Το κάπνισμα είναι ασθένεια. Στη χώρα μας, έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας διότι η καπνιστική συνήθεια είναι η πιο διαδεδομένη μορφή εθισμού και εξάρτησης σε μια κοινωνία όπου η πρώτη επαφή με τα προϊόντα καπνού γίνεται πριν καν συμπληρωθούν τα 13 έτη ζωής.

Μια Πρωτοβουλία Εθελοντών Ιατρών για τον Έλεγχο και τη Διακοπή του Καπνίσματος και των Εξαρτήσεων δημιουργήθηκε σε συστηματική και ενεργή βάση. Σήμερα, μετράει 500 εθελοντές σε όλη την Ελλάδα. Η Πρωτοβουλία είναι δυναμική, δηλαδή εξελίσσεται στην πράξη και συντάσσει και άλλους. Ονομάζεται Ουρανός, από τον εύλογο συμβολισμό της ελευθερίας από τις εξαρτήσεις και του ανοιχτού ορίζοντα. Λεπτομέρειες υπάρχουν στη γραμμή 1142 και [email protected] 

Για να αλλάξουν τα λαθεμένα πρότυπα και να μειωθεί η διάδοση του καπνίσματος απαιτείται η ανάληψη δράσης για να προλαμβάνουμε αλλά και να προσφέρουμε βοήθεια σε όποιον επιθυμεί να διακόψει το κάπνισμα ή κάποια άλλη μορφή εθισμού και εξάρτησης που συνδέεται με την ανάγκη του σώματος για μια ουσία.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και συναντήσεις –συζητήσεις σε σχολεία μιας και τα παιδιά είναι κύριος στόχος της προληπτικής προσέγγισης κατά των εξαρτήσεων.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποσοστά επιβίωσης ασθενών με βαριά CoViD στην Α' ΜΕΘ του "Γ. Παπανικολάου"
Προδιαβήτης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Ο Άδωνις, το mea culpa και ο μύθος του Χότζα...