Ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και μειωμένους πόρους, κατέγραψε έρευνα της Ένωσης Διεθνούς Ελέγχου του Καρκίνου (UICC). Αυτή  διεξήγαγε μελέτη που υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οργανώσεις που αφορούν καρκινοπαθείς προκειμένου να διατηρήσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασθενείς τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όχι μόνο λόγω της πτώσης των οικονομικών τους πόρων αλλά και λόγω των απαραίτητων μέτρων που θεσπίστηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Αναφορές από 100 οργανώσεις-μέλη της UICC που βρίσκονται σε 55 χώρες, επεσήμαναν την επιδείνωση των ελλείψεων στο προσωπικό της πρώτης γραμμής, τμήμα του οποίου κατευθύνθηκε σε ασθενείς με κορωνοϊό, στις διακοπές ή στις καθυστερήσεις στα προγράμματα πρόληψης, στις διαγνωστικές εξετάσεις, στις κλινικές δοκιμές, καθώς και στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην πρόσβαση σε βασικά φάρμακα σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.

Η Ένωση παρουσίασε επίσης μαρτυρίες που δείχνουν πώς οργανώσεις και εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης συγκεντρώνονται σε όλο τον κόσμο για να υποστηρίξουν τους ασθενείς τους, παρά το ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα αναφέρουν μειώσεις στους πόρους τους από 25% σε 100% το 2020, ενώ προβλέπουν παρόμοια κατάσταση και το 2021.

Για την αντιμετώπιση των τρεχουσών προκλήσεων στη φροντίδα του καρκίνου, οι εθελοντές κινητοποιήθηκαν για να παραδώσουν φάρμακα, ακόμη και τρόφιμα, σε ασθενείς που τα είχαν ανάγκη, ή να διασφαλίσουν τη μεταφορά τους σε κέντρα φροντίδας, ενώ ο ιδιωτικός τομέας ανέπτυξε καινοτόμες τεχνολογίες για τη μείωση του χρόνου που αφιερώνεται στην φροντίδα τους διατηρώντας όμως υψηλά την ποιότητα στην θεραπεία τους. 

Ο καθηγητής Anil D' Cruz, Πρόεδρος της UICC και Διευθυντής Ογκολογίας στα Νοσοκομεία Apollo στην Ινδία, δήλωσε: «Ο ευρύτερος οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας στην περίθαλψη του καρκίνου είναι πιθανό να γίνει αισθητός για πολλά χρόνια ακόμη, ακόμη και σε χώρες υψηλού εισοδήματος, ενώ σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ο αντίκτυπος είναι απαράδεκτος. Ωστόσο, είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε την απίστευτη ανταπόκριση της κοινότητας να μετριάσει αυτές τις συνέπειες τόσο στην Ινδία όσο και αλλού. "

H Δρ Miriam Mutebi, Σύμβουλος και Χειρουργός Ογκολόγος του Καρκίνου του Μαστού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Aga Khan στην Κένυα και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του UICC, πρόσθεσε: «Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη φροντίδα του καρκίνου τα τελευταία χρόνια. Σε χώρες με υψηλό εισόδημα, έχουμε δει πτώση στα ποσοστά συχνότητας και θνησιμότητας για ορισμένους καρκίνους. Σε περιοχές με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, όπως η Αφρική, βλέπουμε μια πολλά υποσχόμενη αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τον καρκίνο. Δεν είναι η ώρα να χάσουμε έδαφος, αλλά, προχωρώντας προς τα εμπρός, δεν πρέπει μόνο να επωφεληθούμε από τις προσαρμογές και τις καινοτομίες που αναδύθηκαν από τον Κορωνοϊό, αλλά πρέπει επίσης να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία να βελτιώσουμε τα συστήματα υγείας ."

Προκλήσεις

Παραμένουν σημαντικές οι προκλήσεις στον αγώνα κατά του καρκίνου. Ο διαδεδομένος αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 θα δυσκολέψει τις χώρες να επιτύχουν ορισμένους στόχους αειφόρου ανάπτυξης. Μπορεί επίσης να επιβραδύνει την εφαρμογή της φιλόδοξης αλλά ρεαλιστικής παγκόσμιας στρατηγικής του ΠΟΥ για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μέσα σε μερικές γενιές.

Ο Δρ Cary Adams, Διευθύνων Σύμβουλος της UICC είπε: «Η COVID-19 έχει επηρεάσει τον έλεγχο του καρκίνου παγκοσμίως και η ανταπόκριση της κοινότητας του καρκίνου ήταν εξαιρετική, ηρωική. Φέτος, περισσότερο από ποτέ, είναι σκόπιμο να γιορτάσουμε τα επιτεύγματά τους την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου, που είναι στις 4 Φεβρουαρίου.

Πηγές:
healtheuropa.eu/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας