Όσο πιο βαθιά μπαίνουμε σε αυτή την πανδημία που δεν λέει να τελειώσει, τόσο πιο εύκολο είναι να ξεχνάμε ότι κάποτε - στις αρχές - προσπαθούσαμε να μένουμε αισιόδοξοι, και να θυμόμαστε τους απλούς, βασικούς κανόνες για να προστατευόμαστε.

Και επειδή η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης, αυτοί είναι πέντε πολύ βασικοί κανόνες για να είμαστε όσο πιο ασφαλείς γίνεται κατά την πανδημία του κορωνοϊού.

Πλένουμε τακτικά τα χέρια μας

Ναι, δεν βλέπουμε παντού εικόνες και βιντεάκια πλέον που να μας θυμίζουν με χαριτωμένο τρόπο ότι πρέπει να πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας. Και για αυτό το ξεχνάμε, πολλές φορές. Επίσης, μέσα στην καραντίνα είναι λογικό να πλένουμε λιγότερο συχνά τα χέρια μας, καθώς δεν βγαίνουμε από το σπίτι. Λάθος. Τα χέρια μας έρχονται σε επαφή με μικρο-οργανισμούς συνεχώς, και είναι απαραίτητο να τα καθαρίζουμε συχνά και σχολαστικά.

Έχουμε 2-3 υφασμάτινες μάσκες

Και όταν φοράμε την μία, την πλένουμε μετά από 1 χρήση και χρησιμοποιούμε μια άλλη. Εναλλακτικά, φροντίζουμε να έχουμε πάντα μαζί μας μερικές μάσκες μιας χρήσης, σε προστατευτικό κάλυμμα. Τέλος, είναι κακή ιδέα να αποθηκεύουμε την μάσκα μας σε πλαστικό σακουλάκι επανειλημμένα, καθώς μπορεί να μεταφέρονται μικρόβια.

Χρησιμοποιούμε απολυμαντικό

Είναι πλέον η νέα κανονικότητα. Οι επιφάνειες με τις οποίες ερχόμαστε συχνά σε επαφή, καθώς και επιφάνειες εκτός του σπιτιού μας, είναι καλό να τις απολυμαίνουμε πριν τις αγγίξουμε. Για αυτό χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική και εύκολη λύση για προστασία από ιούς και βακτήρια, όπως το Klinex Απολυμαντικό Spray 1 for All. Είναι μικρό (400ml) και compact, για να το έχουμε παντού μαζί μας και υπάρχει σε δύο εξαιρετικά αρώματα (Cotton ή Λουλούδια). Είναι ιδανικό για κάθε επιφάνεια, από το αυτοκίνητο μέχρι τα παιχνίδια των παιδιών μας, και εξουδετερώνει μέχρι και 99,9% των ιών και βακτηρίων σε σκληρές και μαλακές επιφάνειες.

Με μια κίνηση, θα έχετε αποτελεσματική απολύμανση χωρίς χλώριο– εύκολα και γρήγορα, μέσα και έξω από το σπίτι. 

Γυμναζόμαστε...με σύνεση

Η καθημερινή γυμναστική (το αγαπημένο σε όλους μήνυμα 6) είναι απαραίτητη για να λειτουργεί άριστα το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Και ένα πράγμα που κάνει τη γυμναστική (αλλά και την ψυχολογία μας) ακόμα καλύτερη, είναι η παρέα. Συνεπώς, πάρτε τηλέφωνο κάποιο κοντινό σας άτομο για να περπατήσετε ή να βγείτε για τρέξιμο μαζί, φροντίζοντας πάντα να τηρείτε τα απαραίτητα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Δεν πράττουμε ανεύθυνα

Δεν βγαίνουμε ποτέ χωρίς μάσκα, και δεν την βγάζουμε ποτέ σε χώρους με άλλα άτομα. Δεν συνωστιζόμαστε και αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις. Προσέχουμε πολύ όταν ερχόμαστε σε επαφή με παιδιά, αρρώστους και άτομα που ανήκουν σε κατηγορία υψηλού κινδύνου. Δεν ερχόμαστε κοντά σε ηλικιωμένους, καθώς είναι η πιο ευάλωτη από όλες τις ομάδες.

Η πανδημία είναι μια τεράστια δοκιμασία για όλους μας, η οποία δυστυχώς θα συνεχιστεί. Δεν είμαστε, όμως, μόνοι σε αυτό. Και όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε...

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν