Για την επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, ο Β. Κικίλιας δήλωσε τα εξής

‘’Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα αντιμετωπίσουμε μία πανδημία, την πιο μεγάλη κρίση Δημόσιας Υγείας. Το σημαντικό για εμένα και για εμάς ως Κυβέρνηση είναι ότι μπορέσαμε να οργανώσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που είχε πολλά προβλήματα βγαίνοντας από την κρίση.

Χαίρομαι που μπορέσαμε να αναδείξουμε ξανά κορυφαίους επιστήμονες, Καθηγητές, γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό.

Και άλλοι Υπουργοί Υγείας φαντάζομαι ότι πρότειναν νωρίς στους Πρωθυπουργούς τους οριζόντια μέτρα, lockdown. Οι Πρωθυπουργοί, υπό το βάρος του οικονομικού κόστους, δεν πήραν αυτά τα μέτρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόλμησε πολύ νωρίς, νωρίτερα από κάθε άλλο Ευρωπαίο ηγέτη και πήρε αυτά τα μέτρα. Ήταν ένα τεράστιο βάρος το οποίο επωμίστηκε. Και δικαιώθηκε, όπως δικαιώθηκε θεωρώ και όλη η ελληνική κοινωνία η οποία πειθάρχησε και μπορέσαμε να μην έχουμε στην Ελλάδα μέχρι σήμερα αυτά που με μεγάλη μου λύπη βλέπω σε χώρες προηγμένες, με πολύ πλούσια συστήματα υγείας στη Βόρεια Αμερική, στη Νότια Αμερική, σε άλλες χώρες, στα Βαλκάνια.’’

Για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δήλωσε ότι ‘’αποδείχθηκε μέσα στην κρίση του κορωνοϊού ότι πέρα κάποιων ανθρώπων οι οποίοι από φόβο απέφευγαν τα Νοσοκομεία, ένας αρκετά σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας δεν πήγε στα Νοσοκομεία ακριβώς επειδή δεν υπήρχε ανάγκη και λόγος.

Όμως θα μπορούσε και θα έπρεπε να πάει ενδεχομένως σε ένα οργανωμένο, δομημένο και σύγχρονο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Και αυτή είναι η επόμενη μεταρρύθμιση, είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση την οποία θα υλοποιήσουμε στο Υπουργείο Υγείας μαζί με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας.

Θυμίζω ότι η άυλη συνταγογράφηση, ήδη έχει γίνει εντός κορονοϊού, ψηφιακοί φάκελοι, ψηφιακές ακτινογραφίες, μαγνητικές, αξονικές, διαλειτουργικότητα όλων αυτών Κέντρων Υγείας και Νοσοκομείων. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό.

Θέλουμε να φτιάξουμε Δίκτυα Υγείας τα οποία θα συνδέουν όλες τις προσπάθειες οι οποίες έχουν γίνει στην πρωτοβάθμια φροντίδα.

Θα συνδέσουμε με Δίκτυα Υγείας, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, Δημοτικά Ιατρεία, ΤΟΜΥ, ιδιώτες ιατρούς.

Θα υπάρχει μάνατζμεντ στο δίκτυο αυτό υγείας ανά περιοχή. Θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, θα παρέχει το κάθε δίκτυο τις ίδιες ακριβώς υπηρεσίες.

Ενσωματώνοντας και τους ιδιώτες γιατρούς, δηλαδή τον οικογενειακό γιατρό, τον παθολόγο, τον παιδίατρο, τον γιατρό που είχε η μέση ελληνική οικογένεια, θέλουμε να κάνουμε ελκυστικό το να πάει ένας συμπολίτης μας και να έχει και εμπιστοσύνη κιόλας σε μια τέτοια δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται βεβαίως και θα είναι δωρεάν.

Θα το καταλάβει ο πολίτης, ότι αντί να πηγαίνει να στέκεται για ώρες στα Νοσοκομεία, για πράγματα τα οποία δεν θα έπρεπε να πάει σε Νοσοκομείο, είναι πολύ προτιμότερο να απευθυνθεί σε ένα Κέντρο Υγείας, αξιοπρεπές και κτιριακά και ξενοδοχειακά, με σύγχρονα μηχανήματα και υψηλού επιπέδου επαγγελματίες υγείας.’’

Για το σχεδιασμό για τις κλίνες ΜΕΘ δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι ‘’Η μεταρρύθμιση που κάνουμε στις ΜΕΘ είναι να διαθέτει η χώρα 1.200 κλίνες ΜΕΘ ως το τέλος του χρόνου.’’ Πρόσθεσε ότι ‘’με την υπογραφή του Πρωθυπουργού θα παραδώσουμε αυτές τις 1.200 ΜΕΘ, που θα είναι σύγχρονες, τελευταίας τεχνολογίας, με το κατάλληλο προσωπικό, φτάνοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, 12 κλινών ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους.’’

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις πως η ζωή δεν έχει νόημα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση