Νέα μέθοδος για θεραπεία τενοντίτιδας, τραυματισμών συνδέσμων και αρθρίτιδας σε άλογα, με τη χρήση βλαστοκυττάρων αλόγων, εφαρμόζεται από τους κτηνιάτρους στο Βέλγιο.

Η μέθοδος έφθασε και στη χώρα μας, μέσω των εταιριών Clinica ΑΕΒΕ και Παπαποστόλου.

Πρόκειται για το προϊόν Horse-Stem, που παράγεται στο εργαστήριο της βιοτεχνολογικής εταιρίας Βλαστικών Κυττάρων Fat-Stem Ltd.

Το προϊόν περιλαμβάνει επεξεργασμένα αυτόλογα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα από λιπώδη ιστό του αλόγου. Μετά τη λήψη του λιπώδους ιστού από το άλογο, το υλικό στέλνεται στα εργαστήρια της Fat-Stem στο Βέλγιο, μέσα σε ειδικά σχεδιασμένο kit για βιολογικά υλικά, και μετά από 10-14 ημέρες, επιστρέφονται στον χειρουργό κτηνίατρο τα θεραπευτικά βλαστικά κύτταρα σε 2 φιαλίδια ενέσιμης μορφής, για την άμεση χορήγηση στο άλογο που πάσχει.

Τα αποτελέσματα είναι επιτυχή σε πληθώρα περιστατικών μέχρι στιγμής, ακόμη και για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους από τη χορήγηση.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι τα εξής: πρόκειται για μη επεμβατική μέθοδο που εφαρμόζεται μόνο με τοπική αναισθησία, ενώ δεν παρουσιάζει επιπλοκές, όπως έχει συμβεί με τη λήψη βλαστικών κυττάρων από το νωτιαίο μυελό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Κατάχρηση αντιβιοτικών σημειώθηκε κατά την πανδημία COVID-19
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας