Η Amgen ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει το ήδη κυκλοφορούμενο φάρμακο για την ψωρίαση, απρεμιλάστη, ως πιθανή θεραπεία για την COVID-19.

Η απρεμιλάστη είναι ένα από του στόματος φάρμακο που δρα  καταστέλλοντας  το ανοσοποιητικό σύστημα και  η εταιρεία ελπίζει ότι θα μπορούσε να αποτρέψει την υπερβολική αντίδραση που μπορεί να αποδειχθεί μοιραία σε ασθενείς με σοβαρή νόσο.

Επειδή λαμβάνεται από το στόμα, θα ήταν επίσης πιο βολικό στη χορήγηση έναντι των  ενέσιμων φαρμάκων  που δοκιμάζονται ως πιθανός τρόπος  μείωσης της επιβλαβούς φλεγμονής που παρατηρείται στις χειρότερες περιπτώσεις.

Η Amgen απέκτησε το  σκεύασμα από την Celgene πέρυσι, η οποία ήταν υποχρεωμένη να πουλήσει το φάρμακο πριν από τη συγχώνευση της  με την Bristol-Myers Squibb.

Οι κλινικές δοκιμές για την COVID-19 αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες , δήλωσε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι συνεργάζεται με την Adaptive Biotechnologies  για τον εντοπισμό αντισωμάτων που στοχεύουν τον νέο κορωνοϊό που μπορεί να αναπτυχθεί σε φάρμακο για την πιθανή πρόληψη ή θεραπεία της COVID-19.

Η απρεμιλάστη  δρα ως εκλεκτικός αναστολέας για το ένζυμο γνωστό ως PDE4, το οποίο αναστέλλει την αυθόρμητη παραγωγή TNF-άλφα από ρευματοειδή αρθρικά κύτταρα.

Στα φλεγμονώδη κύτταρα το PDE4 είναι το κυρίαρχο ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την αντίδραση.

Το εγχυμένο  φάρμακο  IL-6 της Roche, tocilizumab, δοκιμάζεται επίσης ως τρόπος μείωσης της σοβαρής ανοσολογικής αντίδρασης που παρατηρείται στις σοβαρές περιπτώσεις ασθενών με COVID-19.

Μια μικρή  γαλλική μελέτη  έδειξε ότι το   tocilizumab μείωσε σημαντικά το ποσοστό των ασθενών που πέθαναν ή χρειάζονταν φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο,  η εταιρεία προειδοποίησε ότι μια  οριστική απάντηση θα προέλθει από τη δική της μελέτη που  πρόκειται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes