Όχι πλέον πιθανότητα αλλά σίγουρη εξέλιξη αναμένεται να είναι η διακοπή των λήψεων τεστ για κορωνοϊό από τους ιδιώτες εργαστηριακούς γιατρούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν ενημερωθεί επ' αυτού - με επιστολή - η Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού, το υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΔΥ, το ΚΕΣΥ, ο ΕΟΠΥΥ, αλλά και τα θεσμικά όργανα παρόχων Υγείας όπως ο ΠΕΙΒ και η ΠΟΣΙΠΥ, καθώς και οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας.  

Όπως λέγεται, ο ιδιωτικός τομέας έχει αναλάβει στην ΠΦΥ το μεγαλύτερο βάρος των εργαστηριακών ελέγχων, καθώς ούτε οργανωμένο σύστημα δημόσιων εργαστηριακών δομών έχει η χώρα στην ΠΦΥ, ούτε η Πολιτεία έχει επενδύσει σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, ώστε να παρέχονται αυτές οι εξετάσεις δωρεάν.

Την ίδια στιγμή, τα δημόσια νοσοκομεία έχοντας το δύσκολο έργο της δευτεροβάθμιας περίθαλψης, έχουν φτάσει στα όριά τους και δεν μπορούν να καλύψουν ... και τις ανάγκες σε τεστ.

Αντί λοιπόν, όπως ισχυρίζονται παράγοντες της αγοράς, να υποστηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, επιλέχθηκε μία λύση όπου το οικονομικό βάρος των τεστ, αντί να το επωμίζεται η  Πολιτεία, το μετακυλά στους πολίτες και στον ίδιο το τομέα.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι στο χώρο των διαγνωστικών εργαστηρίων εκτός του επιχειρηματικού κεφαλαίου μεγάλων αλυσίδων και μεγάλων διαγνωστικών, δραστηριοποιούνται και 2 - 2,5 χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι ιατροί βιοπαθολόγοι μικροβιολόγοι και αρκετές χιλιάδες εργαζομένων βοηθητικών ειδικοτήτων.

Όπως αναφέρει η σχετική επιστολή, με παραλήπτες τους αρμοδίους στην κυβέρνηση, η συγκεκριμένη απόφαση και το ύψος της αποζημίωσης ανά τεστ θα οδηγήσει ένα μεγάλο μέρος των διαγνωστικών ιατρείων, είτε ανήκουν σε αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, είτε όχι στην διακοπή των λήψεων τεστ. 

Και εξηγεί η επιστολή, όπως γνωρίζετε, δεν υπάρχουν τμήματα μοριακών ελέγχων σε όλα τα διαγνωστικά ιατρεία και συνεπώς όταν τα προμηθεύονται σε τιμές 30 - 40 ευρώ δεν μπορούν να συντηρηθούν με τιμή λιανικής πώλησης του τεστ τα 40 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα υπόλοιπα παράλληλα κόστη. 

Άρα, το μεγάλο ερώτημα παραμένει με ποια κριτήρια αποφασίστηκε η συγκεκριμένη διατίμηση;

Πάροχοι υποστηρίζουν ότι χωρίς διαβούλευση, με λάθος κοστολόγηση, χωρίς ανάλυση όλων των δεδομένων, αποφασίζεται διατίμηση της τιμής των τεστ και της ιατρικής υπηρεσίας που πιθανόν θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που προσπαθεί να λύσει. 

Θα ταλαιπωρήσει τους πολίτες καθώς όλα τα διαγνωστικά εργαστήρια στις γειτονιές και  την επαρχία, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν με αυτά τα δεδομένα κόστους και το πιθανότερο είναι ότι θα σταματήσουν τις λήψεις τεστ.

Ποια πρόταση θα μπορούσε να απαντήσει στο πρόβλημα;

Με δεδομένη την αδυναμία, να στηθούν τώρα εργαστηριακές δομές από την Πολιτεία (λόγω πίεσης χρόνου, λόγω κόστους και λόγω δυσκολίας προμήθειας εξοπλισμού) η πρόταση είναι να δημιουργηθεί ένας προϋπολογισμός στον ΕΟΔΥ (και όχι στον ΕΟΠΥΥ με το  claw-back και τον κλειστό προϋπολογισμό), για τη διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης (που είναι πιο οικονομικά από την PCR) στα διαγνωστικά εργαστήρια του ιδιωτικού τομέα σε λογικά κοστολογημένη τιμή (σίγουρα όχι 10 ευρώ) και να παρέχονται δωρεάν σε μεγάλο αριθμό.

Από κεί και πέρα, μοριακά τεστ να γίνονται μόνο προς επαλήθευση θετικών και σε περιπτώσεις που κρίνουν απαραίτητο οι γιατροί σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες των οργανισμών υγείας ( όχι στην τιμή των 40 ευρώ).  

Για τις δύο προαναφερθείσες περιπτώσεις, θα πρέπει να θεσπιστεί ιατρική αμοιβή, τόσο για την μοριακή ανίχνευση όσο και για την ταχεία ανίχνευση. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά