Οι μεγάλες αλήθειες κρύβονται κάτω από την επιφάνεια και τα μεγάλα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται επιδερμικά. Έτσι και εδώ, το μυστικό… κρύβεται από κάτω: Ατοπική Δερματίτιδα!

Η Ατοπική Δερματίτιδα, στη μέτρια και σοβαρή μορφή της, φαίνεται από τη δερματική βλάβη που προκαλεί. Η αλήθεια όμως κρύβεται κάτω από το δέρμα… Εκεί, ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά με το παραμικρό! Μάλιστα, ακόμα και όταν το δέρμα των ασθενών φαίνεται καθαρό, η φλεγμονή μπορεί να εξακολουθεί να είναι ενεργή κάτω από την επιφάνειά του και είναι απλά θέμα χρόνου πότε η επόμενη έξαρση θα κάνει την εμφάνισή της. Οι εξάρσεις μπορεί να εκδηλώνονται διαφορετικά σε κάθε άτομο και είναι πιθανό να εμφανιστούν σε ολόκληρο το σώμα.

Οι εξάρσεις δεν προκαλούν απλώς ενόχληση. Συχνά, η ατοπική δερματίτιδα απαιτεί καθημερινή θεραπευτική αντιμετώπιση, ώστε να τεθούν υπό έλεγχο ο κνησμός και τα εξανθήματα. Οι τοπικές θεραπείες μπορεί βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της έξαρσης. Ωστόσο, οι ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα μπορεί να αισθανθούν ότι δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν για να αποφύγουν την επανεμφάνιση μιας έξαρσης, με αποτέλεσμα να τους προκαλείται έντονη ανησυχία και άγχος.

Είναι όμως αυτή η αλήθεια; Στην πραγματικότητα ο ασθενής με Ατοπική Δερματίτιδα μπορεί να βελτιώσει τη ζωή του σημαντικά ακολουθώντας τις οδηγίες του ειδικού γιατρού και λαμβάνοντας την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Συνεπώς, μία σημαντική πτυχή στην αντιμετώπιση της ατοπικής δερματίτιδας είναι να έχουν οι ασθενείς την δυνατότητα να γνωρίζουν τι μπορούν να κάνουν και πότε, σύμφωνα με τη δική τους καθημερινότητα και τις ανάγκες τους. Για αυτό τον σκοπό, οι ασθενείς μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους πλάνο δράσης σε συνεργασία με τον ειδικό γιατρό. Το πλάνο περιλαμβάνει οδηγίες για τη διαχείριση της Ατοπικής Δερματίτιδας, απαντήσεις στις ερωτήσεις τους, τους στόχους που είναι προσαρμοσμένοι στη δική τους καθημερινότητα, από τη βασική φροντίδα του δέρματος μέχρι και την αντιμετώπιση των εξάρσεων.

Αν είστε λοιπόν ασθενής ή γνωρίζετε κάποιον που είναι τότε… Μην αντιμετωπίζετε το θέμα επιδερμικά. Επισκεφτείτε το atopicderma.gr όπου μπορείτε να ενημερωθείτε για τη νόσο και να δημιουργήσετε το δικό σας πλάνο δράσης, το οποίο μπορείτε να έχετε μαζί σας στο επόμενο ραντεβού και να το συμπληρώσετε μαζί με τον γιατρό σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο