Mε λαβύρινθο μοιάζει η τιμολόγηση των φαρμάκων, καθώς ένα σκεύασμα διαθέτει τέσσερις τιμές, ενώ ορίζεται από το κράτος η ανώτατη επιτρεπόμενη. Έτσι, είναι η τιμή χονδρικής, η τιμή αναφοράς, η λιανική τιμή και η νοσοκομειακή τιμή. Μία παράμετρος που τις διαφοροποιεί είναι το κανάλι διάθεσης στο οποίο διατίθεται το σκεύασμα, δηλαδή αν η πώλησή του γίνεται στο φαρμακείο ή χρησιμοποιείται από τα νοσοκομεία. Ανάλογα για το ποια τιμή μιλάμε διαμορφώνονται ανάλογα και τα περιθώρια κέρδους, τα οποία και πάλι διαφοροποιούνται αν αυτά αναφέρονται σε συνταγογραφούμενα φάρμακα ή μη.

Αναλυτικότερα, η τιμή χονδρικής είναι η τιμή που αγοράζει η φαρμακαποθήκη από την φαρμακοβιομηχανία και πάντα ορίζεται ανώτατη επιτρεπόμενη. Στην περίπτωση αυτής της τιμής, το μεικτό περιθώριο κέρδους για τα συνταγογραφούμενα είναι 4,67%, για τα σκευάσματα αρνητικής λίστας (δεν τεκμηριώνουν πρωτόκολλα για να συνταγογραφούνται) 5,24% και για τα ΜΗΣΥΦΑ στα 7,12%.

Όσον αφορά την τιμή αναφοράς, είναι η τιμή που καλύπτει το εκάστοτε ασφαλιστικό ταμείο. Σε αυτή την περίπτωση, ο ασφαλισμένος καλύπτει τη διαφορά (ανάμεσα στη τιμή λιανικής και στην τιμή αναφοράς) και επιπλέον πληρώνει τη συμμετοχή του στο ασφαλιστικό ταμείο, καθώς και ένα ευρώ επιπλέον για την εκτέλεση της συνταγής στον φαρμακοποιό. Για παράδειγμα, οι έγκυοι και οι καρκινοπαθείς έχουν 0 συμμετοχή στο ασφαλιστικό, ενώ στις περισσότερες ασθένειες το ποσοστό συμμετοχής φθάνει στο 25%.

Η τιμή λιανικής είναι αυτή που πουλά ο φαρμακοποιός. Σε αυτή την περίπτωση, το περιθώριο κέρδους για τα ΜΗΣΥΦΑ είναι 35%, στα σκευάσματα αρνητικής λίστας είναι 32%, ενώ στα συνταγογραφούμενα είναι κλιμακωτό από 0,5% έως και 20%.

Τέλος, η νοσοκομειακή τιμή είναι αυτή στην οποία αγοράζουν οι κλινικές, η οποία είναι 13% φθηνότερη από την τιμή χονδρικής.
Τώρα, η φαρμακοβιομηχανία μπορεί να κάνει έκπτωση επιπλέον αρκεί αυτή να αναγράφεται στο τιμολόγιο. Και αυτή είναι 5% στα συνταγογραφούμενα, 10% στα σκευάσματα αρνητικής λίστας και 40% στα μη συνταγογραφούμενα.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σωματικά προβλήματα εμφανίζουν συχνά άνθρωποι με σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή
Long CoViD: Πιο εξασθενημένες οι γυναίκες μετά την απoκατάσταση [μελέτη]
Γεωργιάδης κατά Κασσελάκη για τις δαπάνες Υγείας