Στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ασφάλεια χρήσης των φακών επαφής, προχωρούν η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών (ΠΕΟΟ), ο Σύνδεσμος Οπτικών και Οπτομετρών Βορείου Ελλάδος (ΣΟΟΒΕ) και η Ελληνική Ακαδημία Οπτομετρίας (ΕΑΟ).

Τίτλος της εκστρατείας είναι “Φοράω Φακούς, Ενημερώνομαι Υπεύθυνα” και σκοπός της είναι η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού που χρησιμοποιεί ή πρόκειται να χρησιμοποιήσει φακούς επαφής.

Προτεραιότητα δίνεται στην ορθή αγορά και διακίνησή τους, αλλά και η παροχή οδηγιών και συστάσεων σχετικά με την ασφαλή χρήση και την φροντίδα τους, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες επιπτώσεις στην οφθαλμική υγεία ή η διακοπή χρήσης τους για λόγους που δεν σχετίζονται με την εφαρμογή και την ποιότητά τους.

Τους στόχους της εκστρατείας παρουσίασαν την Τρίτη οι: Ηλίας Σαπουνάκης (MSc, PhD, υποψήφιος διδάκτωρ Ιατρικής ΔΠ Θράκης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών ΠΕΟΟ), Αλεξάνδρα Αποστολίδου (πρόεδρος του Συνδέσμου Οπτικών και Οπτομετρών Βορείου Ελλάδος ΣΟΟΒΕ) και Ευγενία Κωνσταντακοπούλου (αναπληρώτρια γραμματέας Ελληνικής Ακαδημίας Οπτομετρίας ΕΑΟ).

Οι ομιλητές επεσήμαναν τα βασικά χαρακτηριστικά και τις επιδιώξεις της καμπάνιας και αναφέρθηκαν στο τι πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής σχετικά με τους Φακούς Επαφής.

Αναφέρθηκαν στις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την ασφαλή χρήση τους και την ευκολία που παρέχουν στο να ακολουθεί κανείς τον τρόπο ζωής που επιθυμεί, τη χρήση τους στη διόρθωση όλων των διαθλαστικών προβλημάτων όρασης (μυωπία, υπερμετρωπία, στον ρόλο του Εφαρμοστή Φακών Επαφής στη διαπίστωση της καταλληλότητας του ενδιαφερόμενου ως μελλοντικού χρήστη ΦΕ, και, διευκρίνισαν και την έννοια του “ιδανικού φακού επαφής” για το ίδιο το άτομο.

Τόνισαν την ορθή χρήση ειδικά για τα παιδιά και απάντησαν στα ερωτήματα “από πού, από ποιόν, πότε και με ποιο τρόπο” μπορεί ο καταναλωτής να προμηθεύεται με ασφάλεια τους φακούς επαφής του. Τέλος, επισημάνθηκε η σημαντικότητα της χρονικής συμμόρφωσης και της συμμόρφωσης στις οδηγίες των κατασκευαστών και του Εφαρμοστή Φακών Επαφής.

Δράσεις

Το πρώτο μέρος της καμπάνιας, που θα διαρκέσει έως το τέλος Αυγούστου 2019, στοχεύει στην ενημέρωση του καταναλωτή, του χρήστη φακών επαφής ή και των φροντιστών ατόμων που χρησιμοποιούν φακούς επαφής.

Στόχος για το κοινό αυτό, είναι να υπογραμμιστεί η σημαντικότητα των συστάσεων και των οδηγιών που διέπουν την προμήθεια και τη χρήση των ΦΕ, ώστε να τις ακολουθήσουν επιτυγχάνοντας ασφάλεια και άνεση στην καθημερινότητά τους. Για το σκοπό αυτό έχουν δημιουργηθεί τα ακόλουθα επικοινωνιακά εργαλεία:

  • Δημιουργία Internet site. Στη διεύθυνση www.foraofakous.gr το κοινό έχει πρόσβαση στην υπεύθυνη ενημέρωση για θέματα που αφορούν στην εφαρμογή, τον έλεγχο, τη χρήση των φακών επαφής, τις οδηγίες χρήσης και αντικατάστασής τους.
  • Ενημερωτικό έντυπο για το κοινό, το οποίο θα διανεμηθεί στα καταστήματα – μέλη των φορέων: ΠΕΟΟ, ΣΟΟΒΕ, ΕΑΟ απ’ όπου θα μπορούν να το προμηθεύονται οι καταναλωτές.
    Καμπάνια στα Social Media, για τη διάδοση της δράσης και των μηνυμάτων της, στο κοινό που χρησιμοποιεί τις πλατφόρμες fb και Instagram και για την επικοινωνία του ιστότοπου www.foraofakous.gr.
  • Σελίδα στο FB: Forao Fakous και στο Instagram: forao_fakous.
  • Ερωτηματολόγιο για την καταγραφή των συνηθειών του καταναλωτή σχετικά με την αγορά και τη χρήση των Φακών Επαφής, το οποίο θα συμπληρώνουν όσοι χρήστες ΦΕ επιθυμούν, επισκεπτόμενοι τα καταστήματα – μέλη των φορέων ΠΕΟΟ, ΣΟΟΒΕ, ΕΑΟ.

Εμπόριο

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο Ηλίας Σαπουνάκης αναφέρθηκε στο διαδικτυακό εμπόριο, σημειώνοντας τα εξής:

“Όσον αφορά στο διαδικτυακό εμπόριο και ειδικότερα την προμήθεια φακών επαφής, γυαλιών οράσεως και ηλίου, δυστυχώς υφίσταται έλλειμμα στο νομικό πλαίσιο και δεν διασφαλίζεται πλήρως η ορθή λειτουργία της διακίνησης των φακών επαφής, όπως αυτό συμβαίνει με τον φυσικό χώρο του οπτικού καταστήματος.

Ο φυσικός χώρος του οπτικού καταστήματος, έχει ελεγχθεί από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας και έχει λάβει την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας. Ως εκ τούτου, εξασφαλίζεται η ορθή λειτουργία του χώρου και η ασφαλής διακίνηση των προϊόντων.

Αντιθέτως, η διακίνηση μέσω διαδικτύου είναι προφανές ότι δεν τηρεί κανόνες και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή”.

Η πώληση των φακών επαφής πρέπει να γίνεται σε ιχνηλάσιμη συσκευασία όπως αυτό ορίζεται από την κοινοτική οδηγία περί διακίνησης ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Ιχνηλάσιμη νοείται η συσκευασία της οποίας μπορεί να αναζητηθεί η πορεία από τον κατασκευαστή έως τον τελικό καταναλωτή, στην οποία αναγράφεται ο αριθμός παρτίδας (LOT NUMBER), η ημερομηνία λήξεως, το υλικό, τα στοιχεία του φακού επαφής και ο κατασκευαστής.

Συνιστάται να προμηθεύεται ο καταναλωτής την επαρκή ποσότητα φακών για να δύναται να τους αντικαταστήσει στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα ή να υπάρχει άμεσα διαθέσιμο ανταλλακτικό ζεύγος για την αντικατάστασή τους σε περιπτώσεις πιθανής ζημίας ή φθοράς.

Ο καταναλωτής που φορά φακούς πρέπει παράλληλα να κατέχει κι ένα ζευγάρι γυαλιών οράσεως που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της όρασης του για να μπορεί να αφαιρέσει τους φακούς του, όποτε αυτό κρίνεται από τον εφαρμοστή αναγκαίο”.

Πλαίσιο

Η Αλεξάνδρα Αποστολίδου αναφέρθηκε στις συνθήκες λειτουργίας της αγοράς στην Ελλάδα, επισημαίνοντας τα παρακάτω:

“Ο ΣΟΟΒΕ, με γνώμονα την ενίσχυση της ενημέρωσης του κοινού αλλά και των επαγγελματιών του κλάδου, συμμετέχει με όλες του τις δυνάμεις στη διάδοση των μηνυμάτων για την τήρηση του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει την αγορά και χρήση των ΦΕ και κατ’ επέκταση και για μία καλή οφθαλμική υγεία του χρήστη φακών επαφής.

Το κοινό χρειάζεται να λάβει υπόψη και να αναμένει, ότι, κατά την πρώτη επίσκεψη, ο ειδικός πρέπει να ενημερωθεί τόσο για τη γενικότερη υγεία όσο και για το οφθαλμολογικό ιστορικό του ενδιαφερόμενου.

Ο ειδικός Οπτικός – Οπτομέτρης Εφαρμοστής που κατέχει τον αναγκαίο διαγνωστικό εξοπλισμό θα συλλέξει όλα τα δεδομένα για την επιλογή των κατάλληλων ΦΕ, θα ελέγξει την εφαρμογή τους και την όραση του ενδιαφερόμενου, αλλά και τη δυνατότητα πρόσβασης σε διάφορους τύπους φακών επαφής σε σχέση με τα υλικά αλλά και τη διάρκεια χρήσης και αντικατάστασής τους. Αυτά τα χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει η πρώτη επίσκεψη στον ειδικό”.

Τεχνολογία

Στην πρόοδο της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται στους φακούς επαφής, αναφέρθηκε η Ευγενία Κωνσταντακοπούλου:

“Οι καινοτόμες τεχνολογίες στα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται και ο σημαντικά χαμηλός αριθμός των επιπλοκών, κάνουν σήμερα τη χρήση των φακών επαφής ασφαλέστερη, ευκολότερη και πιο άνετη από ποτέ, προσφέροντας λύσεις σε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι δεν υπάρχει όριο ηλικίας στη χρήση τους, ενώ, με την προϋπόθεση ότι ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης και εφαρμογής τους όπως ορίζονται από τον ειδικό, οι φακοί επαφής μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια και από παιδιά.

Η ερευνητική δραστηριότητα που παρατηρείται παγκοσμίως οδηγεί σε διαρκείς βελτιώσεις των υλικών και του σχεδιασμού των φακών επαφής, εξασφαλίζοντας καλύτερη άνεση και ακόμη πιο ασφαλή χρήση. Οι φακοί επαφής χρησιμοποιούνται ακόμη και για τη διαχείριση οφθαλμικών παθήσεων, με πληθώρα διαγνωστικών και θεραπευτικών εφαρμογών”.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού
Ασκήσεις για να κρατάτε σε φόρμα τον εγκέφαλο