Η πρώτη στην Ελλάδα τράπεζα ιστών ωοθήκης για νεαρές γυναίκες με καρκίνο δημιουργείται στο «Μητέρα». Η δημιουργία της τράπεζας στο Μητέρα, ανακοινώθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας, ενώ η μεταμόσχευση των ιστών αυτών με λαπαροσκοπική μέθοδο που εφαρμόζεται στο νοσοκομείο, δίνει ελπίδα σε γυναίκες που έχουν ακολουθήσει θεραπεία για καρκίνο, να αποκτήσουν παιδιά.

Υπεύθυνος της Τράπεζας είναι ο Δρ. Ι. Ζερβομανωλάκης, τ. αναπληρωτής διευθυντής της κλινικής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Ιατρικού Πανεπιστημίου Ιnnsbruck στην Αυστρία, ο οποίος ως υπεύθυνος της αυστριακής τράπεζας ιστών ωοθήκης πραγματοποίησε φέτος την πρώτη επαναμεταμόσχευση ιστών ωοθήκης στην Αυστρία, μια από τις πρώτες επαναμεταμοσχεύσεις ιστών ωοθήκης παγκοσμίως.

Όπως δήλωσε ο κ. Ζερβομανωλάκης «αν και η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία είναι τόσο απαραίτητες για την αντιμετώπιση του καρκίνου, καταστρέφουν δυστυχώς όχι μόνο τα καρκινικά κύτταρα αλλά και υγιή κύτταρα του οργανισμού, όπως τα κύτταρα των ωοθηκών.

Η αφαίρεση ιστών ωοθήκης με λαπαροσκόπηση και η κατάψυξή τους, με στόχο την επαναμεταμόσχευση μετά το τέλος της θεραπείας, αποτελεί μια νέα πρωτοποριακή μέθοδο διατήρησης γονιμότητας σε νεαρές γυναίκες με καρκίνο, με την εξαίρεση ορισμένων τύπων καρκίνου των ωοθηκών, η οποία έχει οδηγήσει ήδη στη γέννηση επτά υγιών παιδιών σε όλο τον κόσμο τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Το πλεονέκτημα της νέας μεθόδου σε σχέση με την κατάψυξη ωαρίων είναι η μακροπρόθεσμη χρήση του ιστού, που καλύπτει όχι μόνο το πρόβλημα της γονιμότητας, αλλά και την παραγωγή των ορμονών, η έλλειψη των οποίων οδηγεί σε πρόωρη εμμηνόπαυση.

Η τράπεζα ιστών ωοθήκης οργανώνεται στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του «Μητέρα» με την υποστήριξη του εμβρυολόγου Δρ. Giles Palmer και απευθύνεται σε όλες τις νέες γυναίκες με καρκίνο, που χρειάζονται σοβαρή, υπεύθυνη και αξιόπιστη στήριξη στις επιθυμίες και τα όνειρά τους για την απόκτηση παιδιών.

Στόχος της τράπεζας είναι η υπεύθυνη και έγκαιρη αντιμετώπιση του θέματος «Γονιμότητα μετά από καρκίνο», έτσι ώστε οι γυναίκες να αποκτήσουν, μέσω της διατήρησης της γονιμότητάς τους, βάσιμες ελπίδες μητρότητας στο μέλλον.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω