Ο φυσικοθεραπευτής Σ. Αθανασιάδης συγκεντρώνει τις αναγκαίες γνώσεις και τεχνικές σε έναν πρακτικό οδηγό, με τίτλο ‘Φυσικοθεραπεία για παιδιά’, που κυκλοφορεί από τις Ιατρικές Εκδόσεις ΒΗΤΑ.

H φυσικοθεραπεία για παιδιά είναι ένα ιδιαίτερα παραμελημένο αντικείμενο στη χώρα μας. Ειδικά η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η αιμορροφιλία απαιτεί έγκαιρη φυσικοθεραπευτική παρέμβαση, η οποία αφενός μπορεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις πρόληψης δευτερογενών επιπλοκών και αφετέρου να ελαχιστοποιήσει τις πρωτογενείς βλάβες που προκαλεί η νόσος.

Η πρώιμη φυσικοθεραπευτική παρέμβαση καθυστερεί να εφαρμοστεί σε παιδιά που πάσχουν από αιμορροφιλία. Συνέπεια τούτου, η συσσώρευση προβλημάτων στα παιδιά, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Οι προαπαιτούμενες εξειδικευμένες γνώσεις γύρω από την ανάπτυξη του παιδιού, το απαραίτητο τμήμα της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, δυστυχώς δεν παρέχεται σε επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, έχει ως αποτέλεσμα η ελληνική βιβλιογραφία σχετικά με τη φυσικοθεραπεία για παιδιά να είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Τα τελευταία χρόνια η Α΄ Παιδιατρική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, αναγνωρίζοντας την ανάγκη αυτή, ανέλαβε την πρωτοβουλία της φυσικοθεραπευτικής αξιολόγησης και συμβουλευτικής σε αιμορροφιλικά παιδιά, που βρίσκονται σε ιατρική παρακολούθηση από την ομάδα των ιατρών της παραπάνω κλινικής.

Την πείρα και τις γνώσεις που συνέλεξε από τη συνεργασία του στο πρόγραμμα αυτό αποτυπώνει στο βιβλίο του ο συγγραφέας, με σκοπό την καταγραφή, αξιολόγηση και εν συνεχεία τη θεραπευτική παρέμβαση σε αιμορροφιλικά παιδιά, έτσι ώστε να συμβάλει στην ελαχιστοποίηση των μυοσκελετικών προβλημάτων που δημιουργεί η αιμορροφιλία.

Στο βιβλίο συνοψίζονται τεχνικές φυσικοθεραπείας αλλά και στρατηγικές αντιμετώπισης που μπορούν να εφαρμοσθούν σε ασθενείς με αιμορροφιλία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου