Για εναλλακτικές του καπνίσματος επιλογές και για τα επιστημονικά δεδομένα μίλησε στο ΙΑΤΡΟΝΕΤ ο του Patrick Picavet, Ιατρός, Επικεφαλής Κλινικών Μελετών, Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης, PMI Science.

Υπάρχει σήμερα ένας εναλλακτικός τρόπος καπνίσματος, που να μειώνει τον κίνδυνο για τον καπνιστή;

Να πω αρχικά ότι η καλύτερη επιλογή για έναν καπνιστή είναι να κόψει το κάπνισμα, ώστε να μειώσει τις επιπτώσεις. Υπάρχουν εναλλακτικές σήμερα, στο στάδιο που η επιστήμη τις εξετάζει, και μπορεί να τις τοποθετήσει σε κατηγορίες. Μία κατηγορία είναι τα προϊόντα Heat-Not-Burn, τα οποία περιέχουν καπνό, αλλά σε αντίθεση με τα παραδοσιακά τσιγάρα, ο καπνός δεν καίγεται αλλά θερμαίνεται, και έτσι περιορίζεται η δημιουργία και η έκθεση σε τοξικές ουσίες που βρίσκονται στον καπνό του τσιγάρου. Η δεύτερη κατηγορία είναι προϊόντα που περιέχουν νικοτίνη, όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Περιέχουν ένα υγρό που αποτελείται από γλυκερίνη, νικοτίνη και διάφορες γεύσεις.

Υπάρχουν σήμερα επιστημονικά δεδομένα από μελέτες που το αποδεικνύουν αυτό;

Μέχρι στιγμής, για τα δικά μας προϊόντα, στην Philip Morris International, υπάρχουν τέσσερις πλατφόρμες, και όλες βρίσκονται στο στάδιο της επιστημονικής αξιολόγησης. Σχετικά με την πρώτη πλατφόρμα, το σύστημα θέρμανσης καπνού, έχουμε υποβάλει αίτηση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), για να αναγνωριστεί ως προϊόν καπνού μειωμένου κινδύνου, και έχουμε ολοκληρώσει για αυτή την πλατφόρμα 17 μη κλινικές μελέτες και 9 κλινικές μελέτες, συνεπώς υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα. Η προσέγγιση και τα πρότυπα που ακολουθεί η εταιρία είναι πολύ παρόμοια με εκείνα των φαρμακοβιομηχανιών. Αυτό που κάνουμε κατά κύριο λόγο είναι να συγκρίνουμε τα αποτελέσματα της χρήσης αυτών των προϊόντων με τα αποτελέσματα σε άτομα που καπνίζουν συμβατικά τσιγάρα, αλλά και με άτομα που κόβουν το κάπνισμα, επειδή οι καπνιστές βρίσκονται στον υψηλότερο κίνδυνο, και με το να σταματήσουμε το κάπνισμα ο κίνδυνος μειώνεται στο ελάχιστο. Άρα όσο πιο κοντά βρίσκονται τα αποτελέσματα του προϊόντος σου σε εκείνα των μη καπνιστών, τόσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση αισθάνεσαι ότι το προϊόν σου έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο παθήσεων που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Αυτά τα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνονται από ανεξάρτητους φορείς, κρατικούς ή μη;

Ναι, έχουν υπάρξει μελέτες από ανεξάρτητους φορείς, και είναι πολύ σημαντικό και εκτιμούμε την επιβεβαίωση ενός ανεξάρτητου φορέα. Οι μελέτες αυτές έχουν γίνει σε διάφορα ερευνητικά πεδία, όπως χημεία αερολύματος, ποιότητα του αέρα εσωτερικών χώρων αλλά και σε κλινικό στάδιο, και έχουν γίνει είτε από ανεξάρτητους φορείς, είτε από κρατικούς φορείς, όπως ο Public Health England στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο FDA στις ΗΠΑ ή ο BfR στην Γερμανία. Συνεπώς, ναι, τα στοιχεία από ανεξάρτητους φορείς υπάρχουν και επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα μας τα οποία έχουμε επίσης υποβάλει στον FDA.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου