Με τον δεύτερο κύκλο ειδικών σεμιναρίων συνεχίζεται την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014 το πρόγραμμα που οργανώνει το ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝAN Hospital Center για την ενημέρωση και εκπαίδευση νεφροπαθών και του οικογενειακού τους περιβάλλοντος στο ζήτημα της αιμοκάθαρσης.

Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια, υπό τον γενικό τίτλο «Τι χρειάζεται να γνωρίζεις για την Αιμοκάθαρση», που οργανώνονται από τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και την Ιατρική και Νοσηλευτική Υπηρεσία του Ε.Ν.H.C., με την υποστήριξη του Πανελλήνιου Συλλόγου Νεφροπαθών και της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας Νοσηλευτών, πραγματοποιούνται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα (με αφετηρία τον περασμένο Νοέμβριο) από 11.00 έως 13.00, στο Αμφιθέατρο του Ε.Ν.H.C. (Μεσογείων 107).

Το δεύτερο σεμινάριο καλύπτει τη θεματική ενότητα «Τι είναι η αγγειακή προσπέλαση και πως τη φροντίζουμε», ενώ θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες άλλες πέντε ενότητες, με θέμα:
- Τι τρώμε στην Αιμοκάθαρση
- Κατανοώντας τον εργαστηριακό μου έλεγχο
- Τα φάρμακα μου, αυτός ο άγνωστος
- Αιμοκάθαρση και Ποιότητα ζωής (γυμναστική, ταξίδια , διασκέδαση)
- Μεταμόσχευση: Μύθοι και αλήθειες.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ενδυνάμωση των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών μέσα από τη γνώση και η κατανόηση της ευθύνης τους για τη συμμετοχική αντιμετώπιση των θεμάτων που καθορίζουν τη καθημερινότητα τους.
Το σεμινάριο απευθύνεται πρωτίστως σε ασθενείς που βρίσκονται στην αιμοκάθαρση και στις οικογένειες τους, αλλά θα είναι ανοιχτό -με ελεύθερη είσοδο- σε κάθε ενδιαφερόμενο επαγγελματία στο χώρο της Υγείας (ιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους κ.α.). Η συνολική διάρκεια κάθε μαθήματος είναι δύο ώρες, ενώ η διάρκεια της κεντρικής εισήγησης δεν θα υπερβαίνει τα 45 λεπτά. Στον υπόλοιπο χρόνο κάθε ενότητας διεξάγεται διάλογος με ερωτήσεις και απαντήσεις επί του θέματος.

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των μαθημάτων θα εκδοθούν πρακτικά με τις εισηγήσεις και τις κυριότερες ερωτήσεις- απαντήσεις, τα οποία θα διατεθούν από το ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center ως εγχειρίδιο γνώσης στους ασθενείς και ιδιαίτερα στους νεοεντασσόμενους.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]