Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ), είναι μια προοδευτική και σοβαρή νόσος, που πλήττει τα αιμοφόρα αγγεία τα οποία μεταφέρουν αίμα από την καρδιά στους πνεύμονες. Οι πνευμονικές αρτηρίες συστέλλονται και στενεύουν, μειώνοντας τη ροή του αίματος προς τους πνεύμονες και αυξάνοντας την πίεση στην πνευμονική αρτηρία. Το αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνεται η καρδιά και ο ασθενής να νιώθει δύσπνοια και κόπωση.

Τα αρχικά συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν στις καθημερινές φυσικές δραστηριότητες, όπως το ανέβασμα μιας σκάλας, αλλά στη συνέχεια, καθώς η νόσος εξελίσσεται, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα και σε χαλάρωση. Για τους ανθρώπους που ζουν με τη νόσο, οι απλές καθημερινές εργασίες μπορούν να τους κάνουν να αισθανθούν σαν να έχουν βουτήξει στο νερό και ξαφνικά να τους τελειώνει η ανάσα.

Τα συμπτώματα στα αρχικά στάδια μπορεί να μην είναι εμφανή για μήνες ή ακόμα και για χρόνια. Καθώς όμως η πάθηση εξελίσσεται, επιδεινώνονται.

Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται:

  • Δύσπνοια, αρχικά κατά την άσκηση και στο τέλος κατά την ανάπαυση
  • Κούραση
  • Ζαλάδα ή συγκοπικά επεισόδια
  • Πίεση στο θώρακα ή πόνος
  • Μειωμένη όρεξη
  • Οίδημα στους αστραγάλους, στα πόδια και τελικά στην κοιλιά (ασκίτης)
  • Κυανό χρώμα στα χείλη και στο δέρμα
  • Ταχυπαλμία.

Είναι μια ασθένεια που αλλάζει εντελώς τη ζωή αυτού που πάσχει και για αυτόν ακριβώς τον λόγο η διάγνωση είναι σημαντικό να γίνει νωρίς. Το προσδόκιμο ζωής αλλά και η ποιότητα ζωής των ασθενών με πνευμονική αρτηριακή υπέρταση όλο και βελτιώνονται, καθώς νεότερες επιλογές αγωγής γίνονται διαθέσιμες. Ωστόσο, η πρόγνωση μπορεί να εξαρτάται από την υποκείμενη πάθηση που την προκαλεί.

Η Janssen Ελλάδος, εταιρεία του ομίλου της Johnson & Johnson, έχει αφιερώσει πολλά χρόνια στην επιστημονική έρευνα για τα αίτια τα οποία προκαλούν την ΠΑΥ.  H εταιρεία συνεργάζεται στενά με την επιστημονική κοινότητα, καθώς και με συλλόγους ασθενών σε όλο τον κόσμο, ώστε να προάγει την κατανόηση για την ασθένεια αλλά και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.

Η αγωγή μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Περιλαμβάνει αντιμετώπιση της καρδιακής ή πνευμονικής νόσου, φάρμακα, οξυγόνο και ορισμένες φορές μεταμόσχευση πνευμόνων. Είναι σημαντικό, η θεραπεία να αρχίσει όσο νωρίτερα γίνεται.

Χρειάζεται προσαρμογή στα νέα δεδομένα που θα φέρει η ΠΑΥ στη ζωή σας, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας απογοητεύει. Μιλήστε με τους κοντινούς σας ανθρώπους για το πώς σας έχει επηρεάσει η ασθένεια και εξηγήστε τους πώς είναι η ζωή σας πλέον. Φροντίστε τον εαυτό σας, ακολουθήστε υγιεινή διατροφή και ασκηθείτε στον βαθμό που νιώθετε άνετα.

Η ζωή σας εξακολουθεί να σας ανήκει, και μπορείτε να απολαύσετε ταξίδια, να εργάζεστε και να έχετε οικογένεια. Η έγκαιρη διάγνωση και αγωγή είναι, όμως, σημαντικές. Επιπλέον, μια καλή κίνηση για να φροντίσετε να είστε σε επαφή με άτομα που καταλαβαίνουν τι περνάτε, αλλά μπορούν και να σας ενημερώσουν περισσότερο για τα συμπτώματά σας και την νέα σας καθημερινότητα, είναι να μπείτε σε έναν Σύλλογο ασθενών.

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση, κ/ Ιωάννα Αλυσανδράτου σημειώνει ότι ''Η ενημερωτική αυτή εκστρατεία για την ΠΑΥ είναι ιδιαίτερης σημασίας για μας. καθώς φέρνει τη σπάνια αυτή νόσο στο επίκεντρο του διαλόγου, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδολόγω πανδημίας’''.

Επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στο PH HUMAN ebook, που είναι διαθέσιμο και στα ελληνικά και περιέχει πολλές σημαντικές πληροφορίες για τη διαχείριση της νόσου. https://www.ph-human.com/ebook/greek 

#ΠΑΥ#ΔΩΣΕΑΝΑΣΑΣΤΗΖΩΗΣΟΥ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Roche: Έμπρακτη δέσμευση σε ένα ποικιλόμορφο, ισότιμο και συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον
Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν γενετική προδιάθεση για να αποφύγουν την παχυσαρκία [μελέτη]
Καταδικάστηκαν ιδιοκτήτες Γηροκομείου για τον θάνατο 66χρονου τετραπληγικού