Μια νέα εναλλακτική επιλογή έναντι του συμβατικού και αποδεδειγμένα βλαβερού τσιγάρου έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι καπνιστές στην Ελλάδα. Το glo αποτελεί ένα καινοτόμο προϊόν δυνητικά μειωμένου κινδύνου και έρχεται με την εγγύηση μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών διεθνώς, της British American Tobacco.

«Αναπτύξαμε το glo, με στόχο να προσφέρουμε στους ενήλικες καπνιστές μια εμπειρία αντίστοιχη του καπνίσματος αλλά με δυνητικά μειωμένο κίνδυνο σε σχέση με το συμβατικό τσιγάρο. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η καύση του τσιγάρου παράγει πολλές από τις τοξικές ουσίες που σχετίζονται με το κάπνισμα», αναφέρει στο iatronet.gr ο επικεφαλής του Τμήματος Ερευνών για τα προϊόντα δυνητικά μειωμένου κινδύνου του Ομίλου της British American Tobacco, Δρ. James Murphy.

Με στόχο να ηγηθεί της κατηγορίας των προϊόντων δυνητικά μειωμένου κινδύνου, η British American Tobacco έχει επενδύσει πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία έξι χρόνια στην έρευνα και ανάπτυξη των εναλλακτικών, στο κάπνισμα, προϊόντων με δυνητικά μειωμένο κίνδυνο, όπως είναι τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού και τα προϊόντα ατμίσματος. Παγκοσμίως, πάνω από 1.500 επιστήμονες και ειδικοί εργάζονται στα κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας, με στόχο να εξασφαλίσουν ότι οι ενήλικες καπνιστές έχουν στη διάθεσή τους μια ευρεία γκάμα καινοτόμων προϊόντων. Τα πρώτα σχόλια από τις βρετανικές Αρχές υγείας σχετικά με τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού είναι ενθαρρυντικά.

Σύμφωνα με τη Βρετανική Επιτροπή Τοξικολογίας: “…είναι πιθανό να υπάρχει μειωμένος κίνδυνος στην υγεία των καπνιστών που ‘μεταβαίνουν’ στα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού…” Οι κλινικές μελέτες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής δείχνουν επίσης ενθαρρυντικά αποτελέσματα: Σε εργαστηριακούς ελέγχους που έχει κάνει η British American Tobacco, το glo εμφανίζει σημαντικά λιγότερες μεταλλάξεις σε σύγκριση με το τσιγάρο.

Γιατί, όμως, η καύση του καπνού είναι τόσο τοξική για τον καπνιστή; «Όταν ένας καπνιστής ανάβει ένα τσιγάρο, δημιουργεί μια σημαντική χημική αντίδραση. Σχηματίζει έναν καπνό με 7.000 ουσίες από τις οποίες περίπου οι 150 είναι τοξικές. Η μακροπρόθεσμη εισπνοή αυτών των ουσιών είναι που προκαλεί τις ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα», εξηγεί ο Δρ. Murphy.

Και τι ακριβώς είναι το νέο προϊόν που λανσάρεται; «Το glo είναι ένα νέο προϊόν θερμαινόμενου καπνού, το οποίο θερμαίνει αντί να καίει τον καπνό, στους 240 βαθμούς Κελσίου, δημιουργώντας ένα αερόλυμα που περιέχει νικοτίνη και διάφορες γεύσεις, παράγοντας σημαντικά λιγότερες τοξικές ουσίες σε σχέση με τον καπνό του τσιγάρου (μεταξύ των 9 βλαβερών τοξικών ουσιών που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τη μείωσή τους στον καπνό του τσιγάρου). Συγκεκριμένα, αποφεύγοντας την καύση, το glo παράγει περίπου 90%-95% λιγότερες τοξικές ουσίες σε σχέση με τα τσιγάρα», απαντά ο επικεφαλής Προϊόντων Μειωμένου Κινδύνου της British American Tobacco.

Σε ερώτηση σχετικά με το target group για το glo, ο Δρ. Murphy είναι σαφής: «Το glo απευθύνεται αποκλειστικά στους ενήλικες καπνιστές. Οι καπνιστές αναζητούν συνήθως τρία πράγματα στο κάπνισμα: την «ιεροτελεστία», την καλή απόδοση του προϊόντος και τη νικοτίνη. Στην British American Tobacco πιστεύουμε ότι το glo εξυπηρετεί και τις τρεις αυτές ανάγκες των καπνιστών και διευκολύνει την μετάβασή τους από το κάπνισμα προς τα προϊόντα δυνητικά μειωμένου κινδύνου, όπως το glo».

Η συσκευή είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα μέσω των σημείων πώλησης και του ηλεκτρονικού καταστήματος της NOBACCO (nobacco.gr/glo), ενώ οι ράβδοι καπνού που χρησιμοποιούνται στη συσκευή είναι διαθέσιμες και σε άλλα σημεία πώλησης σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ογκολογικό "Μ. Βαρδινογιάννη": Νέα παράταση στην έναρξη λειτουργίας
Γεωργιάδης: Aυτοί που διαμαρτύρονται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι το 1%
Καταγγελία: Σοβαρότατη έλλειψη σε ψυχοθεραπευτικά και άλλα φάρμακα