Η δυσκολία διακοπής του καπνίσματος

Οι καπνιστές συνήθως αποτυγχάνουν στην προσπάθειά τους να διακόψουν το κάπνισμα, κυρίως γιατί τους είναι πολύ δύσκολο να νικήσουν την έντονη σωματική και ψυχολογική εξάρτηση από τη νικοτίνη και τις κινήσεις του τσιγάρου. Κατά συνέπεια, καλούνται να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα στέρησης, όπως απογοήτευση, θυμό, άγχος, νευρικότητα, αϋπνία, δυσφορία, καταθλιπτική διάθεση και δυσκολία στη συγκέντρωση.1 Η αναγνώριση των συμπτωμάτων στέρησης και η έναρξη μίας αποτελεσματικής θεραπείας, με καλό προφίλ ασφαλείας, μπορούν να γίνουν ο σύμμαχος του καπνιστή στην προσπάθειά του να διακόψει το κάπνισμα.

Nicorette® : Η λύση βρίσκεται στη φαρμακευτική νικοτίνη

Το Nicorette® προσφέρει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων υποκατάστασης νικοτίνης με 4 διαφορετικές φαρμακευτικές μορφές: τσίχλες, έμπλαστρα, πιπάκι και σπρέι. Κάθε φαρμακευτική μορφή Nicorette® εξυπηρετεί αντίστοιχες ανάγκες, όπως αυτή της σταθερής στήριξης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, της εξάρτησης από τις κινήσεις του τσιγάρου, της ευελιξίας στη χρήση ή της γρήγορης ανακούφισης. Τέλος, για όσους έχουν αποτύχει να διακόψουν το κάπνισμα με μονοθεραπεία, κάποιες μορφές Nicorette® , όπως τα έμπλαστρα και οι τσίχλες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά, ώστε να προσφέρουν μία πιο αποτελεσματική θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης.

Το Nicorette® είναι ένα κλινικά ελεγμένο προϊόν υποκατάστασης νικοτίνης, το οποίο παρέχει μικρές δόσεις καθαρής φαρμακευτικής νικοτίνης στον οργανισμό χωρίς να τον επιβαρύνει με τις βλαβερές ουσίες του τσιγάρου. Έτσι, μετριάζει την έντονη επιθυμία για τσιγάρο και τα στερητικά συμπτώματα από τη διακοπή του καπνίσματος.

Σωστή χρήση και δοσολογία

Η σωστή χρήση και δοσολογία των προϊόντων Nicorette® αποτελούν προϋποθέσεις για την αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης με σκοπό την διακοπή του καπνίσματος.

Τσίχλα: Ευελιξία στη χρήση και γρήγορη ανακούφιση

Η δοσολογία εξαρτάται από τις ατομικές ανάγκες του καπνιστή. Για καπνιστές κάτω των 20 τσιγάρων ημερησίως ενδείκνυται τσίχλα 2mg, ενώ για καπνιστές άνω των 20 τσιγάρων ημερησίως προτείνεται η τσίχλα 4mg. Η μέγιστη χρήση ανά ημέρα δε θα πρέπει να ξεπερνάει τις 30 τσίχλες 2mg ή τις 15 τσίχλες 4mg. Η τσίχλα Nicorette® μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σταδιακή ή απότομη διακοπή του καπνίσματος (τα 4mg συστήνονται για απότομη διακοπή).

Έμπλαστρο: Σταθερή στήριξη καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας

Η θεραπεία με διαφανή έμπλαστρα Nicorette® αποτελείται από τρία βήματα που αντιστοιχούν σε τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις φαρμακευτικής νικοτίνης ανά έμπλαστρο (έμπλαστρο 25mg, 15mg και 10mg). Συστήνεται χρήση 1 εμπλάστρου ημερησίως.

Πιπάκι: Υποκατάσταση των κινήσεων του τσιγάρου

Παράλληλα με την υποκατάσταση των κινήσεων του καπνίσματος, κάθε πιπάκι παρέχει 10mg φαρμακευτικής νικοτίνης στον οργανισμό, μειώνοντας την ανάγκη για τσιγάρο. Συνιστάται για χρήση κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη για τσιγάρο (όχι λιγότερα από 6 ή περισσότερα από 12 ανταλλακτικά νικοτίνης ημερησίως). Το πιπάκι Nicorette® ενδείκνυνται για σταδιακή ή απότομη διακοπή καπνίσματος.

Σπρέι: Αποτελεσματική δράση σε 60’’

Το Nicorette® Quickspray προσφέρει γρήγορη ανακούφιση από την ανάγκη για τσιγάρο σε μόλις 60 δευτερόλεπτα. Προτείνεται για άμεση διακοπή καπνίσματος, ενώ δεν ενδείκνυται συνδυαστική χρήση με άλλα προϊόντα Nicorette®.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Η ελάττωση του καπνίσματος πρέπει να έχει ως απώτερο στόχο τη διακοπή του καπνίσματος
  • Η θεραπεία Nicorette® για τη διακοπή του καπνίσματος προτείνεται συνδυαστικά με ένα πρόγραμμα υποστήριξης συμπεριφοράς

Επιπλέον πληροφορίες στο https://www.nicorette.gr/.

 

 

 

Πηγές:
1. West RW, et al. Fast Facts: Smoking Cessation. 1st ed. Oxford, United Kingdom. Health Press Limited. 2004

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία
Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκαν 19 κλοπές και διαρρήξεις σε φαρμακεία
"Αόρατος δολοφόνος": Οργανώσεις προειδοποιούν για τις συνέπειες της ακραίας ζέστης