Αργά αλλά σταθερά φαίνεται να προχωρά το έργο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του Υπουργείου Υγείας, η οποία σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες εντός του προσεχούς διαστήματος και πριν από τα τέλη Απριλίου αναμένεται να εντάξει στη θετική λίστα τα γενόσημα, τα βιο-ομοειδή και τις αλλαγές συσκευασιών. Κάποια εξ αυτών είχαν υποβάλει τον φάκελό τους στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων πριν από 22 μήνες.

Παρά το έργο ωστόσο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, έντονος είναι ο προβληματισμός της φαρμακοβιομηχανίας τι πρόκειται να γίνει με τα υπόλοιπα σκευάσματα, όπου σε αρκετά εξ αυτών εκκρεμεί η ένταξή τους στην αποζημίωση από τον Ιούλιο του 2017. Περίοδο που έλαβαν τιμή σε Δελτία.

Όπως λέγεται, ο φόβος τους είναι η ενεργοποίηση της διαδικασίας Sunset Close, δηλαδή εφόσον δεν έχουν πωλήσεις 3 χρόνια να ζητηθεί η διαγραφή τους από το δελτίο τιμών τη στιγμή μάλιστα που πολλά από αυτά είναι αποτελεσματικότερα λόγω της καινοτομίας τους και πιο οικονομικά από τα κυκλοφορούντα. Ακούγεται ότι τέτοιο κίνδυνο αντιμετωπίζουν περίπου 50 σκευάσματα.

Παράγοντας του Υπουργείου, μας διαβεβαίωσε ότι μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπάρχει η μέριμνα της μη εφαρμογής του νόμου, γεγονός που επιτάσσουν και οι σημερινές πιεστικές συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Αρα αν ανακύψει τέτοιο θέμα, θα υπάρξει άμεση επαφή με την εταιρεία κατά περίπτωση.

Το πλάνο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης είναι μετά την ηπατίτιδα και την γ-σφαιρίνη που ολοκλήρωσε την διαπραγμάτευση να προχωρήσει σε άλλες θεραπευτικές κατηγορίες που έχουν επίπτωση στον προϋπολογισμό.

Ωστόσο, το ερώτημα από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας και βλέποντας τις μεγάλες αυτές καθυστερήσεις στην είσοδο των σκευασμάτων στην αγορά παραμένει ίδιο.

Γιατί η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης δεν προχωρά σε είσοδο στη λίστα όσων έχουν περάσει ΗΤΑ και να κάνει την διαπραγμάτευση αργότερα; Η ακόμα καλύτερα, γιατί δεν ζητά προτάσεις από τις εταιρείες με πιθανότητα να πάρει μεγαλύτερες εκπτώσεις πέρα από τις υποχρεωτικές που φτάνουν το 39% ;

Παράλληλα, αντί να σκέφτονται να μην εφαρμόσουν ή να εφαρμόσουν τον νόμο κατά περίπτωση (sunset close), καλύτερα θα ήταν να εφαρμόσουν τον νόμο για την αποζημίωση ο οποίος ορίζει την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός 180 ημερών βάζοντας όλα τα σκευάσματα με θετικές εισηγήσεις από το ΗΤΑ στον θετικό κατάλογο.

Σαφώς, υπογραμμίζεται, θα πρέπει να τηρηθεί η προτεραιότητα όπως αυτή προκύπτει από τον αριθμό πρωτοκόλλου, διαφορετικά μπορούν να δημιουργηθούν θέματα ανταγωνισμού (διακριτικής ευνοϊκής μεταχείρισης) για συγκεκριμένες εταιρίες, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τα νεογνά
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Ποιες ιατρικές ειδικότητες μπορούν να κάνουν επεμβάσεις αποκατάστασης μαστού [εγκύκλιος]