Αλλαγή στην αρνητική εικόνα με τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα, παρατηρήθηκε τον Μάιο.

Μία από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού παγκοσμίως ήταν η δραματική μείωση της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας συμπαγών οργάνων.

Το γεγονός αποδόθηκε στον φόρτο εργασίας και στην επιφυλακή των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στη χώρα μας.

Ο πρώτος μήνας μετά την άρση των σχετικών μέτρων δίνει ιδιαίτερα ενθαρρυντικά δείγματα ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, παρότι κατά το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου η δωρεά οργάνων στην Ελλάδα είχε μειωθεί κατά 85%, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ο Μάιος έκλεισε με 7 δότες οργάνων, 14 μεταμοσχεύσεις συνολικά νεφρών, ήπατος, καρδιάς και 12 μεταμοσχεύσεις κερατοειδών, ξεπερνώντας ακόμα και το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περσινής χρονιάς.

Δότες ιστών και οργάνων από 36 έως 76 ετών, που κατέληξαν σε νοσοκομεία της Αθήνας, του Βόλου, της Λαμίας και του Ηρακλείου της Κρήτης, κατόπιν της συναίνεσης των οικογενειών τους, χάρισαν ή βελτίωσαν τη ζωή σε 26 ασθενείς ηλικίας 37 έως 70 ετών.

Οι 3 από τους 7 δότες προήλθαν από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο "Αττικόν", παρότι εξακολουθεί να  αποτελεί και νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό.

Όλοι οι δότες, αλλά και οι υποψήφιοι λήπτες ελέγχονται και θα εξακολουθούν να ελέγχονται για κορωνοϊό, προ της λήψης και της μεταμόσχευσης των οργάνων, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).

Παροδικό

Ο πρόεδρος του ΕΟΜ, καθηγητής Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης επισημαίνει χαρακτηριστικά:  

"Η πανδημία του κορωνοϊού αποτέλεσε ένα μεγάλο πλήγμα για τον χώρο των μεταμοσχεύσεων, το οποίο ευτυχώς στη χώρα μας δείχνει να είναι παροδικό. Η ενίσχυση των ΜΕΘ των νοσοκομείων μας, καθώς και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο σύστημα Υγείας και στους αξιοθαύμαστους λειτουργούς του, έχουν τη δυνατότητα, με τον κατάλληλο σχεδιασμό, να αλλάξουν το τοπίο των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας.

Το γεγονός ότι, λόγω της πανδημίας, οι άνθρωποι αντιληφθήκαμε το πόσο η ζωή του ενός εξαρτάται από τη συμπεριφορά και την αίσθηση ατομικής ευθύνης του άλλου, φαίνεται να αναβαθμίζει το θεσμό της δωρεάς οργάνων στη συνείδηση των πολιτών, αν κρίνουμε μάλιστα και από το γεγονός ότι σε αρκετά από τα πρόσφατα περιστατικά δωρεάς, η πρόταση της δωρεάς προήλθε ή έγινε άμεσα  αποδεκτή από τις οικογένειες των αποβιωσάντων δοτών".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου