Wieler. "Φαίνεται πως η ταχύτητα της διασποράς μειώνεται".

Ο καθηγητής παραπέμπει στον αριθμό αναπαραγωγής, την λεγόμενη μηδενική τιμή, τον αριθμό που υποδεικνύει πόσα άτομα έχουν κολλήσει από έναν επιμολυσμένο από τον κορονοιό. Όταν ο αριθμός αυτός πέφτει κάτω από το 1, η επιδημία εξασθενεί, λέει ο Wieler. "Βλέπουμε πως αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στο 1 και αυτό εδώ και μερικές ημέρες". Τις προηγούμενες εβδομάδες, η τιμή ήταν στο 5 εν μέρει και στο 7. Στόχος είναι η τιμή να πέσει κάτω από το 1. Πρέπει πάντως να λαμβάνουμε υπόψιν και τους αριθμούς των επιμολύνσεων από SARS-CoV-2  που δεν έχουν ανιχνευθεί."

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου, θα μπορούσαν να γίνουν και άλλες σκέψεις ή σενάρια σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα όπως παύση των επιβαλλόμενων περιορισμών στην δημόσια ζωή. Τελικά σχέδια όμως δεν υπάρχουν. Αυτό είναι μια πολύ – πολύ δύσκολη υπόθεση. Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι όλα θα ανοίξουν ταυτόχρονα", τόνισε ο Wieler.

Σε ότι αφορά την συζήτηση για την υποχρέωση να φορά κανείς προστατευτική  μάσκα, ο καθηγητής τόνισε ότι αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να συγκρατούνται τα σταγονίδια του βήχα και της ομιλίας. "Βοηθούν κυρίως στην προστασία των άλλων, δεν βοηθούν αυτόν που φορά την μάσκα."  

Το Ινστιτούτο Robert Koch

Το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) είναι ένα ομοσπονδιακό ίδρυμα στο χαρτοφυλάκιο του Γερμανικού Υπουργείου Υγείας. Είίναι ο κεντρικός φορέας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στον τομέα της παρακολούθησης και πρόληψης των νόσων και, ως εκ τούτου, και ο κεντρικός θεσμός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στον τομέα της βιοϊατρικής έρευνας με γνώμονα την εφαρμογή και τη μέτρηση.

Τα βασικά καθήκοντα του Ινστιτούτου είναι η ανίχνευση, πρόληψη και έλεγχος ασθενειών, ιδιαίτερα των μολυσματικών ασθενειών. Τα καθήκοντα περιλαμβάνουν τη γενική νομική εντολή για την ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης ως βάση για τις αποφάσεις που αφορούν την πολιτική στον τομέα της υγείας.

Τα καθήκοντα προτεραιότητας αφορούν την επιστημονική έρευνα, την επιδημιολογική και ιατρική ανάλυση καθώς και την αξιολόγηση των ασθενειών με υψηλό κίνδυνο, υψηλό βαθμό διάδοσης ή υψηλής δημόσιας ή υγειονομικής πολιτικής σημασίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς