Μετά τις έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις που προκλήθηκαν από τα καταστήματα ηλεκτρονικού τσιγάρου και τους ατμιστές εντός και εκτός των ελληνικών τειχών, κατά της απαγορευτικής εγκυκλίου της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), το Υπουργείο Υγείας επιστρέφει με τροπολογία.

Καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τροπολογία αυτή αίρει εν μέρει τις απαγορεύσεις που θέτει η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ. Υπενθυμίζεται ότι η Εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας, απαγόρευε από τις επιχειρήσεις του κλάδου να εμπορεύονται όλα τα υγρά αναπλήρωσης χωρίς νικοτίνη, καθώς και τις πρώτες ύλες ιδιοκατασκευής υγρών αναπλήρωσης, δηλαδή αρώματα, γλυκερίνη, προπυλενογλυκόλη, απιονισμένο νερό.

Πηγές, λοιπόν, αναφέρουν ότι η τροπολογία αυτή, σύμφωνα και με τη δέσμευση που ανέλαβε ο ΓΓ του Υπουργείου Υγείας έναντι της αντιπροσωπείας των διαδηλωτών την περασμένη Πέμπτη, θα έρθει στη Βουλή μέχρι τις 20 Οκτωβρίου και θα άρει την απαγόρευση που αφορά τα μη νικοτινούχα υγρά αναπλήρωσης –άρα όχι τις πρώτες ύλες για ιδιοκατασκευή- αλλά και πάλι υπό προδιαγραφές-προϋποθέσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην άμεση έκδοση της τροπολογίας έχει πιέσει και η πλευρά της ΑΑΔΕ, καθώς ο φόβος για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που έχουν καταβάλει οι επιχειρήσεις του κλάδου και ο οποίος υπολογίζεται σε περίπου 200.000 ευρώ –για προϊόντα που συνολικά κόστισαν 1 εκατ. Ευρώ- είναι υπαρκτός.

Μολονότι, όπως φημολογείται, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου –ΣΕΕΗΤ- που είναι ο επίσημος συνομιλητής με το υπουργείο και εκπρόσωπος των περίπου 2.000 καταστημάτων ηλεκτρονικού τσιγάρου που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ζήτησε να λάβει γνώση για το περιεχόμενο της τροπολογίας, η απάντηση που έλαβε είναι ότι "οι τροπολογίες δεν μπαίνουν σε διαδικασία διαβούλευσης και έρχονται απευθείας στην Βουλή".

«Είναι δεδομένο για το ΣΕΕΗΤ, ότι έπειτα από αναμονή 5 μηνών από το Μάη, προκειμένου να συσταθεί η περίφημη Επιτροπή με απόφαση του Υπουργού Υγείας για να ρυθμιστούν νομοθετικά, όσα ανέφερε η Εγκύκλιος, μία τροπολογία που «βγήκε από το συρτάρι» εντελώς ξαφνικά και ουσιαστικά δε λύνει το πρόβλημα, δε γεννά ανακούφιση. Δεν ζητήθηκε η γνώμη μας, δεν συζητήθηκε το περιεχόμενο και είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί για το τι τελικά θα παρουσιαστεί στην τροπολογία. Προφανώς και εμείς ως ατμιστική κοινότητα, συνεχίζουμε την προετοιμασία νομικών ενεργειών που θα αποκαταστήσουν το δικαίωμα στην υγεία και την εργασία, τόσο σε Εθνικό επίπεδο όσο και σε Ευρωπαϊκό. Εδώ από τη μια το Κράτος εισέπραξε φόρους και από την άλλη το Κράτος θεωρεί ότι κακώς δώσαμε αυτούς τους φόρους. Να αποφασίσουν ποιος φταίει λοιπόν και να αφήσουν τους επαγγελματίες να εργασθούν», δηλώνει ο ΣΕΕΗΤ.

Σήμερα, στο άτμισμα λειτουργούν 2.000 επιχειρήσεις, παραγωγών, χονδρεμπόρων και καταστημάτων λιανικής με περισσότερους από 10.000 εργαζομένους. Το 90% των προϊόντων των καταστημάτων με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ τίθεται σε απαγόρευση και τα καταστήματα είναι υποχρεωμένα να βάλουν λουκέτο. Όλος αυτός ο τζίρος, αναμένεται ότι θα εξαχθεί στα ιντερνετικά καταστήματα της  Ευρώπης, τα οποία δε δεσμεύονται από καμία Εγκύκλιο για να πουλήσουν στον Έλληνα καταναλωτή.    

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]