Ο καρκίνος είναι πράγματι μια ασθένεια που τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει μέρος της ζωής μας. Προσβάλλει πάρα πολλούς ανθρώπους γύρω μας, στις οικογένειές μας, στον κύκλο των φίλων μας ή των συνεργατών μας. Κάποιοι από εσάς που διαβάζετε αυτό το κείμενο ίσως παλεύετε και οι ίδιοι με τον καρκίνο.

Άρα, τι μπορούμε να κάνουμε; Πώς αντιδρούμε αυτή την εποχή, όταν τα περιστατικά καρκίνου αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό; Συνεχίζουμε να ζούμε τη ζωή μας πιστεύοντας ότι δεν έχουμε τη δύναμη να επηρεάσουμε τη μελλοντική υγεία μας ή τολμάμε να ενημερωθούμε και να πάρουμε την υγεία μας στα χέρια μας;

Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από τον καρκίνο. Μας λένε ότι «Είναι στα γονίδια» και ότι «Είναι αναπόφευκτο όταν έχεις οικογενειακό ιστορικό». Έχω συναντήσει πολλούς ανθρώπους που δεν πιστεύουν ότι ο τρόπος ζωής παίζει ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου. Στις συζητήσεις μου για το θέμα ακούω συχνά ιστορίες ατόμων που κάπνιζαν και έφτασαν τα εκατό, και άλλων που έτρωγαν υγιεινά και γυμνάζονταν αλλά διαγνώστηκαν με καρκίνο. Ακόμα και οι ίδιοι οι γιατροί ογκολόγοι συχνά λένε στους καρκινοπαθείς ασθενείς ότι μπορούν να τρώνε ό,τι θέλουν και ότι η διατροφή δεν επηρεάζει τα αποτελέσματα της θεραπείας και την εξέλιξη της ασθένειάς τους, ούτε την πιθανότητα να εμφανίσει καρκίνο κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας.

Όμως δεν υπάρχει σωστό επιστημονικό υπόβαθρο πίσω από αυτούς τους ισχυρισμούς. Καθώς θα διαβάζετε αυτό το βιβλίο, θα ανακαλύψετε και μόνοι σας ότι η πιθανότητα ένας άνθρωπος να εμφανίσει καρκίνο δεν είναι γραμμένη μόνο στα γονίδιά του, αλλά και στο πιάτο του!

Εθνικά και διεθνή ινστιτούτα για τον καρκίνο συμφωνούν ότι μόνο το 5-10% των καρκίνων περνά από τον γονιό στο παιδί.

Η πλειονότητα των καρκίνων (το 90-95%) προκαλείται από γενετικές αλλαγές που συμβαίνουν στη διάρκεια της ζωής μας και πυροδοτείται από το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής μας.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα γονίδιά μας αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον μας και με τις τροφές που τρώμε. Η τροφή είναι σημαντικός επιγενετικός διαμορφωτής – μπορεί να αλλάξει το DNA μας και τον τρόπο που αυτό εκφράζεται, και στην ουσία μπορεί να ενεργοποιεί και να απενεργοποιεί τα καρκινικά γονίδια.

Είναι μεγάλη ανακούφιση να διαπιστώνουμε ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής και μια υγιεινή διατροφή μπορούν να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη πολλών ειδών καρκίνου. Αυτή η αλληλεπίδραση διατροφής και γονιδίων μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και την πρόληψη της μετάστασης, της εξάπλωσης του καρκίνου σε άλλα μέρη του σώματος.

Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο Anticancer: Η προληπτική δύναμη των τροφών, της Χριστίνας Οικονομίδου-Πιερίδου και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Η Χριστίνα Οικονομίδου-Πιερίδου μας μαθαίνει πώς να αξιοποιή­­σουμε αυτές τις τροφές ώστε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να αυξήσουμε την αντιοξειδωτική προστασία  και να ελαχιστοποιήσουμε την έκθεσή μας σε τοξίνες, προκειμένου να εμποδίσουμε τον σχηματισμό ή ακόμα και την εξέλιξη του καρκίνου.

Αυτό το βιβλίο θα αποδειχτεί πολύτιμο εργαλείο αν: 


- Εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο είστε αντιμέτωποι με τον καρκίνο.
- Θέλετε να διατηρήσετε την υγεία σας, καθώς και την υγεία της οικογένειάς σας.
- Είστε επαγγελματίας υγείας και θέλετε να ενημερωθείτε για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στον ρόλο της διατροφής για πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.

Προσθέστε άμεσα αυτές τις ωφέλιμες τροφές στην καθημερινή διατροφή σας, μαθαίνοντας ταυτόχρονα πώς να ψωνίζετε, να μαγειρεύετε και να τις συνδυάζετε σωστά, ώστε να θωρακίσετε τον οργανισμό σας κατά του καρκίνου.

 

Κάντε το δωρεάν test της αντικαρκινικής αξιολόγησης εδώ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα