Η Novartis, που δημιούργησε γενόσημο του δημοφιλούς φαρμάκου Zantac, δήλωσε την Τετάρτη ότι θα σταματήσει τη διανομή του φαρμάκου, καθώς μετά από έρευνες διαπιστώθηκε ότι τόσο τα γενόσημα όσο και οι επώνυμες εκδοχές του σκευάσματος περιέχουν μια ενδεχομένως  καρκινογόνο ουσία.

Η διακοπή της διανομής δεν είναι η ίδια με την πλήρη ανάκληση, και αυτό σημαίνει ότι το γενόσημο Zantac (ρανιτιδίνη) που παραμένει στα ράφια των καταστημάτων μπορεί ακόμα να πωληθεί, ανέφερε το CBS News.

Όλα ξεκίνησαν από μία ανακοίνωση που έγινε την περασμένη Παρασκευή από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Ο οργανισμός ανέφερε ότι υπάρχει μια ουσία που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και έχει βρεθεί σε ορισμένα φάρμακα με τη δραστική ουσία ranitidine που ενδείκνυται για την καούρα και το έλκος.

Η Sanofi, κατασκευαστής του Zantac, δήλωσε πρόσφατα ότι «δεν υπάρχουν σχέδια για διακοπή της διανομής ή παρασκευής του Zantac ή άλλων προϊόντων που περιέχουν ranitidine εκτός του Καναδά» και πρόσθεσε ότι ‘’διεξάγουμε τις δικές μας έρευνες για να διασφαλίσουμε ότι τηρούνται τα πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας."

Ενώ οι προκαταρκτικές δοκιμές διαπίστωσαν χαμηλά επίπεδα πρόσμειξης νιτροζαμίνης Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA) σε ορισμένα προϊόντα ραντιδίνης, ο FDA δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν τα φάρμακα θα πρέπει τώρα να σταματήσουν να τις χρησιμοποιούν.

Η NDMA είναι η ίδια πρόσμειξη που βρέθηκε κατά το παρελθόν σε πολλά εμπορικά σήματα για την υπέρταση και σε φάρμακα καρδιακής ανεπάρκειας τα οποία και ανακλήθηκαν.

Οι ασθενείς που παίρνουν συνταγογραφούμενη ρανιτιδίνη και θέλουν να σταματήσουν τη χρήση τους θα πρέπει να συζητήσουν εναλλακτικές λύσεις με τον πάροχο της υγειονομικής περίθαλψης τους, ενημέρωσε η FDA, ενώ εκείνοι που λαμβάνουν ρανιτιδίνη χωρίς συνταγή (OTC) θα μπορούσαν να στραφούν σε άλλα παραφάρμακα για την καούρα.