H κρίση του κορωνοϊού έχει παραλύσει την ζωή στην Γερμανία ακόμη και δύο μέρες πριν την Κυριακή του Πάσχα. Όμως, η κυβέρνηση και οι ειδικοί ελπίζουν στην χαλάρωση των μέτρων, αν οι πολίτες επιδείξουν την ανάλογη ωριμότητα και σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Για φυσιολογικό εορτασμό βέβαια τις πασχαλινές ημέρες δεν μπορεί κανείς πλέον να μιλά και αυτό μάλιστα δεν έχει συμβεί ποτέ από την ίδρυση του γερμανικού κράτους.

Και αυτό γιατί λόγω της κρίσης του κορωνοϊού οι θρησκευτικές λειτουργίες γίνονται και θα γίνονται μόνο μέσω Διαδικτύου, ενώ οι επισκέψεις σε στενούς συγγενείς και τα μπάρμπεκιου στο ανοιξιάτικο τοπίο απαγορεύονται αυστηρά.

Όμως παρόλα αυτά: δύο μέρες πριν από την Κυριακή του Πάσχα φαίνεται μια αχνή ελπίδα, όπως είπε χθες και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. 

Η κατάσταση είναι σύμφωνα με την κυβέρνηση και τους ειδικούς βελτιωμένη, η άνοδος των επιμολύνσεων με κορωνοϊού έχει σταματήσει. Οι επεμβάσεις στην καθημερινότητα, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Jens Spahn, δείχνουν να έχουν αποτέλεσμα.

Όμως, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες και τους πολιτικούς είναι πολύ νωρίς να χαλαρώσουν τα μέτρα, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας "θα θέσουμε σε κίνδυνο τις πρώτες επιτυχίες των προσπαθειών μας".

Η Άνγκελα Μέρκελ θέλει να περάσει δύο μηνύματα πριν το Πάσχα – με ένα "ναι" και ένα "αλλά": Ναι ότι "η αύξηση των κρουσμάτων σταθεροποιείται", αλλά όμως "μπορούμε πολύ γρήγορα να καταστρέψουμε ότι έχουμε πετύχει", αν οι πολίτες δεν είναι προσεκτικοί.

Ήδη, πάντως, στην Γερμανία, ο αριθμός των επιμολυσμένων από τον κορωνοϊό έφτασε σε περισσότερους από 460.000.

Αυτός ο αριθμός δεν είναι ο πραγματικός, καθώς σύμφωνα με τις έρευνες και τις μελέτες, για κάθε αποδεδειγμένο κρούσμα κορωνοϊού αντιστοιχούν τουλάχιστον 7 κρούσματα που δεν έχουν εξακριβωθεί.

Το ποσοστό ανακαλύψεων των κρουσμάτων στην Γερμανία ανέρχεται μόλις στο 15,6%.

Ενστάσεις

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην Γερμανία λίγο πριν το Πάσχα, στην γειτονική Αυστρία, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Αυστριακοί πολίτες συμφωνούν με τα μέτρα της κυβέρνησης κατά του κορωνοϊού.

Πολλοί νομικοί, ωστόσο, ασκούν κριτική, θεωρώντας πως πρόκειται για επικίνδυνη επέμβαση στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Εφιστούν την προσοχή στο ότι οι διατάξεις απαγορεύουν πολύ περισσότερα από αυτά που έχουν ήδη επιβάλλει ο καγκελάριος Sebastian Kurz και οι υπουργοί του.

To κράτος έχει απαγορεύσει στους πολίτες να μπαίνουν στα μαγαζιά να συγκεντρώνονται δημόσια και να συνευρίσκονται με φίλους. 

Τώρα, απαγορεύει τον πασχαλινό εορτασμό με το επιχείρημα ότι θα μπορούσε να καταστρέψει τις επιτυχίες στον περιορισμό του κορωνοϊού .

Στην περίπτωση αυτή, όμως, υπάρχει πλήρης αντίθεση, λένε νομικοί, με το βασικό δικαίωμα που είναι πιο παλιό και λεπτό από ότι πολλά άλλα: το απαράβατο της οικιακής ειρήνης.

Δεσμός

Η αποτυχημένη πασχαλινή  διάταξη του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε αυστριακό έντυπο, ήταν μια απόπειρα να κοπεί ο γόρδιος δεσμός. Να επιτρέπονται οι οικογενειακές εορτές, με λίγους όμως καλεσμένους.

Αυτό ερμηνεύτηκε από τους πολίτες ως σήμα χαλάρωσης των μέτρων, που σύμφωνα με την γνώμη των ειδικών ήρθε πολύ νωρίς. 

Για τους νομικούς, ωστόσο, θεωρήθηκε ως μια περαιτέρω επέμβαση στην ιδιωτική σφαίρα. 

To ότι η διάταξη αυτή εξέπεσε πάλι τόσο γρήγορα, κάνει σαφές ένα πράγμα: ότι η κυβερνητική στρατηγική για τον περιορισμό της επιδημίας δεν μπορεί να επιβληθεί με νομικές διατάξεις και κείμενα, αναφέρεται χαρακτηριστικά.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]