Όλες τις τελευταίες εξελίξεις της καρδιολογίας που εκτείνονται από νεότερα δεδομένα για την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη των νοσημάτων καρδιάς και αρτηριών μέχρι περίπλοκες τεχνικές σε επέμβαση στεφανιαίων αγγείων και αρρυθμιών θα περιλάβει φέτος το 17ο Καρδιολογικό Συνέδριο «Γέφυρα Καρδιολογίας 2019» που πραγματοποιείται για 16η συνεχή χρονιά στην Πάτρα.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών 10-12 Μάϊου 2019 υπό την αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, ενώ πρόεδρος του Συνεδρίου είναι ο Γεώργιος Χάχαλης Καθηγητής Καρδιολογίας, Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική Ρίου Πατρών, Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής.

Τα θέματα του Συνεδρίου θα τα αναπτύξουν διαπρεπείς καρδιολόγοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο συνέδριο θα παρουσιασθούν μεταξύ άλλων τα αποτελέσματα επεμβάσεων βαλβίδων καρδιάς διαδερμικά, την  αορτική και τη μιτροειδή με εξαιρετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με στένωση αορτής σοβαρού βαθμού και σοβαρή ανεπάρκεια μιτροειδούς. «Υπάρχουν σήμερα εντυπωσιακές εξελίξεις στην διαδερμική αντιμετώπιση των βαλβίδων της αορτής και της μιτροειδούς» επισημαίνει ο κ. Χάχαλης.

Περαιτέρω, παραμένει δυναμική και εξελισσόμενη η θέση της επεμβατικής ηλεκτροφυσιολογίας, π.χ., με ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό επεμβάσεων για την κολπική μαρμαρυγή με καυτηριασμό (ablation). Υπάρχουν εξελίξεις στις εμφυτεύσιμες ηλεκτρονικές συσκευές καρδιάς για επιλεγμένους ασθενείς, όπως εμφυτεύσιμοι βηματοδότες και εξωτερικοί απινιδωτές χωρίς την χρήση διαφλέβιων ηλεκτροδίων.

Μεταξύ άλλων θα ανακοινωθούν πολλά νέα δεδομένα που αφορούν την προστατευτική δράση συγκεκριμένων σκευασμάτων ιχθυελαίων σε άτομα με αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα,  ένα εύρημα το οποίο για πρώτη φορά αποδείχτηκε επιστημονικά σε μεγάλη κλίμακα. Σε υγιή, υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου άτομα αλλά και στη δευτερογενή πρόληψη, δηλ. σε  άτομα που έχουν υποστεί καρδιαγγειακό επεισόδιο το συγκεκριμένο σκεύασμα με ιχθυέλαιο, το αιθυλικό εικοσιπεντάνιο, έδειξε για πρώτη φορά ότι μειώνει τη θνησιμότητα, το έμφραγμα μυοκαρδίου και τα εγκεφαλικά επεισόδια κατά 25-30% συγκρινόμενο με εικονικό φάρμακο. Αυτό είναι ένα πρωτοφανές δεδομένο για τα ιχθυέλαια, αφού μέχρι τώρα δεν είχε αποδειχθεί ότι αποφέρουν όφελος σε αυτούς τους ασθενείς πλην της μείωσης των τριγλυκεριδίων. 

«Υπάρχουν επίσης πρόσφατες εργασίες για το εάν η ασπιρίνη μπορεί να δοθεί αδιακρίτως σε μεσήλικες φαινομενικά υγιής για να τους προστατεύσει από καρδιαγγειακά νοσήματα. Και εδώ υπάρχουν νέες μεγάλες μελέτες που μάλλον στην πλειοψηφία τους είναι απογοητευτικές για το ρόλο της ασπιρίνης στον τομέα αυτό. Στον γενικό πληθυσμό που δεν έχει εμφανίσει καρδιακό ή άλλο αγγειακό πρόβλημα δεν φαίνεται η ασπιρίνη να προστατεύει από  καρδιαγγειακά επεισόδια. Σε αντίθεση με το όφελος που αποφέρει η ασπιρίνη σε όσους έχουν ήδη εκδηλώσεις καρδιακά ή αγγειακά προβλήματα» τονίζει ο κ. Χάχαλης.

Όσον αφορά το σακχαρώδη διαβήτη υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις, με χορήγηση σκευασμάτων για τη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου αίμα. Για πρώτη φορά φάνηκε ότι τα φάρμακα αυτά μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων σε διαβητικούς που κινδυνεύουν από καρδιαγγειακά επεισόδια και πλέον χορηγούνται σε όλο και περισσότερους ασθενείς με διαβήτη.

Επίσης, όπως αναφέρει ο κ. Χάχαλης, «υπάρχουν σημαντικές μελέτες για να μας καθοδηγήσουν για περίπλοκες αποφάσεις στην αντιθρομβωτική θεραπεία και στη διάρκεια τους σε όσους ασθενείς έχουν κολπική μαρμαρυγή και ταυτόχρονα στεφανιαία νόσο με επέμβαση αγγειοπλαστικής».

Έχουν δημοσιευθεί πρόσφατα ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες για την εγκυμοσύνη και τα καρδιολογικά νοσήματα καθώς και για την υπέρταση. Ιδιαίτερα για την υπέρταση, οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες, αν και αυστηρότερες για τους στόχους επίτευξης καλής αρτηριακής πίεσης σε σχέση με το παρελθόν, παραμένουν ελαστικότερες συγκριτικά με τις Αμερικανικές Οδηγίες.  Ταυτόχρονα θα συζητηθεί και η σημασία των μονοκλωνικών αντισωμάτων υπό μορφή παρεντερικής χορήγησης σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρή υπερχοληστερολαιμία.

«Θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε καρδιολογικό κλινικό φροντιστήριο σε γενικούς γιατρούς, ειδικευόμενος παθολογίας και φοιτητές, φροντιστήριο για νοσηλευτές και τέλος τρία σημαντικά δίωρα φροντιστήρια για περίπλοκες επέμβασης στις στεφανιαίες αρτηρίες.

Θα βραβεύσουμε για άλλη μία φορά έναν νεότερο καθώς και ένα πρεσβύτερο καρδιολόγο συνεχίζοντας έτσι μία πολύ θετική παράδοση αναγνώρισης άξιων συναδέλφων.

Πιστεύω ότι θα είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα και δυναμική επιστημονική γιορτή» καταλήγει ο κ. Χάχαλης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο