Tο Τafamidis της Pfizer έφτασε στις ΗΠΑ το 2019 με μια εξαιρετικά μειωμένη τιμή καταλόγου έναντι των ανταγωνιστικών φαρμάκων αμυλοείδωσης λόγω τρανσθυρετίνης. Ωστόσο, και πάλι το κόστος των 225.000 δολαρίων ετησίως φαίνεται αποτρεπτικό για πολλούς καρδιακούς ασθενείς.

Προηγούμενες αναλύσεις κόστους-αποτελεσματικότητας αλλά και γιατροί έχουν προειδοποιήσει ότι το tafamidis είναι το ακριβότερο φάρμακο στον κόσμο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Μια νέα μελέτη από το JAMA Cardiology δείχνει ότι αυτό μπορεί να ισχύει.

Η μελέτη σε 50 ασθενείς που τους είχε συνταγογραφηθεί το φάρμακο από το Πανεπιστήμιο Υγείας & Επιστημών του Όρεγκον διαπίστωσε ότι πολλοί από αυτούς χρειάζονταν οικονομική βοήθεια για να το αντέξουν οικονομικά.

Επτά (14%) ασθενείς δεν έλαβαν καθόλου tafamidis. Τρεις δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά το κόστος, δύο αρνήθηκαν βοήθεια και ένας απεβίωσε πριν πάρει το φάρμακο.

Το tafamidis εγκρίθηκε από τον FDA το 2019 για τη θεραπεία της καρδιομυοπάθειας που προκαλείται από αμυλοείδωση λόγω τρανσθυρετίνης. (ATTR-CM), μια κατάσταση που επηρεάζει κυρίως άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Σε δήλωσή της στο FiercePharma, η Pfizer είπε ότι όλοι οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στο tafamidis, ανεξάρτητα από την ικανότητά τους να το πληρώσουν.

Η τιμή του φαρμάκου είναι πολύ χαμηλότερη από την τιμή λίστας των 450.000 δολαρίων για το Patisiran της Alnylam και το inotersen της Ionis, δύο ανταγωνιστικά φάρμακα για την κληρονομική αμυλοείδωση του νευρικού συστήματος που ονομάζεται πολυνευροπάθεια. Και τα δύο δοκιμάζονται σε ATTR-CM, μια μεγαλύτερη αγορά από την πολυνευροπάθεια του HATTR.

Πριν από την έναρξη του tafamidis, περίπου 1.000 έως 2.000 ασθενείς με ATTR-CM είχαν διαγνωστεί σωστά. Τώρα, εν μέσω ώθησης της ευαισθητοποίησης της Pfizer και της καλύτερης υιοθέτησης της συγκεκριμένης τεχνολογίας για την καρδιακή απεικόνιση, το ποσοστό διάγνωσης αυξήθηκε στο 13%. Κατά το πρώτο τρίμηνο, το φάρμακο πραγματοποίησε πωλήσεις ύψους 127 εκατ. δολαρίων στις ΗΠΑ.

Πηγές:
fiercepharma

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι ασθενών με CoViD - Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής
Ελληνικά τα δύο πρώτα φαρμακεία παγκοσμίως που απέκτησαν την πιστοποίηση ''Pharmacists for the Future”
ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες - Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο