Έως και 20 χρόνια μετά τον θάνατο όσων μολυνθούν από κορωνοϊό ή θεωρηθούν "ύποπτα" κρούσματα, θα τηρούνται τα προσωπικά τους στοιχεία.

Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από την απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για τη δημιουργία Εθνικού Μητρώνου Ασθενών COVID0-19.

Στην απόφαση, που παρατίθεται πιο κάτω, αναφέρεται πως τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα των ασθενών, που εντάσσονται στο Μητρώο τηρούνται ισοβίως και, περαιτέρω, για διάστημα 20 ετών από το θάνατο του ασθενούς.

Οι πληροφορίες αυτές δύνανται, μετά τον θάνατο των ασθενών, να αποθηκεύονται επ’ αόριστον, με τη χρήση τεχνικών ψευδωνυμοποίησης ή και κρυπτογράφησης.

Στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19 καταγράφεται το σύνολο των σχετικών κρουσμάτων, είτε πρόκειται για κρούσματα που έχουν καταχωρηθεί και έχουν ή δεν έχουν λάβει ακόμα κατάταξη "επιβεβαιωμένο".

 Προβλέπεται, πάντως, πως τα πρόσωπα των οποίων τα στοιχεία περιλαμβάνονται στο Μητρώο, έχουν τα δικαιώματα που αναγνωρίζει ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων.

Το Εθνικό Μητρώο Ασθενών που πάσχουν από COVID-19 περιέχει σειρά δεδομένων. Κάθε ασθενής, ο οποίος έχει διαγνωσθεί ότι έχει προσβληθεί από COVID-19 εντάσσεται υποχρεωτικά από το θεράποντα ιατρό του στο σύστημα αρχειοθέτησης του Εθνικού Μητρώου.

Για να διασφαλιστεί η προστασία των δεδομένων, χειριστές του συστήματος θα είναι γιατροί. Πρόκειται για ειδικευμένους ή και ειδικευόμενους (εφόσον απαιτηθεί) πνευμονολόγους, παθολόγους, γενικούς γιατρούς, παιδιάτρους και μικροβιολόγους.

Παράμετροι

Η καταχώρηση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των ασθενών θα γίνεται σε πρότυπο ηλεκτρονικού εντύπου, το οποίο περιέχει ενότητες με στοιχεία, τα οποία έχουν προσδιοριστεί με βάση τις παραμέτρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Τα στοιχεία που καταχωρούνται στο μητρώο αφορούν:

  • Το νοσοκομείο αναφοράς.
  • Στοιχεία ταυτοποίησης του ιατρού, ο οποίος διενεργεί την καταχώρηση.
  • Δημογραφικά στοιχεία ασθενούς και τα κλινικά χαρακτηριστικά του κρούσματος.
  • Κατάταξη κρούσματος (πιθανό, επιβεβαιωμένο, ύποπτο, αρνητικό).
  • Στοιχεία για την επιλογή νοσηλείας (νοσοκομείο, καττ’ οίκον περιορισμός, νοσηλεία στο σπίτι).
  • Συνοπτικό ιστορικό υγείας του ασθενούς.
  • Στοιχεία σχετικά με την έκβαση της νόσου σε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Η ένταξη ασθενούς στο σύστημα αρχειοθέτησης του Εθνικού Μητρώου Ασθενών COVID-19 διενεργείται με τη δημιουργία καρτέλας ασθενούς από διαπιστευμένους χρήστες, δηλαδή από γιατρούς.

Οι γιατροί, που είναι ήδη εγγεγραμμένοι ως χρήστες του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ), ταυτοποιούνται κατά την είσοδο τους στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19 με τη χρήση των στοιχείων ταυτοποίησης του ΣΗΣ.

Για την ένταξη ενός νέου ασθενή στο σύστημα αρχειοθέτησης ο διαπιστευμένος χρήστης συμπληρώνει τον ΑΜΚΑ του ασθενή και, αφού επιλέξει την επιλογή "Αναζήτηση", αντλούνται τα στοιχεία του ασθενή από το σύστημα αρχειοθέτησης του ΑΜΚΑ.

Για την συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων τον ασθενή θα υπάρχει διαλειτουργία με το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Στοιχεία

Στην καρτέλα κάθε ενταγμένου ασθενούς θα υπάρχουν τα ακόλουθα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα: όνομα, επώνυμο, ΑΜΚΑ, ημερομηνία γέννησης, εθνικότητα, επάγγελμα, διεύθυνση, στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο, κινητό τηλέφωνο, email).

Εφόσον ο ασθενής συνοδεύεται, θα υπάρχουν οπωσδήποτε διαθέσιμα τα ακόλουθα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα του συνοδού: όνομα, επώνυμο, διεύθυνση, στοιχεία επικοινωνίας.

Οι δημόσιες αρχές που ενδέχεται να λάβουν πληροφορίες του Εθνικού Μητρώου Ασθενών COVID-19 στο πλαίσιο συγκεκριμένης έρευνας, για την πλήρωση της κύριας αποστολής τους, σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο ή εθνικές ρυθμίσεις, δεν θεωρούνται ως αποδέκτες. Η επεξεργασία των δεδομένων
αυτών από τις εν λόγω δημόσιες αρχές πραγματοποιείται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για την προστασία των δεδομένων ανάλογα με τους σκοπούς της επεξεργασίας.

Ευρωπαϊκά Μητρώα Ασθενών από τον κορωνοϊό COVID-19 δύνανται να λαμβάνουν ψευδωνυμοποιημένες ή ανωνυμοποιημένες πληροφορίες, από τις οποίες δεν μπορεί να προκύψει άμεση ή έμμεση ταυτοποίηση των ενδιαφερόμενων υποκειμένων, για τη διενέργεια στατιστικών ή επιστημονικών μελετών σχετικά με τον COVID-19.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό
Παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Πρώτες εκσκαφές, κινήσεις για στελέχωση