Η Sanofi και η Regeneron ελπίζουν ότι το φάρμακο dupilumab μπορεί να δώσει πωλήσεις 10 δισ. δολαρίων.

Η σημαντική βελτίωση στην κατάποση από ασθενείς που πάσχουν από  ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα (ΕΟΕ)  σε ποσοστό 69% μετά από 24 εβδομάδες λήψης του φαρμάκου σε σύγκριση με βελτίωση 32% σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με εικονικό φάρμακο, ήταν τα αποτελέσματα από την κλνική μελέτη φάσης 3. 

Στη μελέτη των 81 ασθενών, εκείνοι που έλαβαν εβδομαδιαίες δόσεις 300 mg του φαρμάκου είδαν επίσης σημαντική μείωση των επιπέδων ηωσινοφίλων του οισοφάγου –– ένα μέτρο φλεγμονής–– σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, ανέφεραν οι εταιρείες.

Το φάρμακο, είναι ένας αναστολέας της IL-4 / IL-13, και ελπίζει να γίνει ο πρώτος εγκεκριμένος βιολογικός παράγοντας για τη θεραπεία της συγκεκριμένης νόσου, η οποία επηρεάζει περίπου 160.000 ασθενείς στις ΗΠΑ κάθε χρόνο και συχνά αντιμετωπίζεται με στεροειδή ή χειρουργική επέμβαση για την διαστολή του οισοφάγου,.

Το προφίλ ασφάλειας ήταν παρόμοιο με τις προηγούμενες μελέτες, με το 86% των ασθενών να αναφέρουν ανεπιθύμητες ενέργειες - κυρίως αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης - σε σύγκριση με το 82% στο σκέλος του εικονικού φαρμάκου. Ένας ασθενής διέκοψε τη θεραπεία λόγω του  πόνου στις αρθρώσεις του, ανέφεραν οι εταιρείες.

Η Sanofi και η Regeneron διεξάγουν ένα δεύτερο τμήμα της μελέτης για διαφορετικό δοσολογικό σχήμα.

 

Πηγές:
Fiercepharma.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι παραλήρημα ασθενών μετά από έμφραγμα επιδεινώνει την έκβασή τους
Nέος Κώδικας Φαρμακευτικής Δεοντολογίας
18 Απριλίου - Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών