Η αναγραφή των θερμίδων στον κατάλογο των εστιατορίων, στις  ΗΠΑ, θα μπορούσε να σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές και δισεκατομμύρια δολάρια όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη και άλλες δαπάνες, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές δημιούργησαν μοντέλο για να αξιολογήσουν τι θα συμβεί αν το μέτρο της αναγραφής θερμίδων οδηγούσε σε μέτριες μειώσεις θερμίδων, σε 1 εκατομμύριο Αμερικανούς 35 έως 80 ετών.

Μεταξύ 2018 και 2023, πιο υγιεινές επιλογές στο εστιατόριο θα μπορούσαν να εμποδίσουν 14.698 νέα περιστατικά καρδιοπάθειας (1. 575 θανάτους) και 21.522 νέα περιστατικά διαβήτη τύπου 2.

Οι πιο υγιεινές επιλογές στον κατάλογο θα μπορούσαν να προσθέσουν 8.749 χρόνια ζωής με καλή υγεία.

Σε διάστημα μιας ζωής, πιο υγιεινές επιλογές στο menu θα μπορούσαν να γλιτώσουν 135.781 νέα περιστατικά καρδιακής νόσου, 99.736 διαβήτη τύπου 2 και 367.450 χρόνια ζωής με καλή υγεία.

Αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση έως 14 δισ. δολαρίων στην περίθαλψη και έως 5 δισ. δολαρίων σε χαμένη παραγωγικότητα και άλλα κόστη, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.

Ο ερευνητής Dr. Dariush Mozaffarian, του Tufts University,

σημειώνει ότι η έρευνα δείχνει πως η αναγραφή των θερμίδων στον κατάλογο των εστιατορίων μπορεί ενδεχομένως να εμποδίσει νόσους και να εξοικονομήσει δισεκατομμύρια δολάρια όσον αφορά το κόστος περίθαλψης.

Με βάση προηγούμενες έρευνες για τις ετικέτες τροφίμων, το μοντέλο υπέδειξε ότι μετρήσεις θερμίδων στους καταλόγους των εστιατορίων θα οδηγούσαν σε 7% λιγότερη κατανάλωση θερμίδων σε μέσο γεύμα στο εστιατόριο.

Ωστόσο, οι ερευνητές υπέθεσαν συντηρητικά ότι μισές από τις θερμίδες που θα εξοικονομούνται στο εστιατόριο  θα ισοφαρίζονταν από επιπλέον θερμίδες που θα καταναλώνονταν αλλού, όπως στο σπίτι.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα