Επιστήμονες προειδοποίησαν ότι φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν και για τη νόσο COVID-19 θα μπορούσαν να καταλήξουν να είναι πολύ ακριβά για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο - εκτός εάν οι εταιρείες είναι έτοιμες να τα πουλήσουν σε τιμή κόστους ή κοντά σε αυτό.

Με αναφορές στο Journal of Virus Eradication, λένε ότι για όσα βρίσκονται στη λίστα και ήδη πωλούνται στην αγορά, το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο από τις τιμές που χρεώνονται επί του παρόντος.

«Οι τρέχουσες τιμές των φαρμάκων αυτών ήταν κατά πολύ υψηλότερες από το κόστος παραγωγής, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ», υποστηρίζουν, λέγοντας ότι η ανάλυσή τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να «ενισχύσει τις διαπραγματεύσεις των τιμών τους, εξασφαλίζοντας και μια οικονομικά προσιτή πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας θεραπεία για την COVID-19 παγκοσμίως. "

Το φάρμακο της γρίπης της Toyama Chemicals (favipravir) ήταν το πιο ακριβό στη λίστα με  1,45 δολ την ημέρα, ακολουθούμενο από τη θεραπεία πνευμονικής ίνωσης της Roche (pirfenidone) με ημερήσιο κόστος 1,09 δολ και το remdesivir της Gilead - μόλις εγκρίθηκε για χρήση στις ΗΠΑ και Ιαπωνία κατά του κορωνοϊού - στα 0,93 δολ.

Τα άλλα φάρμακα που περιλήφθηκαν στην ανάλυση ήταν ο συνδυασμός sofosbuvir και daclatasvir) της Gilead που κυκλοφόρησε στο εμπόριο στα 0,39 δολ την ημέρα, καθώς και ο συνδυασμός για τον HIV της AbbVie (lopinavir / ritonavir) στα 0,28 δολ, το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη στα 0,10 δολ και η υδροξυχλωροκίνη και η χλωροκίνη σε 0,08 δολ και 0,02 δολ, αντίστοιχα.

Σε αυτές τις διαδικασίες, το κόστος παραγωγής ενός κύκλου θεραπείας κυμαίνεται από 0,30 έως 31 δολ, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και το Imperial College London, το Ινστιτούτο Burnet της Αυστραλίας και το Πανεπιστήμιο Howard στις ΗΠΑ.

«Πολλά από αυτά τα φάρμακα είναι ήδη διαθέσιμα ως γενόσημα, σε τιμές κοντά στο κόστος παρασκευής, σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος», γράφουν.

"Εάν προκύψουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα από κλινικές δοκιμές, υπάρχει η δυνατότητα αύξησης της παραγωγής και παροχής θεραπείας για εκατομμύρια ανθρώπους σε πολύ χαμηλές τιμές."

Η Gilead - της οποίας το φάρμακο είναι το μόνο μέχρι στιγμής που έχει δεδομένα που δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τη διάρκεια της λοίμωξης από κοροναϊό - λέει ότι θα επενδύσει έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο remdesivir το 2020 και ξόδεψε περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια για την αύξηση της παραγωγής το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Μολονότι η εταιρεία δεν έχει ξεκαθαρίσει τι σκοπεύει να χρεώσει για το φάρμακο αφού εξαντληθεί η δωρεά 1,5 εκατομμυρίων δωρεάν δόσεων, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα υπάρχει κάποιο κόστος.

Μια πρόσφατη ανάλυση κόστους-αποτελεσματικότητας από το Ινστιτούτο Κλινικής και Οικονομικής αναθεώρησης (ICER) στις ΗΠΑ είπε 10 δολ για μια 10ήμερη πορεία θεραπείας - ή 5 δολ. για πέντε ημέρες - θα επέτρεπε στη Gilead να καλύψει το κόστος.

Ανέφερε επίσης, ότι χρησιμοποιώντας παραδοσιακά μοντέλα οικονομικής αποδοτικότητας, η εταιρεία θα μπορούσε να χρεώσει έως και 4.500 δολ. για το φάρμακο εάν βοηθά στη διάσωση ζωών και περίπου 390 δολ. εάν μειώνει τη διάρκεια της μόλυνσης.

Τονίζουν ωστόσο, ότι, είναι σημαντικό οι εταιρείες να μην υποστούν μεγάλες απώλειες από την επένδυσή τους σε φάρμακα ή εμβόλια για τον κορωνοϊό, κάτι που θα αποτελούσε αντικίνητρο για τις μελλοντικές αναπτυξιακές προσπάθειες.

Ωστόσο, οι συγγραφείς της τελευταίας ανάλυσης επιμένουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόστους ανάπτυξης των υποψηφίων φαρμάκων για COVID-19 - τουλάχιστον όσον αφορά τις κλινικές δοκιμές - καλύπτεται από τις εθνικές υγειονομικές αρχές και τους οργανισμούς δωρητών. Εν τω μεταξύ, οι δωρεές φαρμάκων αντισταθμίζονται από συστήματα εκπτώσεων φόρου.

 

Πηγές:
pharmaphorum.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]