"Δεν υπάρχουν ορφανά κρούσματα με την ευρεία έννοια του όρου. Κάθε κρούσμα ιχνηλατείται. Εκατοντάδες πολίτες έχουν μπει σε καραντίνα από την αρχή της πανδημίας. Δεν υπάρχει λόγος πανικού όμως παραμένουμε σε επιφυλακή, τόνισε μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς που από σήμερα ξεκίνησε και πάλι την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Οπως ο ίδιος ανέφερε, από την πρώτη ημέρα που εξακριβώθηκε το πρώτο κρούσμα μέχρι και 19 Ιουλίου είχαν βρεθεί πάνω από 4.007 κρούσματα στην χώρα. Aπό αυτά 435 είναι σήμερα ενεργά, 1030 έχουν πάρει εξιτήριο, 2347 έχουν αναρρώσει σπίτι τους, 195 δυστυχώς δεν τα κατάφεραν.

Ο στόχος τόνισε, είναι να παραμείνει η χώρα ασφαλής και στο πλαίσιο αυτό η στρατηγική παραμένει σε δύο άξονες. Ο πρώτος είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής, και ο δεύτερος η αποτροπή συναθροίσεων.

Το ζήτημα της ασφάλειας δεν έχει αντίτιμο και σε μία εξίσωση τι μπορεί να μας έχει κοστίσει αυτό μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Ο στόχος είναι να περιορίσουμε τις απώλειες σε ζωές, τόνισε ο ίδιος.

Αναφορικά με τον σχεδιασμό για τους ελέγχους επεσήμανε ότι είναι σε εβδομαδιαία βάση και γίνεται μαζί με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ενώ είναι σε μεγάλο μέρος στοχευμένοι. Τόνισε χαρακτηριστικά περιοχές της Βορείου Ελλάδος, όπου είναι σημαντικά επιβαρυμένες, αναφέροντας ότι το τελευταίο διάστημα έγιναν 1017 τεστ στοχευμένα στην εστίαση όπου ήταν όλα αρνητικά. Αυτό όμως, κατά τον ίδιο δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε.

Τοπικά lockdown 

Σχετικά με τα τοπικά lockdown εκτίμησε ότι δύσκολα θα προχωρήσουμε σε τέτοιο μέτρο εφόσον βεβαίως συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι ο καθένας κρατάει την μοίρα στα χέρια του.

Ειδική αναφορά έγινε στο άνοιγμα των συνόρων τονίζοντας ότι πραγματοποιούνται εκτεταμένοι έλεγχοι και στα 31 σημεία εισόδου έτσι ώστε να αποκλειστούν τα νέα κρούσματα από την χώρα. Υπογράμμισε ότι από 15 έως και 19 Ιουλίου εισήλθαν στην χώρα από την Αγγλία 23.559 άτομα, στα οποία διενεργήθηκαν 6.692 τεστ, εκ των οποίων τα 5105 ήταν αρνητικά.

Περιοχές κρουσμάτων

Τα κρούσματα που υπάρχουν από το εξωτερικό είναι κατά βάση από Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία και ΗΠΑ, αν και όπως τόνισε το 76,2% των κρουσμάτων είναι από τις γειτονικές χώρες.

Σε 19 ημέρες από το άνοιγμα των συνόρων ελέγχθηκε το 13,9% όσων ήρθαν στην Ελλάδα με κάθε μέσο - 295 τα εισαγόμενα κρούσματα

Χθες Δευτέρα, ανακοινώθηκαν 11 ακόμη κρούσματα του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, εντοπίστηκαν:

  • δύο κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • τρία εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
  • τρία κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • ένα στην περιφερειακή ενότητα Καρπάθου.

Επιπλέον, καταγράφηκε ακόμη ένας θάνατος από COVID-19. Πρόκειται για 68χρονο άνδρα, ο οποίος νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείο του Ρίου και είχε υποκείμενα νοσήματα.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέβηκε σε 195, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 12 ασθενείς.

Πόσοι πέρασαν συνολικά τα σύνορα

Όπως ενημέρωσε ο κ. Χαρδαλιάς, στο διάστημα 1-19 Ιουλίου, τα ελληνικά σύνορα πέρασαν συνολικά 918.032 άτομα από το εξωτερικό. Τα 620.652 ήρθαν αεροπορικώς, 48.720 ακτοπλοϊκώς και 248.660 οδικώς. Από τις αφίξεις αυτές σε τεστ υποβλήθηκαν 127.900 άτομα, δηλ. το 13,9% των εισερχομένων.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, από τα 295 εισαγόμενα κρούσματα, τα 53 είναι τώρα ενεργά, 207 επέστρεψαν στη χώρα τους, ενώ 35 είναι μη ενεργά και παραμένουν στην Ελλάδα.

Το 76,27% των εισαγομένων κρουσμάτων, δηλ. τα 225 από τα 295, προέρχονται από τέσσερις βαλκανικές χώρες: 78 από Σερβία, 63 από Βουλγαρία, 61 από Ρουμανία, 21 από Αλβανία, ενώ άλλα 6 ήρθαν από τις ΗΠΑ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]