Πάνω από 30 χώρες, καθώς και τα Ηνωμένα Έθνη και οι φιλανθρωπικοί φορείς, έχουν δεσμεύσει περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια (6,5 δισεκατομμύρια λίρες) για την έρευνα και ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της COVID-19.

Η προσπάθεια χρηματοδότησης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας διαδικτυακής συνόδου κορυφής που διοργανώθηκε από την ΕΕ, με συμμετοχή περίπου 40 χωρών. Μεταξύ των δωρητών ήταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή , η οποία δωρίζει 1 δισ. δολ. με την Νορβηγία να τάσσεται υπέρ της συγκεκριμένης δέσμευσης.

Επίσης, η Γαλλία δεσμεύτηκε  να χρηματοδοτήσει την επιστημονική προσπάθεια με 500 εκατομμύρια δολάρια μαζί με τη Σαουδική Αραβία και τη Γερμανία, ενώ και η Ιαπωνία έχει δωρίσει πάνω από 800 εκατομμύρια δολάρια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του για 388 εκατομμύρια λίρες για έρευνα και θεραπεία εμβολίων στο συνέδριο, υποστηρίζοντας ότι οι χώρες πρέπει να «συγκεντρωθούν» στην αναζήτηση ενός εμβολίου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyer δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία της, είναι «μια πραγματικά παγκόσμια προσπάθεια», προσθέτοντας ότι τα κεφάλαια θα οδηγήσουν σε σημαντική παγκόσμια συνεργασία.

Εν τω μεταξύ, οι διεθνείς οργανισμοί υγείας έχουν προσδιορίσει το κόστος εμβολιασμού του παγκόσμιου πληθυσμού κατά του COVID-19 σε πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας τον αρχικό στόχο χρηματοδότησης ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που τέθηκε στη συνάντηση δωρητών υπό την ηγεσία της ΕΕ.

Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς υγείας, το πραγματικό ποσό θα μπορούσε να φτάσει τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού ληφθεί υπόψη το κόστος  παρασκευής και διανομής.

Η ΕΕ δήλωσε ότι, από τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν , τα 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη εμβολίων, ενώ περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια θα δοθούν ως δωρεά για την αναζήτηση αποτελεσματικών θεραπειών και 1 δισεκατομμύριο δολάρια θα χρησιμοποιηθεί για κλινικές δοκιμές.

Ορισμένα υποψήφια εμβόλια βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου που βασίζεται στο mRNA, της Moderna, ενώ αρκετά υποψήφια εμβόλια δοκιμάζονται στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ωστόσο, ακόμη και με την αυξημένη χρηματοδότηση, οι ειδικοί δήλωσαν ότι θα χρειαστεί χρόνος για να προσδιοριστεί ποια υποψήφια εμβόλια είναι οι πιο αποτελεσματικά, προβλέποντας ότι θα χρειαζόταν χρόνος έως τουλάχιστον τα μέσα του 2021 για να γίνει ευρέως διαθέσιμο ένα επιτυχημένο εμβόλιο.

Πηγές:
pmlive.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσες θερμίδες καίμε κατά μέσο όρο σε μία ημέρα
Επαγγελματική απογοήτευση για 7 στους 10 φαρμακοποιούς - Τι δείχνει ελληνική μελέτη
Κοινωνική Φαρμακολογία: Γιατί και πώς τα φάρμακα πρέπει να "ακουμπούν" στην κοινωνία