Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, προσαρμοζόμενο στις νέες συνθήκες, επανεκκινεί τον 5ο ετήσιο κύκλο διαλέξεων με τίτλο «Θέματα Δημόσιας Υγείας», διοργανώνοντας την Παρασκευή 10 Απριλίου και ώρα 18.30, διαδικτυακή Συζήτηση Στρογγύλης Τράπεζας με θέμα «Πανδημία COVID-19».

Η συζήτηση στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού από διακεκριμένους επιστήμονες σχετικά με την τρέχουσα πανδημία της νόσου COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός και θα μεταδοθεί υπό την τεχνική επιμέλεια της εταιρίας LIVE MEDIA, μέσω του συνδέσμου www.livemedia/iphcovid19 και μέσω ζωντανής αναμετάδοσης από τη σελίδα μας SMOKEFREEGREECE στο Facebook.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, κύριος Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Tη συζήτηση θα συντονίσει ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, ACG, Kαθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, ο οποίος και θα αναφερθεί ιδιαίτερα στην πνευμονία, την αναπνευστική ανεπάρκεια και το Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας Ενηλίκων (Adult Respiratory Distress Syndrome - ARDS), που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό, καθώς  επίσης και στη σχέση του καπνίσματος με τη μετάδοση και την πορεία της νόσου COVID-19.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές θα αναφερθούν, σε θέματα που άπτονται της ειδικότητάς τους ως ακολούθως:

Γεώργιος Σαρόγλου, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, ΕΚΠΑ

Ενιαία επιστημονική προσπάθεια με συμμετοχή των ιατρικών σχολών και των ιατρών του ΕΣΥ. Σημαντική η συνεργασία και επικοινωνία με Έλληνες επιστήμονες της διασποράς. 
·         Τα μέτρα περιορισμού της επιδημίας που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα κρίνονται επιτυχή αλλά υπάρχει διάχυτη ανησυχία για το τελικό μέγεθος των απωλειών. 

·         Εφαρμογή για πρώτη φορά στη χώρα μας: α) της τεχνικής ιχνηλάτησης επαφών κρουσμάτων σε μεγάλη κλίματα καθώς και β) το μέτρο του οίκοι αυτοπεριορισμού (quarantine). 

·         Ταχεία προσαρμογή των Ελλήνων ιατρών στην εφαρμογή προγραμμάτων τηλεϊατρικής για εξωνοσοκομειακό χειρισμό κρουσμάτων της επιδημίας. 

·         Τα κρουαζιερόπλοια επιβεβαίωσαν κατά την πανδημία COVID-19 ότι αποτελούν ευάλωτους χώρους για εξάπλωση επιδημιών λοιμωδών νόσων. 

·         Σημαντικοί προδιαθεσικοί παράγοντες για δυσμενή εξέλιξη λοίμωξης COVID-19 αναδύονται η ηλικία των ατόμων και το φύλλο. 

·         Η νόσος COVID-19 προοδευτικά αναδεικνύεται ως πολυεστιακή λοίμωξη με προσβολή πολλαπλών οργάνων (πνευμονία, εγκεφαλίτιδα, μυοκαρδίτιδα, γαστρεντερίτιδα).

Γιάννης Τούντας, Καθηγητής Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής, ΕΚΠΑ

Βασικοί τρόποι πρόληψης:

το εμβόλιο
η κοινωνική απομόνωση
η ατομική υγιεινή
Αναφορά στην αναγκαιότητα χρήσης μάσκας και διαγνωστικών εξετάσεων και περιγραφή της εξέλιξης της πανδημίας στην Ελλάδα

Ιωάννης Κυριόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας

Η «έξοδος» από την πανδημία είναι δυσχερής. Η πειθαρχία στις συστάσεις φυσικής απόστασης είναι το μέτρο ελέγχου του κύματος της πανδημίας και της διαχείρισης στην φάση της ενδημίας που θα ακολουθήσει. Συνεπώς το κρίσιμο ζήτημα είναι να κερδηθεί χρόνος -χωρίς μεγάλες απώλειες- έως ότου μέσω ανάπτυξης ειδικών αντιϊκών φαρμάκων και κυρίως με το κατάλληλο εμβόλιο επιτευχθεί η ανοσία στον πληθυσμό χωρίς μείζονες κινδύνους.

Η πανδημία Covid-19 θα επιφέρει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών, πολλαπλές και μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομία και την απασχόληση των πληττόμενων χωρών. Η αλυσίδα παραγωγής πρόκειται να διαρραγεί και τομείς όπως οι μεταφορές, το λιανικό εμπόριο, ο τουρισμός και η εστίαση θα έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Σε αντίθεση με την αρχική φάση της πανδημίας, όπου η πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης ήταν -1% έως 2%, στην παρούσα φάση οι εκτιμήσεις κυμαίνονται σε απώλειες του ΑΕΠ ανάμεσα στο 5% και 10%. Η ανάκαμψη θα είναι ανάλογη του μεγέθους της κρατικής παρέμβασης και θα απαιτηθούν προσπάθειες για την «επιπέδωση» της υφεσιακής καμπύλης της οικονομίας.

Η πανδημία έδειξε τον δρόμο για την προτεραιοποίηση της δημόσιας υγείας ως «ενιαίας» και «παγκόσμιας» και κυρίως έθεσε εντόνως το ζήτημα της υγειονομικής ασφαλείας και της διεθνούς συνεργασίας γι’ αυτό.

Γεώργιος Χρούσος, Καθηγητής Παιδιατρικής, Διευθυντής, Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Υγείας Μητέρας, Παιδιού & Ιατρικής Ακριβείας, Επικεφαλής, Έδρα UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», ΕΚΠΑ

Η νόσος COVID-19 προσβάλλει παιδιά και εφήβους, αλλά η λοίμωξη είναι συνήθως ασυμπτωματική ή ελαφρά, και σχεδόν ποτέ θανατηφόρα. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί ως εξής: 
Γενετική ή επιγενετική ευαισθησία ή αντίσταση στον ιό που προκαλείται από αλλαγές των μορίων αναγνώρισης του ιού οι οποίες επιτρέπουν ή δεν επιτρέπουν την είσοδο και την διαδικασία πολλαπλασιασμού του στα κύτταρα του ξενιστού. 

 

Γενετική ή επιγενετική ευαισθησία ή αντίσταση στον ιό που προκαλείται από αλλαγές της ανοσιακής λειτουργίας του οργανισμού που επιτρέπουν ή δεν επιτρέπουν τον πολλαπλασιασμό του στα κύτταρα του ξενιστού. 

 

Τα παιδιά, οι έφηβοι και οι νέοι διαθέτουν σωματικές εφεδρείες που δεν διαθέτουν πολλοί ενήλικες, ιδίως οι πιο ηλικιωμένοι, οι οποίοι έχουν υποστεί τις ζημιές του χρονίου στρες και των «χρόνιων μη μεταδιδόμενων νοσημάτων» (παχυσαρκία, οστεοσαρκοπενία, καρδιομεταβολικά προβλήματα, παραφλεγμονή, ανοσιακή δυσλειτουργία, κά). 

 

Ο θάνατος κυρίως προκαλείται από αναπνευστική ανεπάρκεια ή/και από «κυτοκινική καταιγίδα». Και τα δύο είναι προϊόντα εκτεταμένης λοίμωξης και φλεγμονής. 

 

Το στρες και το άγχος των ενηλίκων περνάει στα παιδιά και στην περίπτωση που οι γονείς παραμένουν στο σπίτι και στην περίπτωση που απουσιάζουν γιατί το απαιτεί το επάγγελμά τους. 
 

Για την προστασία των παιδιών και εφήβων, ο έλεγχος του στρες στους ενηλίκους είναι πρωταρχικό μέλημα σε μια οικογένεια. Οι ενήλικες και οι έφηβοι με προϋπάρχον ψυχολογικό νόσημα είναι οι πλέον ευάλωτοι να εμφανίσουν προβλήματα συναισθήματος και συμπεριφοράς, όπως αγχώδη και καταθλιπτικά συναισθήματα, απόσυρση, θυμό, επιθετικότητα, βία, κλπ., που συνήθως συνοδεύονται από ψυχοσωματικά προβλήματα, όπως, κόπωση, πόνοι, αϋπνία, εφιάλτες, κά. 

 

«Λογική» κοινωνική επικοινωνία εντός και εκτός της οικογένειας, τήρηση κανονικού ημερησίου προγράμματος ύπνου, γευμάτων και καθημερινής υγιεινής, σωματική άσκηση, φυσική απόσταση από νοσούντες ή πιθανόν νοσούντες μέσα ή έξω από το σπίτι, «λογικός» περιορισμός «κατανάλωσης» πληροφορίας, προσφορά βοήθειας σε άλλους. Αναζήτηση βοήθειας από ειδικούς αν και όποτε χρειαστεί. 

 

Σε ηλικία σχολείου, οι μαθητές παρακολουθούν το σχολικό πρόγραμμα κανονικά, οι μικρότεροι, αν χρειάζεται, υπό την επίβλεψη των γονέων ή άλλων ενηλίκων που τους αντικαθιστούν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα