Κύμα φυγής φαρμάκων, είτε συνολικά από την αγορά, είτε από την θετική λίστα, αναμένουν παράγοντες το προσεχές διάστημα, τονίζοντας ότι οι συνεχείς μειώσεις τιμών, οι ρευστές οικονομικές συνθήκες, τα υψηλά κόστη διαχείρισης, οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και η αναταραχή από τον κοροναϊό, ο περιορισμένος οικογενειακός προϋπολογισμός που συντελεί στην αύξηση της αυτοφροντίδας με διψήφιο ποσοστό, διαμορφώνουν τα δεδομένα της επόμενης μέρας για το φάρμακο.

Μιας ημέρας, που όπως φαίνεται, οι επιλογές τοποθέτησης από την μία, στη θετική λίστα θα είναι ακόμη πιο "σφιχτές" και επιλεκτικές και από την άλλη, πιο διευρυμένες στην κατηγορία των Μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων όπου υπάρχει ελευθερία στην τιμολόγηση.

Όπως επισημαίνουν οι πηγές μας, τον Φεβρουάριο αρκετές εταιρείες ενημέρωσαν ότι συντάσσουν σχεδιασμό για απόσυρση σκευασμάτων από την ελληνική αγορά, καθώς οι σημερινές τους τιμές είναι εκ διαμέτρου αντίθετες από τα υψηλά κόστη που πρέπει να διαχειριστούν. Αρκετές δε είναι και περιπτώσεις εταιρειών που σχεδιάζουν την απόσυρση των σκευασμάτων από την θετική λίστα στα Μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα, εκμεταλλευόμενες και την προαναφερόμενη αυξανόμενη τάση για αυτοφροντίδα.

Εξαιτίας αυτής της στροφής, εκτιμάται ότι το φετινό μέγεθος της αξίας των μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων θα φτάσει άνετα στα 380 εκατ. ευρώ στην εσωτερική αγορά από 350 εκατ. ευρώ που ήταν τη περσινή περίοδο. Σύμφωνα με αποκλειστικά στοιχεία του πρώτου φετινού διμήνου, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα τα πωληθέντα τεμάχια ήταν αυξημένα βάσει όγκου κατά 16% και βάσει αξίας κατά 22%. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι στην αύξηση του όγκου συνέβαλε κατά 30% περίπου μόνο ένα εμπορικό σήμα που είναι αντιπυρετικό .

Αναλυτικότερα, οι τέσσερις βασικότερες κατηγορίες στα Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι κατά σειρά δυναμικής, τα σκευάσματα για τον πόνο, τα φάρμακα για βήχα-αναπνευστικό, τα φάρμακα για το πεπτικό και τέλος τα δερματολογικά προϊόντα, ελέγχοντας συνολικό μερίδιο άνω του 90% (από πλευράς όγκου πωληθέντων).

Παράγοντες της αγοράς, μας επεσήμαναν ότι και στις τέσσερις αυτές κατηγορίες το πρώτο φετινό δίμηνο υπήρξε άνοδος τιμής. Συγκεκριμένα, στην πρώτη κατηγορία (πόνος), η μέση τιμή το περσινό αντίστοιχο διάστημα ήταν 1,95 ευρώ το τεμάχιο, ενώ φέτος ανέβηκε στο 2,09 ευρώ. Παράλληλα, η μέση τιμή στα φάρμακα για το βήχα- αναπνευστικό αυξήθηκε από 3,7 στο 3,9 ευρώ, στα σκευάσματα για το πεπτικό από 2,75 στο 3,10 και στα δερματολογικά από 3,8 σε 3,98 ευρώ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]