«Καρκίνος. Ένα “παιχνίδι” πιθανοτήτων» είναι ο τίτλος διεπιστημονικού συνεδρίου που διοργανώνει η ΑΚΟΣ και θα λάβει χώρα διαδικτυακά στις 5 και 6 Μαρτίου 2021 (www.livemed.gr)

Επιστήμονες απ’ όλες τις ογκολογικές ειδικότητες, εξετάζουν τις παραμέτρους που αυξάνουν τις πιθανότητες ίασης του ογκολογικού ασθενή. Το «παιχνίδι» των επιστημόνων με τον καρκίνο, είναι ένα παιχνίδι πιθανοτήτων. Η πιθανότητα ίασης εξαρτάται από την ανίχνευση της γονιδιακής υπογραφής του καρκίνου και την εφαρμογή της ενδεδειγμένης θεραπείας.

Ειδικότερα, το διήμερο επιστημονικό συνέδριο, θα εστιάσει μεταξύ άλλων, στους όγκους του εγκεφάλου, στο μελάνωμα και τον μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος, στους καρκίνους μαστού, τραχήλου της μήτρας, πνεύμονα και ουροποιητικού συστήματος κ.α, στον καρκίνο της τρίτης ηλικίας, στη σχέση ανοσοθεραπείας και ακτινοθεραπείας,αλλά και στο πώς επηρέασε η πανδημία την έγκαιρη διάγνωση των νεοπλασιών.

Η εξέλιξη της Ακτινοθεραπείας και η εφαρμογή νέων προηγμένων τεχνικών, έχει συμβάλειστην επιτυχή ακτινοβόληση του καρκινικού όγκου, καθοριστική για την εξάλειψή του. Αναφορικά με τη σχέση  ακτινοθεραπείας και ανοσοθεραπείας εκτιμάται ότι  είναι πιο βαθιά και περίπλοκη από ό, τι είχαμε συμπεράνει έως σήμερα. Φαίνεται να συνεργάζονται μέσω πολλών μηχανισμών.  Η βελτιστοποίηση της δόσης και του χρόνου ακτινοβολίας και η ταυτοποίηση πιθανών βιοδεικτών, μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω την αποτελεσματικότητα αυτού του μοναδικού συνδυασμού.

Όπως επισημαίνει η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ, ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη: «Η επιστημονική κοινότητα, διαρκώς αναζητά τις παραμέτρους που αυξάνουν τις πιθανότητες ίασης του ογκολογικού ασθενή.  Σε αυτό το ερώτημα καλείται να δώσει απάντηση και η διεπιστημονική συνάντηση της ΑΚΟΣ. Το παιχνίδι στον καρκίνο είναι ομαδικό. Οι θεραπευτικές μέθοδοι, λειτουργούν συνεργατικά, ενισχύοντας η μία την αποτελεσματικότητα της άλλης, ενδυναμώνοντας και ενεργοποιώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, μέσα από μία αλληλεπίδραση. Προσδιορίζοντας τα διαφορετικά γονίδια που ενεργοποιούνται σε κάθε μορφή καρκίνου ή σε διαφορετικές φάσεις εξέλιξης του καρκίνου, κατανοούμε τα αίτια και την παθοφυσιολογία του νοσήματος και καθορίζουμε νέους θεραπευτικούς στόχους.  Η “ιατρική ακριβείας”, δηλαδήη προσαρμογή της θεραπείας στα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε ασθενούς, είναι το μέλλον στην αντιμετώπιση του καρκίνου και οδεύουμε ολοταχώς προς τα εκεί…»

 

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ