ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς

-Οικονομικών
-Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: Χωρίς θεραπεία αποσιδήρωσης οι θαλασσαιμικοί ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ

Σε αδυναμία εφαρμογής της θεραπείας αποσιδήρωσης έχουν βρεθεί οι ασθενείς με θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία) που είναι ασφαλισμένοι στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), όπως σας έχει καταγγείλει η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, λόγω της διακοπής της εκκαθάρισης δαπανών για αναλώσιμα υλικά αποσιδήρωσης από τον Αύγουστο.

Η θαλασσαιμία είναι χρόνια νόσος, που απαιτεί συστηματική θεραπευτική αντιμετώπιση με τακτικές ανά δεκαπενθήμερο μεταγγίσεις αίματος και καθημερινή λήψη φαρμακευτικής αγωγής με τις ουσίες αποσιδήρωσης.

Την εν λόγω θεραπεία ακολουθεί το σύνολο των θαλασσαιμικών ασθενών με εξατομικευμένο θεραπευτικό σχήμα, το οποίο εξαρτάται από την εκτίμηση του βαθμού της αιμοσιδήρωσης του οργανισμού τους και της γενικότερης κατάστασης της υγείας τους.

Το κόστος του ανέρχεται κάθε μήνα σε 1.800 ευρώ, ποσό που ανταποκρίνεται στην χρήση των αναλώσιμων υλικών (ειδικές αντλίες, σύριγγες, πεταλούδες, καθετήρες, water for injection, κ.λπ.), που το θεραπευτικό σχήμα διαρκεί 10-12 ώρες καθημερινά.

Λόγω ακριβώς του υψηλότατου κόστους, είναι αντιληπτό ότι οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν χωρίς την αρωγή του Ταμείου τους στα οικονομικά μεγέθη που απαιτεί η τόσο σημαντική για τη ζωή τους θεραπεία.

Δεδομένου ότι:
- η διακοπή της θεραπείας αποσιδήρωσης θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των θαλασσαιμικών, αφού όλες οι επιστημονικές μελέτες έχουν αναδείξει άμεση συσχέτιση του προσδόκιμου ορίου επιβίωσής τους, με τη συμμόρφωση στη θεραπεία αυτή
- τα ακραία οικονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα ήδη απειλούν ευθέως τη ζωή ασθενών, που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να καλύψουν από την τσέπη τους υπέρογκα ποσά για θεραπείες και νοσήλια

ερωτώνται ο κκ.

Υπουργοί Οικονομικών και Υγείας:

1. Θα εγκρίνουν τις δαπάνες για τα αναλώσιμα υλικά που έχουν ήδη προμηθευτεί οι θαλασσαιμικοί;
2. Θα διευθετήσουν άμεσα το θέμα ώστε να συνεχίσουν να προμηθεύονται τα αναλώσιμα υλικά που χρειάζονται για τη θεραπεία τους, αλλά και θα παρέμβουν για να δοθούν στους θαλασσαιμικούς τα έως σήμερα οφειλόμενα ποσά από τον Ο.Π.Α.Δ.;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη

Μιχάλης Κριτσωτάκης