Προβληματισμό και απογοήτευση εκφράζουν παράγοντες από τον χώρο του φαρμάκου, θεωρώντας ότι έτσι όπως είναι δομημένες και οργανωμένες η Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων (ΗΤΑ) αλλά και η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, δεν πρόκειται να φέρουν εις πέρας το έργο για το οποίο έχουν συσταθεί. Κάθε χρόνο και χειρότερα, λένε, τονίζοντας ότι όλα ξεκινούν από το γεγονός ότι οι αρμόδιοι δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις επισημάνσεις θεσμικών εκπροσώπων της αγοράς με αποτέλεσμα το σύνηθες να είναι μια τρύπα στο νερό!.

Οπως λέγεται, μολονότι τα μέλη και στις δύο επιτροπές που τις απαρτίζουν διαθέτουν αποδεδειγμένα ικανότητες, κατάρτιση και την πανεπιστημιακή εκπαίδευση που απαιτείται, το γεγονός ότι απασχολούνται και σε άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες, τους περιορίζει σημαντικά τον χρόνο για να φέρουν εις πέρας το μεγάλο βάσει όγκου έργο που έχουν επωμιστεί.

Παράγοντας από την αγορά, μας επεσήμανε ότι στο εξωτερικό τα στελέχη που απαρτίζουν τις Επιτροπές Αξιολόγησης, εργάζονται σε αυτές αποκλειστικά, σε καθημερινή βάση και σχεδόν όλο το 24ωρο. Κάτι που εδώ δεν ισχύει και για του λόγου το αληθές, την προηγούμενη εβδομάδα η Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων συνεδρίασε μόνο την Τετάρτη. Eξαιτίας αυτού είχε αποφασιστεί να γίνει διοικητικό και χθες (Δευτέρα) προκειμένου να αξιολογηθούν κάποια αιτήματα ασθενών, αλλά τελικώς δεν έγινε λόγω μη απαρτίας.

Μία άλλη παράμετρος που συμβάλλει στον έντονο προβληματισμό της αγοράς είναι η υποστελέχωση των συγκεκριμένων Επιτροπών από ανθρώπινο δυναμικό που απαιτείται για να υποστηρίξει το έργο τους. Οπως μας είπαν στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων εργάζονται λιγότερο από 8 γραμματείς και μάλιστα κάποια άτομα εξ αυτών είναι μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ και άρα υπάρχει ημερομηνία λύσης της σύμβασης τους. Στο εξωτερικό από την άλλη, στις αντίστοιχες Επιτροπές Αξιολόγησης, τα άτομα που απασχολούνται συνήθως είναι τριψήφιος αριθμός, όπως για παράδειγμα στη Σουηδία φτάνουν τα 100, στη Σκωτία τα 120 άτομα κ.λπ.

Ως εκ τούτου, αναρωτιούνται οι πηγές μας, με την υπάρχουσα στελέχωση που έχει η Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης πόσο γρήγορα μπορεί να προχωρήσει ο όγκος που έχει συσσωρευτεί και αφορά: 160 φακέλους από την προηγούμενη διοίκηση για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκονται σε αναμονή για αξιολόγηση 55 φάκελοι με νέα σκευάσματα.

Στο πλαίσιο αυτό, η αγορά ζητά - κάποιοι λένε ότι έχουν σταλεί και σχετικές επιστολές στους αρμοδίους - το σύνολο των φαρμάκων που έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγησή τους από την προηγούμενη διοίκηση της Επιτροπής να ενταχθούν άμεσα στη θετική λίστα, ανεξάρτητα από την νομική τους μορφή και σε δεύτερο χρόνο να ξεκινήσει η διαπραγμάτευσή τους.

Την ίδια στιγμή, αν και η λειτουργία της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων μετρά μέρες, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν για "σύννεφα" και μάλιστα από την πρώτη συνεδρίαση (που ήταν την προηγούμενη Πέμπτη). Σύμφωνα με αυτές ακούστηκε ότι υπήρχαν αντιδράσεις από κάποια μέλη στο να υπογράψουν έγγραφο ότι δεν έχουν επαγγελματικές σχέσεις με φαρμακοβιομηχανίες. Σημειώνεται ότι πριν από κάθε συνεδρίαση στον ΗΤΑ, τα μέλη πρέπει να υπογράψουν δύο έγγραφα, όπως ορίζεται από το καταστατικό, ένα περί εμπιστευτικότητας και ένα ότι δεν συνεργάζονται με φαρμακευτικές εταιρείες.

Αναμείνατε στο ακουστικό σας για την ηπατίτιδα

Στο μεταξύ, σε φάση αναμονής βρίσκονται και οι εταιρείες που έχουν καταθέσει σκευάσματα για την ηπατίτιδα και ήδη έχουν συναντηθεί με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης - την προηγούμενη χρονιά - προκειμένου να συμφωνηθεί η αποζημίωση. Οπως μάθαμε, μολονότι υπολείπεται ένα μόνο ραντεβού για να κλείσει η συμφωνία, οι εταιρείες ακόμη δεν έχουν λάβει την πολυπόθητη ειδοποίηση για νέα συνάντηση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση
Η Αγγειοχειρουργική Εταιρεία για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου