Σύμφωνα με μελέτη του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο βιβλιάριο υγείας παιδιού οι ισχύουσες καμπύλες ανάπτυξης είναι τελείως ακατάλληλες με αποτέλεσμα να αποκρύπτεται το πρόβλημα των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών και να παρουσιάζεται ψευδώς μεγάλο ποσοστό παιδιών με ανεπαρκή ανάπτυξη.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησής του στη Βουλή, ανέφερε ότι το 2003 το Υπουργείο Υγείας άλλαξε τις υπάρχουσες καμπύλες με νεότερες που βασίστηκαν σε έρευνα του 2001, όταν η επιδημία της παχυσαρκίας ήταν σε έξαρση και με μη 'τυχαιοποιημένο' στατιστικό δείγμα.

Επεσήμανε πως εξαιτίας αυτού του γεγονότος έχει αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών που παίρνουν αυξητική ορμόνη με σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική τους υγεία (αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνων) και μεγάλο οικονομικό κόστος για το Υπουργείο.

Κατήγγειλε πως οι καμπύλες αυτές εξυπηρετούν τις φαρμακευτικές εταιρίες που παράγουν την αυξητική ορμόνη και τις εταιρίες παιδικών τροφών, ενώ υπονομεύουν τον, ζωτικής σημασίας για την υγεία των παιδιών, μητρικό θηλασμό, ο οποίος στην Ελλάδα βρίσκεται καθηλωμένος στο 10%, σε σύγκριση με το 80% των Σκανδιναβικών χωρών.Ο Τάσος Κουράκης ανέφερε πως τον Ιούλιο του 2005, το Υπουργείο Υγείας υπέγραψε σύμβαση με το Πανεπιστήμιο της Κρήτης για την ετοιμασία νέου βιβλιαρίου υγείας. Τόνισε πως παρότι το νέο βιβλιάριο, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτογενή πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, με τις απαραίτητες τροποποιήσεις και με τις πλέον κατάλληλες καμπύλες ανάπτυξης, το Υπουργείο δεν προχώρησε στην έκδοσή του.

Κατέληξε πως για επτά χρόνια, συνεχίζει να ισχύει το ίδιο βιβλιάριο με τις 'παραπλανητικές' καμπύλες ανάπτυξης, παρότι σε σχετική ερώτηση του κ. Αλαβάνου στη Βουλή, στις 8/11/2008, το Υπουργείο είχε απαντήσει ότι το νέο βιβλιάριο Υγείας βρίσκεται υπό εκτύπωση.Η Υπουργός τοποθετήθηκε πως το βιβλιάριο βρίσκονταν ήδη σε κυκλοφορία όταν ανέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ υποστήριξε πως οι καμπύλες ανάπτυξης δεν έχουν αμφισβητηθεί από επιστημονικούς φορείς.

Ο Τάσος Κουράκης, στον ισχυρισμό της Υπουργού, αντέτεινε πως ο κύριος Α.

Καφάτος, Ομότιμος καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, έθεσε το θέμα υπόψη του Υπουργείου, αμέσως μετά την αλλαγή της κυβέρνησης. Τέλος απηύθυνε έκκληση το βιβλιάριο υγείας παιδιού να τεθεί στην κρίση κάθε αρμοδίου οργάνου, ώστε να ελεγχθούν και να διαμορφωθούν οι καμπύλες ανάπτυξης, ανεξάρτητα από εταιρίες που παρεμβαίνουν και αλλοιώνουν επιστημονικά δεδομένα, τόσο σε βάρος της ελληνικής οικονομίας, όσο και της ίδιας της υγείας των παιδιών.


Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απογευματινά χειρουργεία: Κόντρα Γεωργιάδη - ΠΑΣΟΚ για τις αναφορές Δερβένη
Ποιος είναι ο ημερήσιος αριθμός βημάτων που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας [μελέτη]
Πώς να πούμε σε κάποιον ότι δεν είμαστε καλά