Οι τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης και συγκεκριμένα η αντίληψη των ανθρώπινων συναισθημάτων από τους υπολογιστές, θα συζητηθούν στην επόμενη ομιλία του καινοτόμου θεσμού CAFE SCIENTIFIQUE.

Η εκδήλωση, η οποία είναι ανοικτή για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, με ομιλήτρια την κα. Αμαρυλλίδα Ραουζαίου, Ερευνήτρια στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Το συναίσθημα είναι μία έννοια σύνθετη για τον ανθρώπινο νου. Πόσο εύκολο είναι για τις μηχανές να «αποκωδικοποιήσουν» ανθρώπινα συναισθήματα και να αντιδράσουν με τον κατάλληλο τρόπο; Πώς μπορούν να «εκφράσουν» συναισθήματα, τα οποία να γίνονται αντιληπτά από τους χρήστες τους; Με τι ασχολείται ο κλάδος της «συναισθηματικής υπολογιστικής» (affective computing); Τελικά, οι μηχανές «ξέρουν πώς νιώθεις»;

Η Δρ. Αμαρυλλίς Ραουζαίου είναι ερευνήτρια στο Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων, Περιεχομένου και Αλληλεπίδρασης του ΕΜΠ. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα στην περιοχή της Επικοινωνίας Ανθρώπου-Υπολογιστή (HCI) από το ίδιο πανεπιστήμιο. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν σύνθεση και αναγνώριση εκφράσεων, ανάλυση μη λεκτικής επικοινωνίας, επικοινωνία ανθρώπου-μηχανής, παιχνίδια σοβαρού σκοπού κ.α.

Υπενθυμίζεται ότι το CAFE SCIENTIFIQUE είναι ένας θεσμός που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό. Περιλαμβάνει μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, που προσφέρει σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν δωρεάν για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά.

Οι ομιλίες γίνονται μια φορά το μήνα, ημέρα Παρασκευή, στις 7μμ, στο καφέ του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς (Πειραιώς 138 & Ανδρόνικου, 210-345-3111 μετρό Κεραμεικός,), με ελεύθερη είσοδο. Το Μουσείο Μπενάκη προσφέρει στο κοινό του Cafe Scientifique 10% έκπτωση στις τιμές του καφέ (για ποτό και φαγητό) την ημέρα της εκδήλωσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στα 4,08 δισ. δολ. θα φτάσει η παγκόσμια αγορά της επινεφρίνης έως το 2030
Σοβαρό το κενό της καινοτομίας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας
Ποια εμπόδια δυσχεραίνουν την πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες