Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό μπορεί και να είναι έτοιμο τον φετινό Οκτώβριο, ενώ θα είναι διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι μία δέσμευση που ανακοίνωσαν οι διευθυντές στα τμήματα εμβολίων πολυεθνικών κολοσσών και συγκεκριμένα των AstraZeneca, GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson και Pfizer σε μία διαδικτυακή ενημέρωση που συγκάλεσε η  IFPMA.

Ο γενικός διευθυντής της IFPMA, Thomas Cueni, τόνισε ότι η βιομηχανία έχει ενώσει με έναν άνευ προηγουμένου τρόπο τις δυνάμεις της για την αντιμετώπιση της COVID-19 συνεργαζόμενη παράλληλα με άλλες εταιρείες, ακαδημαϊκούς και κυβερνητικούς φορείς. Ανέφερε δε ότι "Η έννοια ενός οικονομικά προσιτού εμβολίου που θα διανεμηθεί δίκαια σε όλο τον κόσμο είναι πραγματικά σημαντική".

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι παρασκευαστές εμβολίων αγωνίζονται ενάντια στο χρόνο για να καταφέρουν να περάσουν τα υποψήφια εμβόλια από τις κλινικές δοκιμές που απαιτούνται, έτσι ώστε να βεβαιωθούν ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Την ίδια στιγμή, η πανδημία συνεχίζει να ταλανίζει όλο τον κόσμο αν και πλέον τα περισσότερα θύματα συγκεντρώνονται στη Λατινική Αμερική και την Αφρική.

Η τεράστια κλίμακα της πανδημίας σημαίνει ότι θα χρειαστούν αρκετά εμβόλια, δήλωσε η Emma Walmsley, Διευθύνουσα Σύμβουλος της GSK, η οποία συμβάλλει στην τεχνολογία ανοσοενισχυτικ ών εμβολίων - τα οποία ενισχύουν την ανοσολογική απόκριση στα αντιγόνα - σε έναν αριθμό υποψηφίων εμβολίων που έρχονται μέσω του συλλογικού pipeline, συμπεριλαμβανομένου ενός από τη Sanofi.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η GSK δεσμεύτηκε να παράξει ένα δισεκατομμύριο δόσεις του ανοσοενισχυτικού εμβολίου της το 2021.

Προς το παρόν, υπάρχουν ήδη δέκα εμβόλια σε κλινική ανάπτυξη για τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ άλλα 114 εμβόλια βρίσκονται σε προκλινικές δοκιμές.

Προβάδισμα στην ανάπτυξη έχει ένα εμβόλιο που βασίζεται στον αδενοϊό, το οποίο αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AZ, και που σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της φαρμακοβιομηχανίας Pascal Soriot ολοκλήρωσε τις δοκιμές φάσης 1/2 την περασμένη εβδομάδα.

Εθελοντές

Το Ινστιτούτο Jenner της Οξφόρδης ξεκίνησε τώρα τη χορήγηση σε μια δοκιμή φάσης 2/3 σε 10.000 ασθενείς, ενώ η AZ σχεδιάζει μια μελέτη σε 30.000 εθελοντές στις ΗΠΑ που θα ξεκινήσει τον Ιούλιο.

"Κινούμαστε με πλήρη ταχύτητα, όπως όλοι οι άλλοι", είπε στην ενημέρωση ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΖ. "Δεν ξέρουμε ποιο εμβόλιο πρόκειται να λειτουργήσει, αλλά το καλό είναι ότι δοκιμάζουμε διαφορετικές τεχνολογίες", σημείωσε ο ίδιος.

Ο Albert Bourla, Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, δήλωσε ότι η εταιρεία και ο συνεργάτης της BioNTech αναμένουν να εγγράψουν έως και 30.000 άτομα στη δοκιμή φάσης 3 για το υποψήφιο εμβόλιο που βασίζεται στο mRNA, το οποίο χρησιμοποιεί μια παρόμοια βάση mRNA με το εμβόλιο της Moderna.

Ο Bourla πιστεύει ότι η Pfizer και η BioNTech θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν αρκετά δεδομένα για την ασφάλεια του εμβολίου και την αποτελεσματικότητά του που απαιτούνται γύρω στα τέλη Οκτωβρίου για να υποστηρίξουν έτσι και την έγκρισή του από τον FDA, τον EMA και τις άλλες ρυθμιστικές αρχές.

Ανοσοποίηση

Μιλώντας εξ ονόματος της J&J, ο επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής Paul Stoffels είπε ότι το εμβόλιο με βάση τον αδενοϊό βασίζεται σε μια τεχνολογία που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ανοσοποιήσεων για ασθένειες όπως Ebola, RSV, HIV και Zika, γεγονός που επιτρέπει να ξεκινήσει ταχύτατα.

"Είμαστε επίσης σε θέση να παραδώσουμε ένα δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου τον επόμενο χρόνο", δήλωσε ο Stoffels στην ενημέρωση. Η J&J θέλει να ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους τον Σεπτέμβριο και σχεδιάζει δοκιμές δύο φάσεων 3 - πιθανώς στο Βόρειο Ημισφαίριο αλλά ενδεχομένως και στο Νότιο Ημισφαίριο, καθώς το επίκεντρο της πανδημίας μετατοπίζεται σε άλλες χώρες όπως η Νότια Αφρική και η Βραζιλία.

Ένα βασικό μέρος του προγράμματος J & J είναι να βεβαιωθεί ότι έχει ένα εμβόλιο που λειτουργεί σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος, αποφεύγοντας την ψύξη που θα μπορούσε να δυσκολέψει την παράδοσή του σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Η πολυεθνική αναμένει δεδομένα αποτελεσματικότητας «στις αρχές του επόμενου έτους», σύμφωνα με τον Stoffels.

Πηγές:
http://www.pmlive.com/pharma_news/ifpma_industry_association_conference_no-one_left_behind_on_coronavirus_vaccine_1341160

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου