Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν οι SOS ΙΑΤΡΟΙ στους πολίτες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) που έχει οριστεί στις 20 Νοεμβρίου 2019. Οι SOS ΙΑΤΡΟΙ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη ΧΑΠ που αποτελεί ένα από τα πιο συχνά νοσήματα του αναπνευστικού και προσφέρουν αυτό το μήνα στους πολίτες δωρεάν σπιρομετρήσεις.

Όπως σημειώνει ο πνευμονολόγος Απόστολος Παππάς, η ΧΑΠ οδηγεί σε περιορισμό της ροής του αέρα στους πνεύμονες, επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ασθενών και μπορεί να αποδειχθεί άκρως απειλητική, οδηγώντας ακόμη και στο θάνατο. Η νόσος ευθύνεται για το 5% των θανάτων παγκοσμίως και ως το 2030 αναμένεται να αποτελέσει την τρίτη αιτία θανάτου και την πέμπτη αιτία αναπηρίας.

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, η κατάλληλη εξέταση για τη διάγνωση της ΧΑΠ είναι η σπιρομέτρηση. Πρόκειται για μία απλή, γρήγορη και μη επεμβατική εξέταση που μετρά το ποσό του εκπνεόμενου αέρα από τους πνεύμονες και μπορεί να ανιχνεύσει τη νόσο πριν επιδεινωθεί.

Σε δωρεάν σπιρομέτρηση μπορούν να υποβληθούν καπνιστές (κυρίως άνω των 40 ετών), άτομα με έντονο βήχα, άτομα με δύσπνοια, βάρος στο στήθος ή που τους «κόβεται» η ανάσα. Επίσης, για δωρεάν σπιρομέτρηση μπορούν να καλέσουν άτομα με συριγμό κατά την αναπνοή, ασθενείς που πάσχουν από γνωστό πνευμονικό νόσημα ή άτομα που λαμβάνουν φάρμακα ή πάσχουν από άλλα νοσήματα που μπορεί να επηρεάζουν τον πνεύμονα.

Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να κλείσουν ραντεβού καλώντας στο 1016 (αστική χρέωση). Θα ενημερωθούν για τις διαθέσιμες ημέρες, ώρες και περιοχές των ιατρείων από το συντονιστικό κέντρο, ενώ θα λάβουν SMS επιβεβαίωσης του ραντεβού στο κινητό ή το e-mail τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι ξηροί καρποί μπορεί να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους [μελέτη]
Ιδανικά πρωινά για απώλεια βάρους
Μπορούν τα κοχλιακά εμφυτεύματα να επιβραδύνουν την άνοια σε ηλικιωμένους;