Τον αγώνα τους για μια καλή ποιότητα ζωής συνεχίζουν οι πάσχοντες από νόσο Πάρκινσον, οι οποίοι καλούν τους φίλους, τους φροντιστές και τους υποστηρικτές τους να τρέξουν μαζί τους σε μία ακόμα αθλητική διοργάνωση: τον 35ο Μαραθώνιο της Αθήνας.

Τον Μαραθώνιο διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017 και οι ασθενείς, οι γιατροί και τα υπόλοιπα μέλη της εταιρείας εθελοντών και ασθενών με νόσο Πάρκινσον «ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ Κίνηση» αποφάσισαν εφέτος να συμμετάσχουν στους αγώνες δρόμου των 5 χιλιομέτρων, που θα διεξαχθούν το πρωί και το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Οι εγγραφές για τον 35ο Μαραθώνιο της Αθήνας έχουν αρχίσει ήδη από τον Απρίλιο και, για τις ομαδικές συμμετοχές, η προθεσμία λήγει στις 30 Ιουνίου 2017.

«Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με Πάρκινσον που γυμνάζονται συστηματικά έχουν μεγαλύτερη ανεξαρτησία και αναφέρουν υψηλότερο επίπεδο ικανοποίησης από τη ζωή τους, αφού βελτιώνονται όχι μόνο τα σωματικά αλλά και τα ψυχικά συμπτώματα της νόσου, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η κατάθλιψη» λέει ο νευρολόγος Παναγιώτης Ζήκος, υπεύθυνος του Ιατρείου Νόσου Πάρκινσον στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και πρόεδρος της «Επίκουρος Κίνηση». 

Μάλιστα, «όσο νωρίτερα μετά τη διάγνωση αρχίσουν να γυμνάζονται και όσο εντονότερη είναι η άσκηση που κατορθώνουν να κάνουν, τόσο περισσότερο ωφελούνται», συνεχίζει. «Ωστόσο και στα προχωρημένα στάδια η άσκηση και η φυσικοθεραπεία ωφελούν τους ασθενείς, αφού βελτιώνουν τον λόγο και την κατάποση, τη στάση του σώματος, τον τρόμο (τρέμουλο), τη δυσκαμψία, τη νόηση και την καταθλιπτική ψυχική διάθεση. Επομένως, ούτε η ηλικία του ασθενούς αλλά ούτε και το στάδιο της νόσου θα πρέπει να τον εμποδίσουν να αρχίσει να γυμνάζεται. Αρκεί να συμβουλευθεί τον γιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή του, αν νιώθει αμφιβολίες σχετικά με την καταλληλότητα ή την ασφάλεια της άσκησης που έχει επιλέξει».

Οι ασθενείς με Πάρκινσον, οι φροντιστές και οι γιατροί τους άρχισαν από εφέτος να συμμετέχουν σε οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες, με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από την πρώτη περιγραφή των συμπτωμάτων της πάθησής τους από τον «πατέρα» της νόσου, τον δρα Τζέιμς Πάρκινσον. Στο πλαίσιο αυτό, συμμετείχαν πριν από λίγους μήνες (τον Μάρτιο) στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας που διοργάνωσαν για έκτη συνεχή χρονιά ο ΣΕΓΑΣ και ο Δήμος Αθηναίων.

Για να τρέξουν μαζί τους οι ενδιαφερόμενοι και στον Μαραθώνιο της Αθήνας, πρέπει να εγγραφούν έως και τις 29 Ιουνίου 2017 σε έναν από τους δύο αγώνες δρόμου των 5 χλμ., συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeggpXygcwiVsQ3GwW5CWNBk4byIUm3q_TQgzMntHRJbgHdrQ/viewform?usp=sf_link.

Στη φόρμα θα επιλέξουν μία από τις διαδρομές ή αν απλώς επιθυμούν να προμηθευτούν το αυτοκόλλητο της «ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ Κίνηση» για να ενισχύσουν τους σκοπούς της.

Η ώρα εκκίνησης του πρωινού αγώνα δρόμου των 5 χλμ. είναι 07:45 και σημείο εκκίνησης είναι η Λεωφόρος Αμαλίας, μπροστά και δεξιά στην αλέα του Ζαππείου, στο ύψος του μεγάρου Μποδοσάκη, με κατεύθυνση προς Σύνταγμα.

Το σημείο εκκίνησης είναι το ίδιο και για τον απογευματινό αγώνα των 5 χλμ., η εκκίνηση του οποίου θα δοθεί στις 16:00.

Οι συμμετοχές για τον πρωινό αγώνα είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Το κόστος συμμετοχής σε μία από τις δύο διαδρομές ανέρχεται σε 27 ευρώ και συμπεριλαμβάνει τον Αριθμό Συμμετοχής Δρομέα με ενσωματωμένο chip ηλεκτρονικής χρονομέτρησης, καθώς και την επετειακή αθλητική μπλούζα της «ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ Κίνηση».

Το αυτοκόλλητο της «ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ Κίνηση» μεμονωμένα κοστίζει 5 ευρώ και μπορεί κανείς να το παραγγείλει μέχρι μία εβδομάδα πριν από τον αγώνα.

Για περισσότερες πληροφορίες

Γραμμή Βοήθειας Πάρκινσον «ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ κίνηση»: 210. 222 44 66 (10:00-18:00)

Facebook: EPIKOYROS.kinesis  

E-mail: [email protected]  ή [email protected] 

Ιστοσελίδα: www.parkinsonportal.gr 

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα