Σε αλλαγές στην εξωνοσοκομειακή (Πρωτοβάθμια) φροντίδα Υγείας, προχωρεί από το φθινόπωρο η Αριστοτέλους.

Την ανακοίνωση έκανε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο 11ο Συνέδριο Pharma & Health Conference.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, έμφαση θα δοθεί στα δίκτυα πρωτοβάθμιας, με σκοπό τη συνειδοποίηση από τους πολίτες της αρχής "δεν πάω απευθείας στο νοσοκομείο".

Αναφερόμενος στην περίοδο της επιδημίας, τόνισε πως υποπολλαπλάσιοι πολίτες επισκέπτονταν τα νοσοκομεία στις εφημερίες εν μέσω COVID:

"Προφανώς, αναγνωρίζω ότι ένα ποσοστό από αυτούς δεν τα επισκέπτονταν λόγω φόβου, να μην κολλήσει τον ιό, να προστατεύσει τον εαυτό του, την οικογένειά του", είπε ο υπουργός, για να σημειώσει:

"Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό όμως δεν τα επισκέπτονταν γιατί δεν έπρεπε να τα επισκεφτεί. Επειδή δεν υπήρχε πραγματική ανάγκη να φτάσει ένας πολίτης στο νοσοκομείο για την ανάγκη της ιατρικής συμβουλής, της ιατρικής κάλυψης της. Και εκεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τα Κέντρα Υγείας, οι ιδιώτες ιατροί, οι ιατροί του Δημοσίου, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι οικογενειακοί ιατροί, όλο αυτό το σύστημα κάλυψαν μέσω κορωνοϊού αυτό το κενό".

Αναφερόμενος στο μοντέλο που θα λειτουργήσει στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, επισήμανε πως ο ασθενής θα έχει τη δυνατότητα να πάει σε μία πρωτοβάθμια δομή κοντά στο σπίτι του, κοντά στη γειτονιά του. Να εξυπηρετηθεί με επαγγελματισμό, με επιστημοσύνη και αυτό να έχει μετρήσιμα αποτελέσματα.

Τεχνολογία

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, πρέπει να δημιουργηθεί ένα Δίκτυο Υγείας που θα συμπεριλαμβάνει και τα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ και τα Περιφερειακά Ιατρεία και τα ΠΕΔΥ και τα Δημοτικά Ιατρεία και ιδιώτες γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Και με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας, να υπάρχει διαλειτουργικότητα και δυνατότητα να μπορούν οι εργαστηριακές εξετάσεις, οι ακτινογραφίες να κινούνται ψηφιακά.

Ένα Δίκτυο Υγείας που θα έχει τη δυνατότητα να καλυφθεί στο σύνολο του 24ωρου με ιατρικό νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να μπορέσει να προσφέρει υπηρεσίες όλη την ημέρα σε όλους τους πολίτες.

Κάποιες από αυτές τις δομές θα είναι COVID. Xρησιμοποιήθηκαν ήδη στον πρώτο κύκλο του κορωνοϊού και, αν χρειαστεί, θα χρησιμοποιηθούν και σε πιθανό δεύτερο.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]