ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: 'Δράσεις πρόληψης για την εξάπλωση του HIV/AIDS'

Ανησυχητική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την ανοδική τάση που παρουσιάζεται στον αριθμό των κρουσμάτων AIDS. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι κάθε δύο μέρες τρία άτομα διαγιγνώσκονται θετικά στον ιό.

Στην τελευταία αναφορά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Health Consumer PowerHouse, η Ελλάδα λαμβάνει χαμηλή βαθμολογία σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του AIDS, λόγω τεσσάρων παραμέτρων αξιολόγησης όπως η μη ύπαρξη γενικευμένης εκστρατείας ενημέρωσης κοινού, η απουσία εκπαίδευσης σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, η μη εύκολη πρόσβαση στη θεραπεία των μεταναστών και ο μη γενικευμένος έλεγχος για οροθετικότητα των εγκύων.

Επειδή με βάση τη διακήρυξη δέσμευσης του Δουβλίνου το 2001, η οποία δεσμεύει όλα τα κράτη για την εκπόνηση εθνικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS, η Ελλάδα απάντησε με 8 χρόνια καθυστέρηση στη σύνταξη του σχετικού σχεδίου για την περίοδο 2008-1012.
Επειδή όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία συνηγορούν στην απουσία συντονισμένης και σε εθνική κλίμακα δράσης για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού.
Επειδή τους θερινούς μήνες και με την άφιξη χιλιάδων τουριστών σημειώνεται αύξηση της παρακινδυνευμένης συμπεριφοράς.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την υλοποίηση των όσων προβλέπονται στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης 2008 - 2012 για το HIV/AIDS.

2. Έχει αξιολογηθεί αν είναι επαρκές το ποσό των 11.280.458 ευρώ που είχε δεσμευτεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για την υλοποίηση του 5ετούς σχεδίου και έχει διασφαλιστεί το ύψος του; Ποιο είναι το ποσό που έχει διατεθεί μέχρι σήμερα και σε ποιες δράσεις;



Ο ερωτών βουλευτής


Μουλόπουλος Βασίλης

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]